Hlavní obsah

Vláda stále neví, co po konci nouzového stavu. Vojtěch by chtěl celostátní stav pandemie

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Co po konci nouzového stavu plánovaného do půlky května? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by si představoval, že by se vyhlásil celostátní stav pandemie. Cesta k němu by mohla vést přes změnu ústavního zákona o bezpečnosti.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Mministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Debatovali jsme o tom, že bychom vytvořili speciální stav pandemie, aby to nebylo vázáno na nouzový stav. Něco jako nový stav celostátní pandemie, který by umožňoval vydávat opatření o ochraně veřejného zdraví,“ prohlásil ministr Vojtěch na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády.

Vláda schválila další „koronavirové“ změny. Sledujte tiskovou konferenci

Domácí

ČSSD v pondělí na jednání odmítla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, díky které by ministr zdravotnictví získal větší pravomoci i ve chvíli, kdy už nebude platit nouzový stav, ale bude třeba některá opatření stále udržovat nebo znovu zavádět.

Zároveň přišla s tím, že by se mohlo rozhodovat na základě změněného ústavního zákona o bezpečnosti. Na změně bude do čtvrtka pracovat resort ministerstva vnitra vedený Janem Hamáčkem (ČSSD).

Nouzový stav skončí 17. května, stvrdila vláda

Domácí

Otázku toho, jak rozšířit pravomoci ministra zdravotnictví nebo vlády ve chvíli, kdy už nebude platit nouzový stav, vláda řeší od minulého týdne. Sněmovna tehdy rozhodla o prodloužení nouzového stavu „pouze” do 17. května, ačkoliv harmonogram rozvolňování má vláda naplánovaný až do 25. května, a i po něm chtěla některá opatření udržovat.

Vojtěch: Můj návrh není proti ústavní

Hamáček po pondělním jednání vlády pro Novinky uvedl, že cestu přes změny v zákoně o ochraně veřejného zdraví považuje za protiústavní.

Zvýšení pravomocí Vojtěcha se nekoná. ČSSD na to chce jít jinudy

Domácí

To Vojtěch odmítá. „Náš legislativní odbor by nevytvořil protiústavní zákon. To jsou zkrátka dva názory na jeden zákon. Bavíme se o tom, jestli mají být tyto kompetence v rámci jednoho zákona. Pan ministr Hamáček má v tomto smyslu jiný názor,” reagoval na dotaz Novinek na tiskové konferenci Vojtěch.

„Na vládě nebyl spor, pokud jde o obsah, ale spíše o formu a proces, jakým by to mělo jít,” doplnil ministr s tím, že změna ústavního zákona by dala vládě větší kompetence.

Tu by ale muselo schválit 120 poslanců, a navíc by nesměli jednat ve stavu legislativní nouze, která právě za dobu nouzového stavu trvá. Vláda je tak v patové situaci.

Hrozí nárůst moci ministra zdravotnictví a vyprázdnění krizového zákona, varují ústavní právníci

Domácí

ANO vs. ČSSD

Navíc má zjevný rozpor v tom, zda je lepší návrh ANO nebo ČSSD. Podle ministryně financí Aleny Schillerové může ústavnost posoudit pouze Ústavní soud.

„Do té doby je to jen hodnocení názorů,” uvedla Schillerová. Debata by na vládě měla pokračovat ve čtvrtek.

Hamáček se nechce pustit nouzového stavu

Domácí

Pokud se ve čtvrtek neshodnou, je možné, že vláda Sněmovnu ještě jednou požádá o prodloužení nouzového stavu, ačkoliv už avizovala, že to neudělá, nebo 17. května většina opatření skončí.

„Pokud seznáme, že je situace dobrá a že nemáme nástroj, jak pokračovat, tak se může stát, že 18. budou muset některá opatření skončit. Já si ale nemyslím, že je to dobrá cesta,” dodal Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám