Hlavní obsah

Podmínky jsou podrazácké. Stát s námi vyběhl. Příběhy OSVČ bez práce a bez pěněz

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát nic nestojíme, vše si platíme, ale on s námi vyběhl, podmínky jsou podrazácké, zlobí se většina drobných podnikatelů a OSVČ. Všichni netrpělivě čekají na to, jak vláda změní nastavení příspěvku ve výši 25 tisíc. Za současného nastavení na něj totiž většina z nich nedosáhne. Novinky přináší konkrétní příběhy desítky z nich. Ministerstvo už návrh na změny připravilo, ten by se měl definitivně řešit v úterý ve Sněmovně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vilma, 30 let, OSVČ, filmová produkční 

„Příjem za rok 2019 jsem měla cca 110 tisíc, už tím bohužel do nastavených podmínek nespadám,” postěžovala si Novinkám podnikatelka.

„Navíc nesplňuji ani druhou podmínku, protože jsem byla loni po těžkém úrazu páteře a po dlouhé rekonvalescenci jsem se teprve vracela do pracovního procesu,” dodala s tím, že letos za leden až březen si vydělala téměř o polovinu víc než loni ve stejném období.

Podnikatelé, kteří mohou za současných podmínek o finanční podporu žádat, musí mít totiž za leden až březen 2020 prokazatelně o 10 procent nižší příjmy než za stejné období loňského roku a zároveň mít hrubé příjmy vyšší než 180 tisíc korun ročně, tedy 15 tisíc korun měsíčně. Vláda již avizovala, že podmínky podle návrhu ministerstva financí zmírní.

„Stát nic nestojíme, platíme vše, když jsme nemocní, tak nám nic nedá a teď s námi vyběhne, a ještě nás prezentuje jako největší zloděje,” dodává naštvaně Vilma s tím, že veškeré peníze na život v rekonvalescenci šly z jejího životního pojištění, které si platí. Velmi podobně je na tom i další podnikatel Jakub.

Přehledně: Jak chce vláda pomoci podnikatelům a ekonomice

Koronavirus

Jakub, 31 let OSVČ, marketing a propagace kulturních akcí

„Loni touto dobou jsem byl hospitalizován díky táhlému onemocnění plic, ale činnost jsem nepozastavil, dál jsem si sám platil zálohy a žil z vlastních úspor a bez příjmu. Nikdy jsem nečerpal žádné dávky. Nějak jsem loňský rok překlenul na vlastní pěst a začal znovu,” popisuje.

Právě kvůli nemoci ale na peníze nyní nárok nemá, protože letos měl příjmy vyšší. „Nyní mi byla znemožněna moje současná činnost díky bezpečnostním opatřením úplně, což mohu dokázat. Vůbec neprotestuji a situaci chápu, ale díky loňské nemoci nemám nárok ani na ten úsměvný příspěvek 25000 Kč,” smutní Jakub a čeká, jak vláda rozhodne.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Josef, 35 let, OSVČ, opravář techniky

Problém se srovnáním s rokem 2019 mají i začínající podnikatelé. „V roce 2019 jsem nepodnikal, ale byl jsem zaměstnaný. Rozhodl jsem se dát výpověď, v lednu jsem se zapsal na úřad práce a připravoval se na podnikání. Evidenci na Úřadu práce jsem ukončil a stal jsem se OSVČ od února 2020,” popsal situaci opravář techniky z Prahy.

Podnikatel tak nemá jak doložit příjem ze živnosti, ani pokles příjmů. Úřad ho navíc donutil k nákupu nářadí.

„To ale ještě není vše. Vzhledem k tomu, že jsem se chtěl stát dobrovolným plátcem DPH, tak mě finanční instituce donutily pořídit si předem materiál a nářadí cca za 60 tisíc korun, abych doložil, že to s podnikáním opravdu myslím vážně. Teď jsem doma, mám nářadí a nemám co opravovat. Kdybych zůstal přihlášený na pracáku, jsem na tom líp,” doplňuje smutně začínající řemeslník.

Eliška, 30 let, OSVČ, korektorka

Ačkoliv korektorka Eliška splnila podmínku propadu příjmů za leden až březen 2020, naopak nesplní celkovou výší příjmů, ani měsíční průměr.

„Nedosáhnu na hranici 180 tisíc. Za rok 2020 mám cca 110 000, protože jsem třeba v dubnu nepracovala a v červenci jsem pracovala jen jako dobrovolník,” uvedla s tím, že podnikatelé jsou biti za to, když se jim začalo konečně dařit.

První ošetřovné má dorazit po neděli. Čekají na něj desítky tisíc rodin

Finance

Jiří, 26 let, OSVČ, hudebník na volné noze

Částečně podmínky splňuje i hudebník Jiří. „Myslím si, že bych na příspěvek mohl dosáhnout, ale raději nečekám na rozhodnutí státu a našel jsem si brigádu. Ta je u security, bohužel ve fakultní nemocnici. Takže teoreticky jsem vystavený riziku, že to taky chytím, protože se hlídá i odběrné místo, a stejně skončím bez práce,” popsal Novinkám svou situaci.

Navíc nepodnikal celý rok, ale podle současného návrhu by do kategorie spadat měl, jelikož jeho hrubý měsíční výdělek je více než 15 tisíc korun. „Dosáhnu na to, i když jsem si našel brigádu,” ptá se dál a čeká, s čím vláda v pondělí přijde.

Jan, 45 let, OSVČ, opravář gastro zařízení

Problém vyššího příjmu i to, že se začalo konečně dařit, paradoxně řeší i dlouholetý podnikatel Jan. A zároveň upozorňuje, že ty největší problémy přijdou až v dubnu.

„Zakázky do konce března mám, největší problém přijde potom. V dubnu už jsem zcela na nule, protože nemám co, kde a komu opravovat,” uvedl Jan.

Ačkoliv měl v únoru to štěstí, že se mu podařilo prodat gasro zařízení, měl tím tak bohužel vyšší příjem než na začátku roku 2019, a na podporu tak právě proto podle současných podmínek nakonec také nedosáhne.

Rakouská vláda ohlásila plán: Obchody otevřít po Velikonocích, restaurace v květnu

Koronavirus

Jitka, 49 let, OSVČ, účetní

Jako dlouholetá účetní chápe, že nastavení pravidel je složité, ale za nejlepší by v této chvíli považovala podělit všechny bez rozdílu.

„Přijde mi scestné až podrazácké stanovit termín na leden až březen 2020. Většina OSVČ ještě na začátku března měla práci, čili u většiny je pokles tržeb od 10 % za srovnávané období nereálný, čili nesplní jednu z podmínek,” nešetří kritikou účetní Jitka z Prahy, která sama na podporu zatím nedosáhne.

„Jsem OSVČ na vedlejší pracovní poměr, takže se do návrhu nevejdu. Nicméně už nikdo neřeší, že třeba někdy v květnu mi může zaměstnavatel pokrátit úvazek a dát mi tak o dost peněz míň. Navíc podnikatelé teď nevykazují žádnou činnost, tak nebudu mít ani co účtovat a fakturovat,” doplňuje zkušená účetní.

Za pomoc živnostníkům vláda potlesk nesklidila, Babiš i Schillerová slibují změny

Koronavirus

Zuzana, 52, OSVČ, průvodkyně

Podobně se zdají podmínky nesmyslné i pražské průvodkyni. „Hlavně nám klesnou příjmy v dubnu, a to o sto procent. Tak proč to hodnotí na základě práce v lednu a únoru, potažmo pak březnu?“ diví se průvodkyně Zuzana.

Dalším problémem je, že podnikatelé podle ní mají příjmy často nepravidelné. „Příjmy mám podle toho, jak jezdí skupiny. Ty ale jezdí velmi nepravidelně. Vzhledem k tomu, že jsem letos v lednu a v únoru měla práce dost, a loni byla sezóna horší, bude to čistě o náhodě, zdali na těch 25 tisíc dosáhnu,“ strachuje se o to, zda na finanční podporu dosáhne.

Šárka, 57 let, OSVČ, lektorka kurzů dějin umění a průvodkyně

Stejně jako Zuzana, tak i podnikatelka Šárka dělá průvodkyni, a navíc i lektorku. Jako OSVČ už se živí před dvacet let. Svou situaci řešila hned začátkem března, když se všechny galerie a muzea zavřely, a zároveň přestali jezdit turisté, na kterých je závislá.

„Byla jsem totálně bez práce a vláda nebyla schopná se vyjádřit, tak jsem musela zareagovat pružně a 16. března jsem se přihlásila na pracák. Ti mě tam ani nestihli evidovat, protože se jim sešlo strašně moc žádostí, což pro mě nakonec bylo drobné vítězství,” popisuje situaci Šárka.

Pochopila, že se jí vyplatí opět si živnost obnovit a čekat alespoň na 15 tisíc měsíčně. „Nemusím teď platit sociální a zdravotní, nicméně nemám žádný příjem a čekám, jak se to s příspěvkem vyřeší. Je to naprosto nekoncepční jednání vlády a výsměch oproti opatřením v Berlíně nebo Velké Británii,” nešetří kritikou zkušená podnikatelka.

„Není to jen o dvou měsících, ale je to krach celé sezóny a už teď jsem schopná vyčíslit ztráty až do konce roku, protože jsem měla vše nasmlouvané a teď se to ruší,” dodala.

Zuzana, 29 let, OSVČ, pořádání společenských akcí

Specifickou skupinou jsou podnikatelé, kteří kombinují OSVČ s dohodami o provedení práce nebo pracovní činnosti. Pro ně zatím stát nemá podporu žádnou.

„I přesto, že mám tři práce, zatím nemám na nic nárok. Jednu práci mám na DPP, druhou na DPČ a jelikož si vydělávám vyšší částku než tři tisíce měsíčně na DPČ a OSVČ mám jako vedlejší živnost, tak na podporu nedosáhnu,” uvádí podnikatelka Zuzana.

Zatím se na ni nevztahuje ani program z resortu práce a sociálních věcí tzv. Antivirus, který nepodporuje právě pracovníky na dohody. Ti si navíc stěžují, že nedostali možnost ani žádat o ošetřovné, ač je zcela zřejmé, že dítě mají a do školy chodit nemůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám