Hlavní obsah

Od 25. května bude možné pořádat akce až pro 300 osob

Aktualizováno

Od 25. května se vedle opětovného otevření restaurací, barů či bazénů dočkáme i povolení hromadných akcí, kterých se bude moci zúčastnit až 300 osob. V pátek to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Od 8. června bude možné navýšit maximální počet osob na 500 a od 22. června až na 1000 osob.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) a jeho náměstek Roman Prymula.

Článek

Restaurace, bary a další podniky budou moci být otevřené do 23 hodin. Mezi 23. a 6. hodinou bude zavřeno a prodej bude moci fungovat pouze přes okénko. Otevřou se i stravovací zóny v obchodních centrech, byť ministr zdůranil, že lidé by měli jídlo konzumovat mimo tato centra.

Lidé holdující sportu budou moci od tohoto data rovněž využívat na sportovištích včetně bazénů i sprchy a toalety. I na sportovní akce se přitom vztahuje limit 300 osob.

Vedle toho otevřou své vnitřní prostory zoologické a botanické zahrady a budou umožněny návštěvy zdravotnických a sociálních zařízení.

Školní výuka by měla probíhat podle ministra až do konce června, tedy do konce školního roku, nepovinnou formou a studenti i žáci budou moci pokračovat v distančním studiu. Ve školních skupinách bude moci být maximálně 15 studentů.

Veškerá opatření jsou podobně jako v minulosti podmíněna tím, že nedojde ke zhoršení epidemiologické situace. Pokud by ke zhoršení došlo, mohla by se opatření rozvolňovat později.

Více případů

Ve čtvrtek přibylo v ČR 82 případů.

„V některých městech probíhá komunitní šíření, je to zejména Praha, možná i Ostrava. Virus tady zkrátka stále je, a lidé proto mají dodržovat stanovená pravidla,“ uvedl ministr s tím, že k většímu šíření došlo například mezi dělníky na jedné pražské ubytovně, kde je zaznamenáno 17 případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám