Hlavní obsah

Experti: Délka nouzového stavu má na ekonomiku hlavně psychologický efekt

Samotná délka trvání nouzového stavu má pro vývoj české ekonomiky spíše jen psychologický efekt, mnohem důležitější je tempo uvolňování restriktivních opatření na zabránění šíření koronaviru. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Prázdné regály v obchodech jako symbol paniky po vyhlášení nouzového stavu.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že on a ministři za ANO další prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii nechtějí, zástupci ČSSD ve vládě mají opačný názor. Opozice pro jeho prodloužení nevidí důvod.

„Souvislost mezi délkou trvání nouzového stavu a výkonem ekonomiky vidím jako téměř nulovou," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Velikost propadu hospodářství se podle něj bude především odvíjet od načasování uvolňování jednotlivých podnikatelských a společenských aktivit. Nouzový stav řeší spíš záležitosti technického charakteru s mizivým makroekonomickým dopadem, dodal.

Nouzový stav se prodlužovat nebude. Babiš to nechce a Hamáček mu ustoupí

Domácí

Pro další vývoj ekonomiky bude podstatná především rychlost, s jakou budou padat stávající omezení podnikání, a návrat mezinárodního obchodu do standardních kolejí, souhlasil analytik ČSOB Petr Dufek. Není však podle něj vůbec jisté, že se spotřebitelé automaticky do obchodů, autosalonů, restaurací, fitness center apod. hned vrátí. Proto by si hned na začátku uvolnění příliš nesliboval.

„Zpráva o tom, jak stát plánuje naši budoucnost, může sama o sobě ovlivnit naše hospodářství ještě více než samotný zámraz," uvedl analytik skupiny Natland Petr Bartoň. Ekonomickou aktivitu určuje zejména pohled na budoucnost. Pokud ji lidé i firmy vidí růžovější, rychle promění své spotřební chování, i kdyby si měli půjčit.

Samotné uvolňování obchodů ekonomice podle něj nutně nepomůže, pokud budou lidé nadále žít ve strachu, že vláda nemá jasný plán, který dopředu stanoví podmínky, za kterých by mohlo dojít ke 'znovuutažení'.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

„I kdyby stát uvolňoval obchod tak pomalým tempem, jaký má v plánu, samo oznámení konce nouzového stavu by znamenalo ohromný skok v optimismu. Výsledkem bude, že lidé budou do postupně otevíraných obchodů chodit nikoli jen 'na výlet', ale že budou mít důvěru v nich opět začít nakupovat," upozornil Bartoň.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situací, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Na základě současného nouzového stavu vláda zprvu vydávala opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení služeb. Následně většinu přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám