Hlavní obsah

Jak bude vypadat život po 25. květnu? Ministerstvo zveřejnilo detaily

Ministerstvo zdravotnictví ve středu zveřejnilo, jaká pravidla a omezení budou platit po 25. květnu, kdy by mělo dojít k dalšímu uvolnění opatření proti šíření koronaviru. Roušky zůstanou povinné například v obchodech, na úřadech, ve veřejných dopravních prostředcích a na místech, kde se nachází osoby ve vzdálenosti menší než dva metry.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

V MHD zůstanou roušky povinné.

Článek

Po otevření restauračních zařízení bude muset být u vstupu umístěna dezinfekce. Roušky budou povinné i pro hosty s výjimkou doby konzumace, a to zejména při pohybu ve společných prostorách. Podniky budou muset být uzavřeny od 23 do 6 hodin.

Dezinfekcemi budou vybaveni rovněž ve vstupních halách hotelů. „Kontakt mezi zaměstnanci a hosty, i dotykový kontakt se spotřebním zbožím (např. pera, registrační formuláře, platební terminály, magnetické karty/klíče), se omezuje pouze na to, co je nezbytně nutné,” uvádí pokyny ministerstva.

Od 25. května bude možné pořádat akce až pro 300 osob

Koronavirus

Veškeré předměty v hotelových pokojích, které jsou používány více hosty, ať už jde o televizní ovladače, či pera, musí být dezinfikovány, případně vyměněny. Dezinfikovány musí být rovněž veškeré kontaktní plochy.

Při snídani formou bufetu musí být minimalizován kontakt hostů formou rozestupů a jednoporcových balení. Prostírání a ubrousky mají být na stoly podávány až po usazení hosta ke stolu.

Dezinfekce bude muset být dostupná rovněž ve vozidlech taxislužby. Řidič i cestující budou muset mít ochranný prostředek dýchacích cest. Doporučeno je i oddělení prostoru mezi řidičem a zákazníkem.

Restaurace a bary budou zavírat nejpozději ve 23 hodin

Koronavirus

V zoologických a botanických zahradách, jejichž vnitřní pavilony se rovněž otevřou, je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy, neshlukovat se a používat ochranné prostředky. Na hradech a zámcích bude „počet návštěvníků v placených venkovních prostorech v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 150 osob na jeden hektar plochy zařízení”.

Na koupalištích a v bazénech je možné odložit roušku ve vodě či na podložce. „V případě pouhého pobytu při břehu koupaliště či bazénu, např. z důvodu dohledu nad koupajícími se dětmi, je nutno roušku, eventuálně jiný ochranný prostředek dýchacích cest, používat,” uvádí pokyny resortu. Ve sprchách a šatnách mají být co největší rozestupy. Dezinfikovány musí být každý den i skříňky. Striktně musí být dodržována kapacita.

Přehledně: Maturita z matematiky se bude při návštěvě bazénu hodit

Domácí

Vodní atrakce v akvaparcích, na nichž může dojít k nechtěnému kontaktu návštěvníků, jako jsou umělá vlnobití a podobné, nemohou být provozovány. Stejně tak budou mimo provoz i parní lázně. Provozovatelé musí vypnout recirkulační systémy, které nepřivádí čerstvý vzduch.

„Při provozu vířivek a bazénů je nutno udržovat hodnotu volného chloru při horní hranici rozpětí,” nabádá ministerstvo. Minimální teplota v saunách musí být 70 stupňů Celsia a saunové rituály musí být zrušeny.

Pro hromadné akce byl stanoven limit 300 osob s tím, že později by se mohlo číslo zvýšit. Krom sportování musí mít lidé roušky a musí dodržovat rozestupy.

Reklama

Výběr článků

Načítám