Hlavní obsah

Hamáček: Vláda použila nejtěžší kalibr

Právo, Marie Königová

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) je přesvědčen, že vláda bude muset požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu i po 3. listopadu. V rozhovoru pro Právo řekl, že další přitvrzení už je těžko možné, kromě totálního vypnutí země, jako tomu bylo v Izraeli.

Foto: ČSSD, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Jsou podle vás vládní opatření dostatečná?

Ta opatření jsou jednoduše řečeno stejná, která zafungovala na jaře. Otázkou je, jestli jsme s nimi mohli přijít dřív. Ukázalo se ale, že první opatření, se kterými jsme přišli, nezabrala, a proto jsme nasadili ta, která na jaře zafungovala.

Byla ve hře ještě jiná opatření? Mluvilo se o zákazu nočního vycházení nebo povolení pohybu osob jen do nějaké vzdálenosti od bydliště jako v jiných státech.

Vždycky se v rámci jednotlivých sektorů dá přijít ještě s alternativou, ale toto je postaveno jako vyvážený komplex, který se osvědčil. Další alternativy v debatě nebyly.

Trasovali jsme Hamáčka. V neděli se zúčastnil policejní akce

Domácí

Jednání vlády bylo dlouhé, bylo rozhodnutí jednotné?

Ano.

Byla řeč o školách, jak to bude vypadat po ukončení nouzového stavu? Případně že by se zavřely i mateřské školy?

Ne, vše zatím zůstává, jak je.

Jste dohodnuti, kdy a za jakých podmínek bude třeba přitvrdit?

Věřím, že k tomu nebude třeba sáhnout, protože těch možností, jak přitvrdit, už moc není. Vláda již použila ten nejtěžší kalibr, který je. Kromě totálního vypnutí ekonomiky a celé země, což si nedovolili, kromě Izraele, nikde. Toto je maximum.

Důvod je ten, že i když jsme masivně navýšili kapacitu nemocnic, prakticky jsme ji zdvojnásobili za cenu odkladu některých výkonů, tak se ukázalo, že počet nakažených stále roste. A když nic neuděláme, tak kolem 8. až 10. listopadu nám dojdou kapacity, nemocnice se přeplní.

Vláda zavřela obchody. Tyto mají výjimky

Ekonomika

Cílem vlády je stlačit reprodukční číslo na hodnotu 0,8. Pomohou k tomu rest­rikce?

Je to jediná možnost, jak to dokázat. Nemůžeme si dovolit, aby to dál rostlo. Pak by opravdu systém zkolaboval a bude tu Lombardie nebo New York. Ta opatření jsou tak razantní, že by měla zabrat.

Současně ministr zdravotnictví řekl, jaké je kritérium pro uvolňování. Dokud ten systém nezareaguje a nedostaneme se na těch 0,8 (číslo R ukazuje, kolik lidí nakazí jeden pozitivní člověk, nyní dosahuje 1,4), tak se nedá uvažovat o jakémkoli uvolňování. Tím jdeme naproti dotazům těch, kdo sice nutnost opatření uznávají, ale chtějí vědět, dokdy budou trvat. Strategie boje s koronavirem, po které volá opozice, se dokončuje a představíme ji v nejbližší době.

Lidé kritizují, že z tvrdých opatření se dělá mnoho výjimek.

Výjimek je dost. Ale jsou to většinou ty vyzkoušené zjara. Tehdy se situace velmi razantně zatáhla a praxe pak ukázala, že třeba některé služby jsou potřebné. Někomu se rozbilo naslouchadlo nebo nejelo auto. Myslím, že na jaře jsme výjimky vyprecizovali, a proto jsme je teď převzali.

Obchody chceme udržet otevřené, říkal Prymula v úterý. Ve středu je zavřel

Koronavirus

I jiné země v Evropě hlásí vysoký růst nákazy. Zvažujete omezení cest do zahraničí jako na jaře? Cestovní kanceláře hlásí tisíce prodaných zájezdů…

Rozhodně nikdo neuvažuje o zákazu vycestování. A situace v okolních zemích je lepší než u nás. Teď tedy není ani důvod přistupovat k zavádění karantény po návratu. Pokud by se ukázalo, že situace v ČR se zlepší a některá země se zhoupne hůř než my, tak je možné, že bychom ji dali na červený seznam a po návratu z té země by byla povinná karanténa.

Slovensko chce testovat lidi na hranicích při příjezdu.

To souvisí s dostupností antigenních testů. Zatím v dostatečném počtu nejsou, ale ve chvíli, kdy budou k dispozici, se dá mluvit o různých projektech. Třeba o plošném testování, jako chtějí Slováci, nebo testování na hranicích. Dodávky by měly přijít v nejbližších dnech.

Jedeme jako vlak bez brzd. Matovič na Slovensku nevyloučil lockdown

Evropa

Nehrozí velké shlukování lidí v důsledku zkrácení úředních hodin na úřadech?

Pokud se ukáže, že někde vznikne problém, zatím jsem zaznamenal, že se to stalo na puncovním úřadě, tak se to bude ad hoc řešit, třeba odkladem nebo prodloužením platnosti, jako jsme vyřešili řidičské průkazy (dočasné prodloužení platnosti). Ale globálně je třeba kontakty omezit. Je třeba apelovat na lidi, aby, pokud akutně na úřad jít nepotřebují, cestu odložili.

Budete ve Sněmovně žádat o prodloužení nouzového stavu?

Z mého pohledu je to skoro stoprocentní jistota.

V neděli jste byl spolu s lidmi z policejního vedení v operačním středisku během demonstrace na Staroměstském náměstí. Bude mít váš pozitivní test na covid nějaké důsledky i pro ostatní, kteří tam byli s vámi?

Všichni jsme dodržovali hygienická opatření, měli respirátory, dezinfekci. Pražská hygiena vzhledem k tomu nedoporučila nikomu z přítomných karanténu.

Jaká je nyní nákaza mezi policisty a hasiči? Neohrožuje to již jejich práci?

Postupně ano. Nákaza postupuje poměrně rychle, kolem 200 až 250 případů nemoci nebo karantény denně. Celý integrovaný systém je pod velkým tlakem. U hasičů, kterých je méně, je ten problém viditelnější. Jsou stanice, kde již nejsou kompletní výjezdy, takže se využívají i dobrovolné jednotky.

Hasiči hlásí tři stovky nakažených, nejhůře je na tom Plzeňsko a Zlínsko

Krimi

Je dost ochranných prostředků? Některé nemocnice hlásí problémy s rukavicemi, návleky.

Rukavice jsou celosvětovým problémem. Pokud vím, tak ve státních hmotných rezervách zásoby jsou. Nemocnice mají mít zásobu na dva měsíce, jinak si je musí nakoupit. Pokud by se ukázalo, že je díra na trhu, tak potom mohou požádat státní hmotné rezervy.

Jak se cítíte po pozitivním testu? Zvládnete řízení Ústředního krizového štábu?

Cítím lehké nachlazení, teplotu nemám. Zatím tedy žádná komplikace. Pracuji sice z domova, ale na sto procent. A právě jsem dořídil jednání krizového štábu.

Co jste řešili?

Šlo o běžnou agendu, lůžkové kapacity, koordinace po­moci ze zahraničí, dopady aktuálních opatření. Naší od­povědností je zajistit příjezd 28 lé­kařů ze Spojených států, kteří mají přijet příští týden.

Americká ambasáda nepotvrdila, že by mělo do Česka dorazit 28 lékařů

Evropa

Máme požádáno o 60 ventilátorů z Itálie, které by měly dorazit velmi rychle. Další technické věci mají přijít z Německa, z Dánska a pomoc nabídlo Rumunsko. K přijatým restrikcím jsme se shodli, že nejlepším řešením je zopakovat opatření z jara.

Reklama

Výběr článků

Načítám