Hlavní obsah

Příspěvek pro OSVČ bude do 8. června, schválili poslanci

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé pracující jako OSVČ budou mít nárok na příspěvek ve výši 500 korun denně až do 8. června. Od státu tak dostanou dalších 19 500 korun. Poslanci ve středu odklepli návrh z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO).

Foto: instagram Aleny Schillerové

Alena Schillerová

Článek

„Navrhuji prodloužit dobu, kdy mohou podnikatelé čerpat příspěvek, až do 8. června. Do té doby se očekává totiž ukončení klíčových opatření,” uvedla zákon ve Sněmovně Schillerová.

Podpora pro OSVČ bude až do června, schválila vláda

Domácí

Původně totiž měli mít nárok na příspěvek pouze za období od 12. března do 30. dubna, a to ve výši 25 tisíc korun.

Kalousek: Program funguje hbitě

Na podporu dosáhnou všechny OSVČ na hlavní i vedlejší poměr s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. Na příspěvek dosáhnou také studenti do 26 let.

Poslanci jednali 13 hodin. Schválili bonus pro OSVČ či schodek 300 miliard korun

Domácí

O příspěvek pak musí podnikatelé zažádat na finančním úřadě, ideálně by ale měli vyplnit elektronický formulář přes daňový portál. Peníze by jim pak měly podle ministryně přijít na účet během několika pracovních dní.

„Ministerstvu financí je potřeba vyseknout poklonu. Program funguje, na rozdíl od jiných, opravdu hbitě,” pochválil příspěvek Miroslav Kalousek (TOP 09).

13,6 miliardy korun 

Již minulý týden přitom o podporu pro OSVČ požádalo 197 000 lidí, kterým stát vyplatil dohromady 1,9 miliardy korun.

O podporu pro OSVČ požádalo 197 000 lidí, příspěvek má být až do 8. června

Koronavirus

Výdaje státního rozpočtu na příspěvek OSVČ by přitom do konce dubna mohly být podle dřívějších odhadů MF až 17,5 miliardy korun. Prodloužení by podle MF mělo státní kasu přijít na dalších až 13,6 miliardy korun.

Ve Sněmovně také předložily opoziční strany řadu pozměňovacích návrhů. Chtěly příspěvek jednak rozšířit, a jednak navýšit. Lidovci navrhovali, aby podporu dostali také pendleři či lidé pracující na dohody. ODS zase chtěla navýšení příspěvku na 700 korun za den za měsíc květen a na 900 korun za měsíc červen.

Z celkem dvou desítek pozměňovacích zákonů, schválili poslanci jeden. Okruh příjemců příspěvku se rozšíří tak, že na něj dosáhnou i OSVČ, které současně s tím pracují v zaměstnaneckém poměru jako pedagogové.

Návrh teď posoudí Senát. Pokud ho podpoří, dostane ho na stůl prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám