Hlavní obsah

Přehledná pravidla pro zpřísňování opatření? Plán jsme měli, tvrdí Prymula

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani více než půl roku od vypuknutí epidemie koronaviru v České republice nepředstavily úřady veřejnosti plán, podle něhož by se v závislosti na šíření nákazy měla zavádět konkrétní opatření. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) přitom tvrdí, že takový plán existoval. Resort ho na žádost Novinek ale neposkytl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

„My jsme měli nachystaný plán zhruba na šest týdnů, nicméně ten nárůst byl tak prudký, že jsme ho museli modifikovat a ta opatření zpřísnit proti tomu původnímu plánu,“ sdělil na dotaz Novinek v pondělí Prymula.

Redakce Novinek se snažila plán získat. „Jelikož už plán není aktuální, není nutné ani žádoucí ho zveřejňovat,” reagoval vzápětí Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Prymula: Týden až dva další zpřísňování nebude. Nejvýš roušky venku

Koronavirus

Podle Prymuly nyní není ale problém představit nový plán. „To je jednoduché. Musíme se ale odpíchnout od konkrétních dat,“ dodal.

Plán bude, až se situace uklidní

Veřejnosti ho proto Prymula chce ukázat až poté, co se podaří stabilizovat aktuální nárůsty. „Jakmile se odrazíme od vrcholu a půjdeme dolů, tak tento plán představíme,“ řekl v pondělí na dotaz Novinek.

Noční party v Praze pro 50 lidí? Prymula se ve videu chytá za hlavu

Koronavirus

Podle něho se nyní projednávají různé varianty toho, jak přejít z nynějšího akutního stadia, kdy se snaží zastavit prudké šíření, do udržovacího stadia. „V tom by měla být zavedena opatření, která jsou chroničtějšího rázu, ale nebudou tak ekonomicky bolestivá, tedy například roušky,“ dodal ministr.

Rozvolnění ve sportu a kultuře?

Až se situace stabilizuje, tak by podle šéfa resortu zdravotnictví mohlo dojít k rozvolnění například v oblasti sportu či kultury.

„Je snaha, aby ve volnějším období byly otevřené různé segmenty, jako je například sport. Ten by byl alespoň bez diváků. V omezených podmínkách by mohly začít fungovat také podniky v oblasti kultury,“ upřesnil na dotaz Novinek Prymula. V té době už by ale tak měl být zřejmě představen právě dlouhodobější plán.

Přehledně: Nové změny od pondělí

Koronavirus

Zatím jsou totiž opatření přijímána ze dne na den, a veřejnost se tak na ně nemůže připravit. Kdyby ale existoval dlouhodobý plán, na základě kterého by bylo jasné, jaká opatření vláda zavede v konkrétní epidemiologické situaci, lidé by se mohli na případná opatření připravit dopředu.

Kdy se opatření přijímala?

V pondělí 19. října například oznámil Prymula veřejnosti, že od středy se zavádí povinnost nosit roušky i v autech a na ulicích, když se tam potkají lidé, kteří nejsou z jedné rodiny.

Sedmidenní průměr přírůstku nakažených k pondělí v Česko činil 757 případů na milion obyvatel. O týden dřív to bylo 462, o dva týdny dřív 238, veřejnost však žádnou představu o hranici, kdy lze zavedení tohoto opaření čekat, nedostala.

Dušek: Pokud opatření nezaberou, do konce října máme 250 tisíc nových případů

Domácí

Představu o tom, co přijde, neměla ani při mnohem bolestivějších opařeních, kdy šlo o omezování kulturních akcí, zavírání hospod nebo zavírání škol. Plošné zavírání škol a zavření restaurací vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví od 12. října s platností od 14. října.

V té době byl sedmidenní průměr přírůstku nakažených k pondělí v Česku 462 případů na milion obyvatel. O týden dřív činil kolem 238 a o dva týdny dříve 204.

Reklama

Výběr článků

Načítám