Hlavní obsah

Pandemie má nejhorší dopad na restaurace a cestovní ruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná situace způsobená nákazou novým koronavirem má na trhu práce nejhorší dopad na pracovníky v gastronomických službách, cestovním ruchu a kultuře. Naopak nové síly nabírají zejména e-shopy, logistické společnosti, přepravci či obchodní řetězce, shodly se personální agentury.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Článek

„Opatření bránící masivnímu šíření nákazy se mnohých profesí týkají existenčně. Dopady jsou viditelné zejména v sektoru gastronomických služeb, kde restauracím hrozí ztráty v desítkách miliard a mnohé z nich propustily většinu personálu, hlavně číšníky. Ale ani kuchaři a další zaměstnanci na tom nejsou lépe,” uvedl Michal Novák z pracovního portálu Profesia. Některé restaurace se snaží situaci zvládnout prodejem s sebou, alespoň omezeně přesto však funguje jen každý pátý podnik.

Příjem vypadne podle odhadů ekonomického portálu Roklen24 celkem 412 tisícům pracujících, zejména v maloobchodu, restauracích a službách, kde jsou velkou měrou zastoupeni drobní živnostníci a pracovníci na IČO.

Ředitel personálně poradenské společnosti Hays CR Ladislav Kučera očekává, že situace se dotkne oborů souvisejících s cestovním ruchem, zvláště těch, které jsou zaměřené na zahraniční klientelu. Krátkodobě se podle něj může zhoršit i situace nekvalifikovaných profesí ve výrobě, bude-li se dále omezovat.

Zaměstnanci by mohli dostat poukázky na dovolenou v Česku, plánuje ministerstvo

Koronavirus

V nelehké situaci jsou i lidé, kteří pracovali v hotelech a ubytovacích zařízeních, službách spojených s turistickým ruchem nebo v kultuře.

V návaznosti na téměř totální utlumení dálkové dopravy se ocitají v problémech i zaměstnanci společností zaměřených na dopravu osob, tedy leteckých, autobusových i železničních přepravců. Jen snížením počtu turistů z Itálie, Jižní Koreje a Číny o 50 procent ohrozí podle odhadů odborného magazínu Horeka až 8000 pracovních míst.

Stát řeší, jak pomoci podnikatelům a ekonomice kvůli koronaviru

Koronavirus

I když většině firem přinesla opatření spojená s nákazou přerušení nebo utlumení činnosti, jsou podle Nováka obory, kde zaměstnavatelé naopak hledají nové posily. Například e-shopy nabírají nové pracovníky pro vyskladnění, distribuci i komunikaci s klienty, aby byly schopné uspokojit zájem nakupujících.

Personální posily hledají i logistické firmy a přepravci, řetězce, které prodávají potraviny, a dále drogerie a lékárny. Nábor neumdlévá ani ve stavebnictví, kde komplikuje situaci omezení volného pohybu zahraničních pracovníků.

Další zaměstnance by přivítaly samozřejmě i záchranné a policejní složky, zdravotnická zařízení a hygienická služba, kde je ale předpokladem příslušné vzdělání nebo zkušenost v oboru, uzavřel Novák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám