Hlavní obsah

Prodloužení nouzového stavu? Opozice by chtěla dřív vědět, čím se vláda řídí

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nouzový stav, který vládě usnadňuje přijímání protikoronavirových opatření a který vyprší na začátku listopadu, by se mohl podle vládních politiků prodloužit. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek Novinkám řekl, že s tím počítá, a tuto možnost zmínil i předseda ČSSD Jan Hamáček. Opozice kritizuje vládu za zmatky, ale není v zásadě proti. Někteří politici ale volají po tom, aby kabinet představil nějaký plán, jak si hodlá počínat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Pokud vláda vyhodnotí, že je třeba nouzový stav prodloužit, což podle aktuálního vývoje předpokládám, tak my (poslanecký klub hnutí – pozn. red.) ten návrh samozřejmě podpoříme,“ sdělil Novinkám Faltýnek.

Podobně to vidí také předseda ČSSD a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Na otázku, zda bude vláda žádat o prodloužení nouzového stavu, to v rozhovoru pro Právo označil za „skoro stoprocentní jistotu”.

Hamáček: Vláda použila nejtěžší kalibr

Koronavirus

Nouzový stav platí měsíc – ten stávající vyprší 2. listopadu. S žádostí o jeho prodloužení se musí kabinet obrátit na členy dolní komory. Rozhodnutí, zda tak skutečně učiní, by mělo padnout v pátek 30. října.

ODS a STAN čekají na vyhodnocení

Opoziční strany nejsou v zásadě proti, i když mají k počínání kabinetu výhrady. Třeba předseda ODS Petr Fiala podotkl, že budou po vládě žádat v první řadě co nejpodrobnější vyhodnocení přijatých opatření. A budou chtít znát i plán dalších kroků, které jsou připravovány pro zvládnutí pandemie. Kabinet dosud veřejnost s opatřeními seznamoval bez předem známého plánu a často ze dne na den.

„Vláda musí Sněmovnu a hlavně veřejnost seznámit i s daty a kritérii, podle nichž se při zavádění či uvolňování opatření řídí. Důležitá také je okamžitá a dostatečná ekonomická pomoc lidem zasaženým vládními restrikcemi,“ uvedl Fiala.

Opozice: S vládou zúčtujeme později

Domácí

Starostové a nezávislí o tom, jak se k prodloužení nouzového stavu postaví, rozhodnou až po zhodnocení dopadů současných opatření.

„Teď nebudu spekulovat o tom, co bude za 14 dní. Základem je, zda se podaří zbrzdit růst počtu nemocných, kteří potřebují nemocniční péči. Zkrátka záleží na datech, ne na tom, v jaké náladě se probudí premiér Babiš, jeho PR tým nebo jeho osobní kartářka,“ uvedl předseda jejich poslaneckého klubu Jan Farský v narážce na premiérova dřívější facebooková vystoupení.

Kalousek: Tahle vláda nás z toho nedostane

Také TOP 09 bude o věci teprve jednat. Šéf jejích poslanců Miroslav Kalousek ale poznamenal, že si sám umí těžko představit, že by se situace do 2. listopadu uklidnila do té míry, že by bylo možné v nouzovém režimu nepokračovat.

Neustálé změny v opatřeních vedou k panice, pak k apatii či agresivitě, tvrdí odbornice

Koronavirus

Zároveň vládu zkritizoval za neodpovědnost. Situaci, kdy je 15 tisíc nakažených a hrozbí kolaps zdravotnického systému, se podle něj dalo předejít. „Mělo to nějaký vývoj, který je v neschopnosti nastavit trasovací kapacity a včasné reakci na data, které vláda měla, ale zlehčovala,“ řekl Kalousek Novinkám.

V tuto chvíli občanům podle něj nezbývá nic jiného než si pomoci sami – dodržovat opatření, být disciplinovaní a ohleduplní. „Tahle vláda nás z toho nedostane,“ doplnil Kalousek.

Obchody chceme udržet otevřené, říkal Prymula v úterý. Ve středu je zavřel

Koronavirus

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek Novinkám napsal, že otázku prodloužení nouzového stavu projednají na čtvrteční schůzi předsednictva stany.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že rozhodující bude, s jakými argumenty vláda případnou žádost v dolní komoře předloží a jaká bude v tu chvíli situace. Zapochyboval však zároveň o tom, zda nouzový stav může situaci zlepšit. „Více pravomocí vládě bez kontroly zatím znamenalo jen více zmatečných opatření, které se mění ze dne na den bez ohledu na efektivitu,“ poznamenal.

Oslovení zástupci Pirátů a KSČM na dotaz Novinek zatím nereagovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám