Hlavní obsah

Reprodukční číslo zřejmě kleslo na 1,3. Byl by to pozitivní krok, míní Dušek

Novinky, Jan Menšík

Reprodukční číslo se od neděle podle výpočtu Novinek drží na hodnotě 1,3, což je nejnižší číslo od začátku září. Pokud by tomu tak bylo i nadále, šlo by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška o zbrzdění a návrat ke kontrolovanému šíření onemocnění covid-19. Upozornil však na to, že víkendové hodnoty je třeba brát s rezervou.

Článek

Jedním z nejdiskutovanějším ukazatelů šíření viru ve společnosti od začátku března, kdy vypukla epidemie koronaviru, je reprodukční číslo R, tedy ukazatel toho, kolik dalších lidí může nakazit jeden infikovaný. V létě se o tomto čísle téměř nemluvilo, protože vzhledem k lokálním ohniskům nebylo vypovídající, avšak s příchodem školního roku a druhé vlny již opět svou úlohu plní.

ON-LINE: V Praze padl další rekord v počtu nakažených od začátku epidemie

Koronavirus

Proto také Novinky vývoj reprodukčního čísla denně sledují. Zde je nutné upozornit, že nejde o oficiální data ÚZIS, ale o samostatný výpočet redakce, může tedy docházet k určitým odlišnostem. Statistici oficiální data zveřejňují na tiskové konferenci ke konci každého týdne.

„Naše nejnovější data na takový pokles neukazují, ale v tuto chvíli data ukazují, že se zřejmě pozastavil rizikový nárůst počtu nakažených. Víkendové hodnoty je třeba brát vždy s rezervou, nejsou plně reprezentativní. Další vývoj trendů zcela jistě ukážou hodnoty v úterý až čtvrtek. Samozřejmě bych si přál, aby se zde již projevil efekt opatření a opatrnosti populace,“ zhodnotil na dotaz Novinek vývoj Dušek.

Dušek: R 1,3 by znamenalo v dobrém krok zpět

Dušek upozornil na to, že takovéto výkyvy dolů či nahoru nelze zobecňovat, protože na šíření nemoci má vliv i řada dalších parametrů, které je třeba zohledňovat.

Pokud by ale skutečně číslo R pokleslo a delší dobu se drželo na hodnotě 1,3, znamenalo by to zpomalení šíření a přiblížení se k alespoň jarním číslům. „Byl by to vývoj brzdící šíření nákazy v populaci a krok ,zpět‘ v dobrém, tedy ke kontrolovanému zvládání prostupu nemoci populací,“ odhadl Dušek.

Foto: Novinky

Ladislav Dušek

Výše uváděné reprodukční číslo se vztahuje plošně na území celé republiky. Jednotlivé okresy, tak jak jsou zaneseny do tzv. covidového semaforu, odkazují na míru šíření nákazy v dané lokalitě, avšak mohou mít hodnotu čísla R jinou.

Podle Duška tomu ale tak vůbec být nemusí. A přidává příklad Prahy, která je jako jediný okres v Česku na semaforu červená, tedy v nejhorším stupni, avšak měla i tak v posledních modelacích hodnotu R srovnatelnou s číslem R pro celé Česko.

Covid nabral na rychlosti a změnil podobu šíření

Domácí

„Reprodukční číslo není parametrem, který nutně roste při větším celkovém počtu nakažených,“ vysvětluje Dušek. „Rizikové skóre našich regionů odvozujeme od řady dalších parametrů, které nemusí s reprodukčním skóre souviset, tedy například riziko zásahu zranitelných skupin, růst počtu těžkých případů, úbytek kapacit lůžek apod. Hodnoty R se mezi regiony ČR liší, nikoli ale kvalitativně – v podstatě ve všech regionech ukazují na rizikový potenciál šíření viru v populaci,“ dodal.

Oficiální data ohledně vývoje reprodukčního čísla ÚZIS zveřejní na pravidelné tiskové konferenci na konci týdne.

Dušek během své poslední prezentace 17. 9. uvedl, že covid nabral na rychlosti a hrozí riziko komunitního šíření. Tehdy bylo číslo R na hodnotě 1,6.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda aktivovala Ústřední krizový štáb

Činnost Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) se kvůli zhoršující se epidemiologické situaci obnovuje. V pondělí to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO)....

Výběr článků

Načítám