Hlavní obsah

Senát schválil záruky za úvěry ve výši 150 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stát bude moci poskytnout záruku ve výši 150 miliard korun za komerční úvěry pro firmy s nejvýše 500 zaměstnanci. Senát ve středu schválil novelu, která toto umožňuje. Na stůl ji teď dostane prezident.

Foto: ČTK

Karel Havlíček

Článek

„Není možné pokračovat ve způsobu jako byl COVID I, COVID II a COVID Praha, ale musíme jít touto cestou,” uvedl dříve ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) k projektu pod názvem COVID III.

Záruka 150 miliard by pak měla vygenerovat úvěry v objemu až 495 miliard korun. V dolní komoře to ve středu řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Poslanci schválili záruky za úvěry 150 miliard korun

Domácí

Stát bude prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky ručit za úvěry sjednané do konce letošního roku. Záruka bude platit na provozní úvěry do 50 milionů korun. V případě menších firem bude ručení maximálně 45 milionů korun, u větších firem 40 milionů korun.

V případě malých a středních firem do 250 zaměstnanců bude stát ručit za 90 procent dluhu z úvěru, v případě větších firem s 250 až 500 zaměstnanci bude ručit za 80 procent dluhu. Za zbývající procenta pak bude v obou případech rušit banka.

Program by mohl být připraven, jak dříve sdělil Havlíček, ještě do konce dubna. Peníze by se tak mohly začít vyplácet už začátkem května. Novela teď poputuje na stůl prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám