Hlavní obsah

Reprodukční číslo zřejmě kleslo na 1,3. Byl by to pozitivní krok, míní Dušek

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprodukční číslo se od neděle podle výpočtu Novinek drží na hodnotě 1,3, což je nejnižší číslo od začátku září. Pokud by tomu tak bylo i nadále, šlo by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška o zbrzdění a návrat ke kontrolovanému šíření onemocnění covid-19. Upozornil však na to, že víkendové hodnoty je třeba brát s rezervou.

Článek

Jedním z nejdiskutovanějším ukazatelů šíření viru ve společnosti od začátku března, kdy vypukla epidemie koronaviru, je reprodukční číslo R, tedy ukazatel toho, kolik dalších lidí může nakazit jeden infikovaný. V létě se o tomto čísle téměř nemluvilo, protože vzhledem k lokálním ohniskům nebylo vypovídající, avšak s příchodem školního roku a druhé vlny již opět svou úlohu plní.

ON-LINE: V Praze padl další rekord v počtu nakažených od začátku epidemie

Koronavirus

Proto také Novinky vývoj reprodukčního čísla denně sledují. Zde je nutné upozornit, že nejde o oficiální data ÚZIS, ale o samostatný výpočet redakce, může tedy docházet k určitým odlišnostem. Statistici oficiální data zveřejňují na tiskové konferenci ke konci každého týdne.

„Naše nejnovější data na takový pokles neukazují, ale v tuto chvíli data ukazují, že se zřejmě pozastavil rizikový nárůst počtu nakažených. Víkendové hodnoty je třeba brát vždy s rezervou, nejsou plně reprezentativní. Další vývoj trendů zcela jistě ukážou hodnoty v úterý až čtvrtek. Samozřejmě bych si přál, aby se zde již projevil efekt opatření a opatrnosti populace,“ zhodnotil na dotaz Novinek vývoj Dušek.

Dušek: R 1,3 by znamenalo v dobrém krok zpět

Dušek upozornil na to, že takovéto výkyvy dolů či nahoru nelze zobecňovat, protože na šíření nemoci má vliv i řada dalších parametrů, které je třeba zohledňovat.

Pokud by ale skutečně číslo R pokleslo a delší dobu se drželo na hodnotě 1,3, znamenalo by to zpomalení šíření a přiblížení se k alespoň jarním číslům. „Byl by to vývoj brzdící šíření nákazy v populaci a krok ,zpět‘ v dobrém, tedy ke kontrolovanému zvládání prostupu nemoci populací,“ odhadl Dušek.

Foto: Novinky

Ladislav Dušek

Výše uváděné reprodukční číslo se vztahuje plošně na území celé republiky. Jednotlivé okresy, tak jak jsou zaneseny do tzv. covidového semaforu, odkazují na míru šíření nákazy v dané lokalitě, avšak mohou mít hodnotu čísla R jinou.

Podle Duška tomu ale tak vůbec být nemusí. A přidává příklad Prahy, která je jako jediný okres v Česku na semaforu červená, tedy v nejhorším stupni, avšak měla i tak v posledních modelacích hodnotu R srovnatelnou s číslem R pro celé Česko.

Covid nabral na rychlosti a změnil podobu šíření

Domácí

„Reprodukční číslo není parametrem, který nutně roste při větším celkovém počtu nakažených,“ vysvětluje Dušek. „Rizikové skóre našich regionů odvozujeme od řady dalších parametrů, které nemusí s reprodukčním skóre souviset, tedy například riziko zásahu zranitelných skupin, růst počtu těžkých případů, úbytek kapacit lůžek apod. Hodnoty R se mezi regiony ČR liší, nikoli ale kvalitativně – v podstatě ve všech regionech ukazují na rizikový potenciál šíření viru v populaci,“ dodal.

Oficiální data ohledně vývoje reprodukčního čísla ÚZIS zveřejní na pravidelné tiskové konferenci na konci týdne.

Dušek během své poslední prezentace 17. 9. uvedl, že covid nabral na rychlosti a hrozí riziko komunitního šíření. Tehdy bylo číslo R na hodnotě 1,6.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda aktivovala Ústřední krizový štáb

Činnost Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) se kvůli zhoršující se epidemiologické situaci obnovuje. V pondělí to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO)....

Výběr článků

Načítám