Hlavní obsah

Nouzový stav skončí 17. května, stvrdila vláda

Novinky, ber
Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek potvrdil prodloužení nouzového stavu do 17. května. V úterý k tomu dala souhlas Sněmovna. Ministerstvo zdravotnictví pak chystá novelu zákona o veřejném zdraví. Díky ní by mohla některá opatření trvat i po skončení nouzového stavu.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády.

Článek

Vláda sice původně chtěla nouzový stav prodloužit až do 25. května, v Poslanecké sněmovně pro toto datum ale nenašla dostatek hlasů. Nezískala totiž podporu komunistů, kteří kabinet tolerují. Právě ti navrhli prodloužit stav do 17. května.

Ani ministři za ANO a ani premiér ale původně prodloužení nechtěli. „Věřil jsem, že Sněmovnu už nebudu muset žádat o další prodloužení nouzového stavu, a to hlavně proto, že si myslím, že naše země pandemii zvládla jako jedna z nejlepších v EU,“ prohlásil na úvod schůze v úterý ve Sněmovně premiér.

Nouzový stav bude platit až do 17. května, schválila Sněmovna

Domácí

Nouzový stav platí od 12. března, doposud měl skončit 30. dubna. Vládě  umožňuje vyhlašovat opatření podle krizového zákona. Bez něho by se musely otevřít plošně obchody či hranice.

Novela zdravotnického zákona 

Aby mohla některá opatření trvat i po skončení nouzového stavu, chce ministerstvo zdravotnictví připravit novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministr by díky ní měl pravomoc rozhodnout o otevření obchodů i mimo nouzový stav. Změnou by se měla vláda zabývat po víkendu.

Vojtěch by mohl sám zavírat obchody. Opozice bouří

Koronavirus

Proti novele se ale bouří opoziční strany. Nelíbí se jim, že by ministr měl tak široké pravomoci. „Posílení pravomocí ministra zdravotnictví je nebezpečné a pro ODS nepřijatelné,“ uvedl například předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jde zase o účelovou změnu zákona vládou. „Ani nouzový stav, ani zákon však nejsou housky na krámě, abychom se k nim takto stavěli,“ reagovala Pekarová Adamová.

Výběr článků

Načítám