Hlavní obsah

Opozice chce 30 tisíc pro OSVČ, 15 tisíc pro DPP a DPČ a proplacení nájmů pro podnikatele

Novinky, Klára Beranová

Opoziční strany kromě SPD chtějí 30 tisíc pro OSVČ a 15 tisíc pro lidi pracující na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Požadují také, aby stát uhradil nájmy podnikatelům, kteří museli kvůli koronaviru uzavřít své podniky. Zástupci stran o tom informovali na společné pondělní tiskové konferenci. O jejich návrzích budou v úterý hlasovat poslanci na mimořádné schůzi Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Na archivním snímku (zleva) předseda KDU-ČSL Marek Výborný,1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda STAN Vít Rakušan, předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Většina pozměňovacích zákonů, na kterých se shodly opoziční strany mimo SPD, se týká vládního návrhu z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Ta zavádí příspěvek ve výši 25 tisíc pro OSVČ.

ODS: 30 tisíc pro OSVČ

„Vládní návrh na 25 tisíc korun nepovažujeme za dostatečný, a proto navrhujeme 30 tisíc korun,” sdělil na pondělní tiskové konferenci místopředseda ODS Martin Kupka.

Podmínky jsou podrazácké. Stát s námi vyběhl. Příběhy OSVČ bez práce a bez pěněz

Domácí

Pět tisíc podle něho totiž může rozhodnout v řadě případů o tom, zdali se živnostníci po skončení krize vrátí zpět ke svému povolání. „Pokud by se nevrátili, stát by na to doplatil více,” dodal Kupka.

Piráti: 15 tisíc pro DPP a DPČ

Opozice také navrhuje podporu ve výši 15 tisíc korun pro lidi pracující na DPP a DPČ. „Náš návrh se týká nejohroženější skupiny. Jsou to například maminky na mateřské nebo invalidní důchodci, tedy lidé pracující na DPP a DPČ,” sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Schillerová plán na poskytnutí 25 000 korun OSVČ ještě upraví

Koronavirus

Podle něho nepřiznala vláda této skupině lidí ani nárok na ošetřovné. To mají jak zaměstnanci, tak lidé pracující jako OSVČ.

Lidovci: Podpora i pro s.r.o.

„V programu pro OSVČ je spousta podnětů pro zlepšení. Nevidíme tam ještě podporu pro živnostníky, kteří svoji činnost dělají jako vedlejší. Zapomnělo se také na malé právnické osoby, tedy s. r. o,” řekl v pondělí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Opozice podpoří prodloužení nouzového stavu o dva týdny

Koronavirus

Opozice proto navrhuje, aby i tito lidé dosáhli na příspěvek ve výši 25 tisíc korun. Ten je podle vládního návrhu určen výhradně pro OSVČ, kteří činnost vykonávají jako hlavní. Opozice tak chce, aby příspěvek získali všichni, kteří činnost vykonávají jako vedlejší.

Výjimku ve vládním návrhu tvoří ale rodiče, kteří pobírají příspěvek na péči, invalidé nebo starobní důchodci. Pokud tito lidé mají podnikání jako vedlejší činnost, mají na příspěvek nárok i podle vládního návrhu.

 TOP 09: Stát uhradí nájem 

Opozice také navrhuje, aby stát uhradil podnikatelům nájem, a to buď ze sta, nebo z 80 procent. „Naším cílem je, aby co nejvíce živnostníků a podnikatelů mohlo obnovit své živnosti a mohli dále podnikat,” sdělila předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

„Chceme, aby nájmy po dobu uzavření provozoven na sebe vzal stát. Ve výši sto procent by je proplatil, pokud by byla provozovna zcela uzavřena. Osmdesát procent by zase uhradil, když by byl výrazně omezen její provoz,” dodala Pekarová.

STAN: 500 korun za každý den

Dále opoziční strany chtějí, aby lidé pracující jako OSVČ získali od státu 500 korun denně. „Vidíme, že jsou tu ambice prodlužovat tento nouzový stav déle. To by znamenalo, že budou uzavřené také některé živnosti,” uvedl předseda Starostů Vít Rakušan.

„Chceme, aby bylo živnostníkům vypláceno 500 korun denně za každý další den, kdy nebudou moci provozovat svoji živnost,” doplnil Rakušan.

Vládní návrh z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) totiž počítá s jednorázovým příspěvkem ve výši 25 tisíc korun. V průměru pak dostanou živnostníci 500 korun denně, ale pouze v období od 12. března do 30. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám