Hlavní obsah

Covid nabral na rychlosti a změnil podobu šíření

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koronavirus nabral na rychlosti a změnil podobu šíření. Reprodukční číslo je nyní 1,6 a hrozí komunitní šíření. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

„Reálná situace je, že epidemie od září nabrala na rychlosti a změnila podobu šíření. Nárůsty se týkají většiny regionů České republiky. Hygienické stanice indikují riziko komunitního šíření,” uvedl k tomu Dušek.

Vojtěch: Situace není dobrá. Povinné roušky při výuce, restaurace v noci zavřené

Domácí

Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden nakažený, je nyní 1,6. „Můžeme tak očekávat, že do konce září přibude kumulativně až 70 tisíc nově diagnostikovaných,” naznačil.

Další vládní opatření, další vtipy. Raději se posaďte

Koktejl

 Většina lidí nemá příznaky

Pozitivní podle něho je, že většina lidí nemá příznaky. Je také relativně nízký počet hospitalizovaných. „Mohlo by ale vzniknout riziko, že by narostl počet lidí, kteří potřebují lékařskou pomoc. Na to se musí nemocnice připravit,” dodal Dušek. Nyní je v průměru za den hospitalizovaných kolem 30 lidí.

Aktuálně je hospitalizováno méně než 4 procenta z nakažených. Nízký je i počet nakažených lidí v rizikové skupině 65+.

„Je to pod 5 procent. Podíl nakažených seniorů se v čase neliší. V eskalujícím počtu nakažených jsou to ale stovky denně,” přiblížil Dušek. Ve velkých počtech diagnostikovaných by ale i malá procenta mohla být problémová.

Koronavirus má i šéf ÚZIS. Babiš měl při schůzce respirátor a do karantény nemusí

Koronavirus

Brífinku se účastnil ještě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nebo šéf České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

„Data nevypadají dobře. Záleží na nás, abychom situaci zvládli,” sdělil k tomu Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám