Hlavní obsah

Restaurace, bary a kluby úplně zavřou

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Restaurace, bary a kluby budou muset od středy zavřít až do 3. listopadu. Zároveň s tím vláda v rámci zpřísnění protiepidemických opatření kvůli špatné situaci zakázala pití alkoholu na veřejnosti. Kabinet o tom rozhodl během pondělního jednání. Oznámil to ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na Twitteru.

Restaurace, bary a kluby budou uzavřeny od 14.10. do 3.11., zůstane pouze výdejní okénkoVideo: ČTK

 
Článek

„Uzavřeme prostor restaurací a zůstane jen take away,” oznámil po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že pokud se podaří za týden dostat reprodukční číslo na hodnotu 0,8, mohlo by se přistoupit ke zmírnění těchto opatření.

Výdejní okénka mohou fungovat do 20:00 hodin. Otevřeny mohou být hotelové restaurace, ovšem také jen do 20:00 hodin.

„Tato opatření by měla vést k tomu, že kontakty budou dramaticky sníženy a podaří se eliminovat nárůsty. Má to samozřejmě velké ekonomické dopady, ale budou připraveny programy, které zkompenzují ty ztráty, které mohou nastat,” doplnil Prymula.

Vláda tak reaguje především na situace, kdy se lidé po zavírací době restaurací, která je nyní ve 20:00 hodin, přesouvají na ulici a ve skupinkách pokračují v hovoru či zábavě.

Kabinet v pondělí také zakázal pití alkoholu na veřejně přístupných místech, čímž také reaguje na fakt, že lidé svá setkání přesouvají ven. „Cílem je omezit popíjení alkoholu v jakémkoli zevním prostoru, aby nebyla zneužívána ta výdejová okénka,” vysvětlil ministr.

„Musíme to udělat, protože už nemáme další šanci. Jsme nuceni přijmout opatření, která by v rámci dvou tří týdnů dokázala změnit ten explozivní trend, jinak by došlo k přetečení kapacity nemocnic,” komentoval změny Prymula.

Babiš ani Prymula prý nechtějí riskovat scénář, který se odehrál v Izraeli, kde se kvůli nekontrolovatelnému šíření onemocnění přistoupilo ke zcela plošným opatřením, a tedy fakticky uzávěru země.

Roušky mají být povinné i na zastávkách MHD

Koronavirus

Tato opatření budou od středy platit až do konce nouzového stavu, tedy 3. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že kabinet bude Sněmovnu v případě nepříznivého vývoje žádat o jeho prodloužení.

Reklama

Související články

Nakupování vláda lidem zakázat nechce

Vláda při přípravě opatření proti šíření nákazy koronavirem neplánuje tak rozsáhlé ekonomické omezení jako na jaře. Obchody, restaurace a další služby by měly...

Roušky mají být povinné i na zastávkách MHD

Roušky budou povinné zřejmě i ve venkovních veřejných prostorech, jako jsou například zastávky městské hromadné dopravy. Na pondělním jednání tripartity, což...

Výběr článků

Načítám