Hlavní obsah

Dušek: Pokud opatření nezaberou, do konce října máme 250 tisíc nových případů

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS) Ladislava Duška by mohlo do konce října přibýt dalších 200 až 250 tisíc nových pacientů s koronavirem. Změnit to ale může pokles reprodukčního čísla – tedy kolik lidí nakazí jeden nemocný. To je nyní na hodnotě 1,4. Kolaps zdravotnictví podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého zatím nehrozí.

Pokud opatření nezaberou, do konce října máme 250 tisíc nových případůVideo: Novinky

 
Článek

„V druhé polovině října, a to při reprodukčním čísle 1,4, by mohlo v druhé polovině října být nově diagnostikováno mezi 200 až 250 tisíci občany,“ sdělil v pátek na pravidelné tiskové konferenci Dušek. Podle něj se ale s velkou pravděpodobností projeví vládou přijatá opatření, a tento scénář se tak nenaplní.

Do konce října se počet vážných případů ztrojnásobí, očekává Dušek

Domácí

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se ale i tak situace vyvíjí nepříznivým směrem. „Jsme na počátku doby, která bude složitá. Čekají nás další tři týdny, kdy bude počet lidí s koronavirem narůstat,“ uvedl v pátek.

Při vysokých počtech je i malé R problém

Podle Duška je pak hlavní komplikací vysoký počet nově nakažených.

„Když je velký počet pacientů, tak je i malé R problémové. Objem pacientů tak i při malém reprodukčním čísle povede k nárůstu,“ vysvětlil. Cílem je tak reprodukční číslo dostat pod hodnotu jedna.

Dalším problémem je, že je vysoký počet nově diagnostikovaných lidí z celkového denního počtu provedených testů. „Roste tedy podíl případů z podílu testů, a to až k vysokým, rizikovým hodnotám, tedy k 30 procentům,“ dodal.

Reprodukční číslo zřejmě kleslo na 1,3. Byl by to pozitivní krok, míní Dušek

Domácí

Koronavirus se navíc začíná stále více šířit i mezi rizikovými skupinami. Zatímco v září bylo ve skupině lidí starších 65 let přes 14 procent, v říjnu je to již více než 20 procent. V tomto měsíci se tak nakazilo 9500 lidí starších 65 let, přes 2000 v domovech pro seniory.

Kolaps nehrozí 

To tak podle Duška bude znamenat větší nátlak na zdravotnická zařízení. „Uděláme vše pro to, aby došlo k poklesu nakažených v rizikových skupinách,“ slíbil.

Hamáček: Polní nemocnici vybudujeme v Letňanech, Kongresák je nepraktický

Domácí

Podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého ale kolaps zdravotnictví kvůli epidemii covidu nehrozí. „Nejbližší týdny budou ale velmi těžké,” řekl v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám