Hlavní obsah

Budeme tlačit na omezení shromažďování, nastínil Havlíček. Podle něj byla vláda málo důsledná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda neplánuje kvůli šíření nákazy covidem tak rozsáhlé ekonomické restrikce jako na jaře. Obchody, restaurace a další služby by měly zůstat i přes další zpřísnění opatření otevřené. V nedělní Partii televize Prima to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Omezit by se podle jeho vyjádření naopak mělo další shromažďování lidí a sociální kontakty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy i průmysl a obchodu Karel Havlíček

Článek

O současné situaci v neděli jednali členové vlády, připravují se další návrhy opatření.

Byli jsme málo důslední, aby se dodržovala opatření. Zároveň jsme v létě asi podlehli tlakům veřejnosti při rozvolňování.
ministr Karel Havlíček

„Celkový ekonomický lockdown nechceme zrealizovat. S největší pravděpodobností se nezavřou obchody, restaurace a služby, jako tomu bylo na jaře. Budeme ale tlačit na to, aby se omezilo shromažďování a shlukování lidí,” řekl Havlíček.

Ne ze dne na den

Další zpřísnění opatření je tak podle něj pravděpodobné, jejich návrh by měl vládě představit ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zavádění nových opatření prý podle Havlíčka nenastane ze dne na den, zasažené subjekty dostanou čas pro přípravu.

Lockdown: Co pojem znamená a jak se dotkne života lidí

Koronavirus

O situaci podle něj ráno jednalo několik členů vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Výstup z jednání nezveřejnili. Další opatření budou závislá na analýze vývoje z posledních dní. V pondělí bude o stavu jednat i Bezpečnostní rada státu.

Podpůrné programy

Vláda nyní připravuje podpůrné programy pro obory, které musely kvůli vládním opatřením omezit provoz. Na rozdíl od jara by podle Havlíčka měly být více oborově zaměřené, program by měl vzniknout pro kulturu, sport, veletrhy, zájezdové dopravce, cestovní kanceláře a agentury, restaurace a hotely.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by pomoc vlády měla být předvídatelnější, aby zasažení podnikatelé věděli, na co mají nárok. Navrhl přepracovat programy COVID a Antivirus, stát by zároveň měl více podporovat investice.

Prymula: Nárůst počtu nakažených je enormní, opatření se musí zpřísnit

Koronavirus

Havlíček rovněž připustil, že za současnou epidemiologickou situaci nese odpovědnost i vláda.

„Byli jsme málo důslední, aby se dodržovala opatření. Zároveň jsme v létě asi podlehli tlakům veřejnosti při rozvolňování,” uvedl. Vývoj epidemie ale podle něj podcenili skoro všichni. Jurečka apeloval na rychlejší rozhodování vlády.

Zeman: Žádný lockdown, který by ohrozil českou ekonomiku

Domácí

Proti zavádění přísného lockdownu se aktuálně vyslovil prezident Miloš Zeman, podle něj by ohrozil tuzemskou ekonomiku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám