Hlavní obsah

Přehledně: Co se 25. května otevírá a za jakých podmínek

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Česko se pomalu vrací do normálu. Od pondělí 25. května začne poslední vlna rozvolňování. Otevřou vnitřní prostory restaurací, kaváren a barů. Pro veřejnost se zpřístupní také vnitřní a venkovní koupaliště, wellness centra či sportoviště. Rozvolní se také pravidla pro nošení roušek a část dětí se může dobrovolně vrátit do škol. Povoleny budou také hromadné akce do 300 osob. Kompletní seznam změn naleznete přehledně v článku.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

25. 5. 2020 povoluje se

Článek

Roušky

Od 25. května musí lidé nosit roušku ve vnitřních prostorách staveb (mimo bydliště) nebo v MHD. Zároveň budou povinné i na všech ostatních místech, kde se nachází alespoň dvě osoby v bližší vzdálenosti než 2 metry, pokud se nejedná o členy domácnosti.

Vláda dál uvolnila pravidla pro používání roušek

Domácí

Výjimku mají stejně jako doposud například děti do dvou let a děti ve školkách nebo žáci a studenti při výuce (musí ale dodržovat jedenapůlmetrové rozestupy). Výjimku mají také moderátoři nebo lidé, kteří pracují v kancelářích (pokud jsou od sebe dál než 2 metry) či v horku.

Restaurace, obchodní centra

V pondělí otevřou vnitřní prostory restaurací, kaváren, barů a dalších provozoven stravovacích služeb. Otevřít mohou nově i stravovací zařízení v nákupních centrech.

Dejte na záchody hospod toaletní papír a změřte si rozlohu, nařizuje ministerstvo

Domácí

U vchodu do zařízení či na venkovní zahrádku musí být umístěna dezinfekce. Obsluha pak musí vydezinfikovat stůl před usazením každé nové skupiny. Provozovatel musí bránit shromažďování osob do vzdálenosti menší než 2 metry.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Do restaurace, kavárny i baru bezpečně

V stravovacích zařízeních bude povinná rouška pro obsluhu i pro zákazníka. Ten ji ale bude smět u stolu sundat při konzumaci jídla a pití. Omezená bude také otevírací doba. Zařízení musí mít zavřeno od 23 do 6 hodin. V této době je ale možné nadále realizovat prodej přes výdejní okénko.

Hotely

Ubytovací služby se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) rozvolní prakticky kompletně. I přesto ale platí určitá pravidla.

Při vstupu do hotelu bude muset být umístěna dezinfekce. Před ubytováním nového hosta musí být vydezinfikovány všechny kontaktních plochy, jako jsou například vypínače, kliky, madla či ovládače klimatizace.

Jak bude vypadat život po 25. květnu? Ministerstvo zveřejnilo detaily

Koronavirus

Při snídani formou bufetu musí být minimalizován kontakt hostů formou rozestupů a jednoporcových balení. Prostírání a ubrousky mají být na stoly podávány až po usazení hosta ke stolu.

Hromadné akce

Od 25. května budou povoleny také hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách do 300 osob. To se týká například kin, divadel nebo komorních koncertů.

Většina omezení skončí 25. května. Která?

Koronavirus

Bude muset být ale zachováván odstup mezi osobami nejméně 2 metry (s výjimkou členů domácnosti). K dispozici bude muset být u vchodu také dezinfekce.

Koupaliště, sportoviště

Uvolnění se bude týkat také krytých i nekrytých koupališť, sportovišť, saun a wellness center.

Před vstupem na koupaliště bude umístěna dezinfekce. Toalety budou otevřené. Šatny a sprchy budou v provozu ob jednu skříňku. V areálech bude povinné nosit roušku, tu lze sundat na dece a při koupání. Dále je nutné v areálu dodržovat rozestupy 1,5 až 2 metry, Na dece, ručníku nebo osušce pak budete muset být nejméně 2 metry od dalšího návštěvníka, pokud se nejedná o člena rodiny. Kapacita bazénů bude omezena na pět metrů čtverečních na osobu v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Na koupaliště bezpečně

Otevřít mohou také akvacentra.  Na tobogánu i před ním a ve vířivkách musíte udržovat rozestupy nejméně 1,5 metru. Omezeny budou umělé vodopády a fontány. Zakázány jsou atrakce jako divoká řeka nebo umělé vlny.

Otevřou také sauny a wellness centra, jejich režim ale bude také omezený. Sauny se musí vytápět minimálně na sedmdesát stupňů. V provozu nebudou páry nebo kádě s ledovou tříští.

Přehledně: Maturita z matematiky se bude při návštěvě bazénu hodit

Domácí

Na sportovišti se pak může nacházet ve stejné době nejvýše 300 osob. Musí být zachovaná vzdálenost mezi sportovci a ostatními osobami nejméně 2 metry. Sportovci v době tréninku nebo zápasu nejsou povinni nosit roušku.  Na sportovišti musí být dezinfekce.

Zámky, zoologické, botanické zahrady 

Od pondělí bude možné navštívit také vnitřní prostory hradů, zámku, zoologických, botanických a dendrologických zahrad. I zde ale platí určitá pravidla. Mezi návštěvníky musí být dodržovány odstupy alespoň 2 metry, opět s výjimkou členů domácnosti. V prostorách platí povinnost nosit roušku.

Od 25. května bude možné pořádat akce až pro 300 osob

Koronavirus

Na hradech a zámcích bude počet návštěvníků v placených venkovních prostorech v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 150 osob na jeden hektar plochy zařízení.

Sociální služby

Od pondělí budou povoleny návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních. Za jedním klientem ale mohou přijít maximálně dvě osoby najednou. Těm bude při vstupu změřena teplota. Pokud je to možné, měly by návštěvy probíhat ve venkovních prostorách zařízení nebo v jednolůžkových pokojích. Návštěvy na dvoulůžkovém a vícelůžkovém pokoji by měly být odděleny paravánem nebo jinou překážkou tak, aby byla oddělena od lůžek ostatních klientů.

Kadeřníci si zoufají: Se štíty nasazenými přes roušky krvácíme z nosu a omdléváme

Koronavirus

Ne všechna zařízení ale pro návštěvy otevřou. Například Fakultní nemocnice Brno ani Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně od pondělí návštěvy nepovolí.

Povoleny nebudou také návštěvy v nemocnicích v okrese Karviná, a to kvůli zvýšenému počtu nákaz v souvislosti s Dolem Darkov.

Na Karvinsku roste počet nakažených, mimořádná opatření se rušit nebudou

Koronavirus

Školy 

Od 25. května bude také možná osobní přítomnosti žáků 1. stupně základních škol na výuce. Účast bude dobrovolná, nadále bude pokračovat i distanční výuka.

Foto: Ministerstvo školství ČR

Harmonogram uvolnění škol a školských zařízení (platný od 30. 4. 2020)

Doporučený počet žáků ve školní skupině bude 15, vždy musí být splněna podmínka jedno dítě v lavici. Složení skupin bude neměnné. Vzájemný kontakt skupin bude omezený. Školní družiny, školní kluby ani zájmové kroužky nad rámec jedné skupiny povoleny nebudou. Tělesná výuka bude zakázána. V průběhu vyučování bude doporučeno nošení roušky, ale vyučující bude moci o jejím nošení rozhodnout podle potřeby.

Taxislužby (dosud nepovolené);

V provozu budou smět být také alternativní taxislužby (klasické, s taxametrem nesměly poskytnout služby jen do konce března). Provozovatel musí ale zajistit dezinfekci a stejně jako klient musí mít roušku.

Tetovací salony, piercing 

Od pondělí budou povoleny také živnosti, při nichž je porušována integrita kůže, jako je například tetování, piercing nebo permanentní make-up. I v tomto případě ale musí být dodržovány určitá pravidla. Pokud v místnosti pracuje více pracovníků současně, jsou jednotlivá pracoviště oddělená plentou. Pracovníci a zákazníci musí nosit roušky. Zároveň musí být také křeslo nebo lehátko vydezinfikováno po každém zákazníkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám