Hlavní obsah

ON-LINE: Stát by měl ručit za 80 procent dlužného nájemného, navrhuje Senát

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři chtějí, aby stát ručil za 80 procent nájemného, které lidé nebudou moci kvůli koronaviru hradit. Novelu zákona, která umožňuje odklad nájmů, tak vrátili zpět do Poslanecké sněmovny. Senátoři projednali ve čtvrtek osm novel z 15. Zbylé zákony by měli projednat v pátek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

19:07 - Schůze Senát byla přerušena. Pokračovat bude v pátek.

19:04 -  Novelu o spotřebitelském úvěru senátoři schválili. 

18:50 - Senát se začal zabývat novelou o spotřebitelském úvěru, která rozšiřuje okruh úvěrů, u nichž jsou stanoveny maximální sankce za opožděné splátky. Doposud se to týkalo jen úvěrů pro spotřebitele. Nově se ochrana bude vztahovat i na úvěry pro OSVČ.

18:46 - Senátoři novelu schválili. Nově tak bude smět ČNB obchodovat s cennými papíry i s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích. Nakupovat bude smět i státní dluhopisy. Schválená změna ale neumožňuje centrální bance nakupovat státní dluhopisy na primárním trhu, tedy přímo od státu při jejich vydávání. 

18:35 - Členové dolní komory začali projednávat další novelu o ČNB z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Ta umožňuje české národní bance nakupovat státní dluhopisy.

18:30 Senát schválil moratorium na splácení hypoték a úvěrů. Lidé si mohou odložit splácení o tři nebo o šest měsíců. Délku si budou smět sami vybrat. 

18:15 - Senátoři upozorňovali na to, že odklad úvěrů i hypoték bude vést k tomu, že se prodlouží také doba splácení úvěrů. To potvrdila i Schillerová.

17:53 Senátoři se vrhli na zákon z pera ministryně Aleny Schillerové (za ANO). Ta navrhuje odklad splátek u hypoték a úvěrů.

Odklad splátek až o půl roku schválil Senát

Domácí

17:50 Novelu zákona upravující pravidla pro výkon povolání lékaře senátoři vrátili zpět do Poslanecké sněmovny. Nesouhlasí s tím, aby v nemocnicích mohli pracovat lékaři ze zemí mimo unii i bez potřebných aprobací. 

17:30 - Podle ministra zdravotnictví by uvolnění podmínek pro lékaře mohlo pomoci hlavně v nemocnicích, které se nacházejí v odlehlých regionech České republiky. Podle něho také neklesne s přijetím novely úroveň českého zdravotnictví.

17:00 - Novelu zákona zkritizovalo několik senátorů. Nelíbí se jim, že by lékaři ze třetích zemí neuměli česky a musel by za ně stejně zodpovídat jiný lékař. Podle některých by to pak mohlo zhoršit kvalitu českého zdravotnictví.

16:40 - Slova se chopil senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten se tázal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), kdy se obnoví provoz nemocnic. „Lidé neumírají na koronavir, ale začínají umírat ze strachu na koronavir,” upozornil Čunek.

Lidé se podle něho bojí nemocnic a praktických lékařů, za kterými tak nechodí. Následky potom mohou být podle něho fatální.

16:30 - Další zákon, který senátoři projednají, upravuje podmínky pro lékaře. V nemocnicích by mohli pracovat lékaři ze zemí mimo unii i bez potřebných aprobací. Zákon je časově omezen na dobu nouzového stavu a tři měsíce po jeho skončení.

16:14  - Senátoři po hodinové diskuzi schválili podporu pro cestovní kanceláře. Ty budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy v plné hodnotě. Pokud je lidé nevyužijí do 31. srpna, dostanou peníze.

16:06 - „Pokud bychom zákon neschválili, spousta cestovních agentur by zkrachovala. Klient by peníze nedostal, a tak by se začal s cestovní kanceláří soudit,” upozornila Dostálová.

15:50 - „Uznávám, že najít lepší řešení se mi najít nepodařilo,” sdělil předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS).

15:18 - Senátoři se vrhli na další zákon. Tentokrát jde o podporu pro cestovní kanceláře. Ty by si podle zákona schváleného Sněmovnou mohly odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy.

15:01 - Po krátké diskuzi senátoři schválili novelu zákona, na základě které budou muset zprostředkovatelé ubytování v soukromí jako je napříkald Aribnb sdílet údaje o ubytovaných. Podepsat ji teď musí ještě prezident. 

Platformy jako Airbnb jsou povinny předat státu informace, schválila Sněmovna

Ekonomika

14:50 - „Pro nás je zásadní mít informace o ubytovaných. Pokud si hygiena vyžádá o hostovi informace, tak se k nim dostane a může dále trasovat jeho kroky,“ informovala Dostálová.

14:32 - Senátoři začali projednávat novelu zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu. Zprostředkovatelé ubytování v soukromí by museli sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách.

14:30 - Novelu zákona vrátili senátoři zpět do Poslanecké sněmovny. Stát by měl podle nich ručit za čtyři pětiny nájemného, které by lidé dlužili kvůli nedostatku příjmů v důsledku epidemie koronaviru.

Odložit nájem si budou moci podnikatelé i běžní nájemníci

Domácí

Zákon budou muset znovu projednat poslanci. Aby Senát přehlasovali, musí pro původní verzi hlasovat 101 zákonodárců. Jedná se tak o první vládní novelu zákona ke koronaviru, kterou Senát zamítl.

Senátoři totiž namítali, že pronajímatelé nemají zákonem zaručeno, že dlužné nájemné jim bude zaplaceno. Pozměňovací zákon podpořili i přes nesouhlas ministryně Dostálové.

14:05 - Senátoři nyní hlasují o pozměňovacích návrzích.

14:04 - Návrh na zamítnutí novely zákona nebyl přijat. Tuto možnost podpořilo pouze 8 senátorů.

14:01 - Schůze Senátu opět pokračuje. Členové dolní komory začínají hlasovat o novele zákona, která umožňuje odklad nájmu pro běžné nájemníky.

13:00 - Senát má hodinovou pauzu.

12:58 - Senátoři o zákonu zatím nehlasovali, jednání přerušili a k hlasování se vrátí až po 14. hodině.

12:43 - Dostálová mu odpověděla s tím, že bez zákona by toho využili nepoctiví pronajímatelé a okamžitě své nájemníky vyhodili. Dále by podle ní došlo ke zhoršení situace u mladých lidí do 36 let, kteří mají půjčky od Státního fondu rozvoje bydlení. Ti by podle ní nemohli bez zákona požádat o odklad splátek.

12:35 - Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek se ptal ministryně Dostálové, co by se vůbec stalo, kdyby zákon přijat nebyl. Jsou podle něj důležitější věci, na které by se měla vláda soustředit.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Senátu. U řečnického pultíku lidovecký senátor Jiří Čunek před povinností nosit roušku

12:19 - „Přesouváte jen to, co má dělat stát, na někoho jiného, a to je špatně,” prohlásil pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. A vyzval ministryni Dostálovou, aby řekla, jestli je vůbec ochotná změny Senátu přijmout.

12:15 - Podle senátora Petra Víchy (ČSSD) si lidé si myslí, že již nemusí platit nájem. Pokud ho ale v tomto okamžiku přestanou platit, ztratí nárok na příspěvek na bydlení. „Vše, co přichází v tuto chvíli z dílny ministerstva pro místní rozvoj, je neseriózní,” obořil se Vícha.

12:10 - „Nevidím prostor pro to, jak zákon upravit. Řešíme tu strach, který neexistuje. Zákon je zbytečný,“ řekl senátor Václav Láska (SEN 21).

12:08 - Senátoři tak zvažují dvě varianty; buď zákon upraví a pošlou ho zpět do Sněmovny, která o něm bude muset znovu jednat, nebo ho úplně zamítne a pak bude Sněmovna potřebovat 101 poslanců, aby ho schválila.

12:00 - „Vláda je pod tlakem, ale ten si vytváří sama. Dělá líbivou politiku a cílí na masy. Funguje podle toho, jak jim radí jejich PR poradci,” zkritizoval Jan Horník (STAN).

„Nemůžeme pustit tyto paskvily do světa. Naděláme paseku, z které se nevylížeme ještě několik let,” varoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Tomáš Goláň před povinností nosit roušku.

11:50 - „Je čas na to, abychom to vrátili a donutili vládu, aby začala pracovat a vytvořila něco pořádného,“ zkritizoval novelu Tomáš Goláň (zvolen za SEN 21) a navrhl, aby stát nájmy hradil.

11:40 - „Nemáme jinou možnost než zvolit tu nejlepší z nejhorších možností,“ sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s tím, že by měli senátoři podpořit ty nejlepší pozměňovací zákony.

ODS například prosazuje to, aby si lidé, kteří se dostanou do svízelné situace a nemohou platit nájem, požádali o příspěvek na bydlení.

Vystrčil: Na Tchaj-wan nejedu. Zemanovi bych cestu do Číny zakázal

Domácí

11:30 - Jitka Seitlová (KDU-ČSL) upozornila, že pokud tuto novelu senátoři zamítnou, mohli by být první nájemci vystěhováni ze svých bytů již do konce dubna. „Návrh zákona není dokonalý, ale jeho zamítnutí by znamenalo ještě větší znejistění,” sdělila Seitlová.

11:04 - „Zákon si na pomoc nájemníkům jenom hraje. Občanský zákoník umožňuje udat i jinou výpověď z bytu nežli z důvodu nemožnosti platit nájemné kvůli koronaviru,“ reagoval mezi prvními Zdeněk Hraba (STAN).

Foto: archiv Zdeněk Hraba

Zdeněk Hraba před povinností nosit roušku

Pronajímatel tudíž může udat jiný důvod a nájemníka může podle Hraby stejně vystěhovat.

11:02 - „Služby spojené s nájemným musí nájemce stále platit. Zákon se také nevztahuje na problematické nájemce, kteří například ruší noční klid nebo porušují nájemní smlouvu,“ upřesnila Dostálová.

Ministerstvo chce umožnit odložit platbu nájmu v bytech

Koronavirus

10:52 - Senátoři přešli k návrhu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO). Ta navrhuje odklad nájmu pro běžné nájemníky, a to až o tři měsíce.

10:50 - Bez složitého jednání novelu schválili.

10:43 - Senátoři začali projednávat první vládní novelu. Tou je zákon o realitním zprostředkování. Realitní makléři by mohli nově prokázat odbornost pro svou práci až do začátku března příštího roku místo začátku letošního září. Část makléřů nyní nemůže skládat zkoušky.

10:15 - „Prosím vládu, ať nestraší občany nemocí covid-19. Vraťme se do normálního stavu. Skončeme se strachem,” apeloval na vládu senátor Jan Horník (STAN). Podporu mu vyjádřili i další kolegové.

10:10 - Senátoři se věnují rovněž kolonám na hranicích a hospodářství, které se kvůli vládním opatřením zastavilo. Důležité je také podle nich, aby vláda korigovala opatření kvůli koronaviru přijaté v tuzemsku s opatřeními v zahraničí.

Totální kolaps na hranicích. Česká policie začala evidovat řidiče kamionů

Ekonomika

9:54 - Častým tématem jsou pendleři a uzavřené hranice. „Za jakých podmínek budou sousední země vyhodnocené jako bezpečné?” tázal se senátor Miroslav Balatka (STAN).

Podle senátorů pak na pendlery dopadají vládní opatření více než na jiné občany ČR.

9:42 - Senátor Pavel Fischer navrhl Dostálové, aby vláda zrušila zákaz exportu dezinfekčních prostředků. Podle něho jejich zdroje stejně stát nevyužívá, a proto pro ně může být zákaz exportu devastační.

9:27 - Slova se ujala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), která na plénu zastupuje premiéra Andreje Babiše (ANO). Senátory informovala o aktuální situaci v Evropské unii v souvislosti s koronavirem.

V EU je ke čtvrtečnímu ránu přes 800 tisíc nakažených, nejhorší situace je ve Španělsku, Itálii a Francii. Nejméně mrtvých je podle Dostálové na Slovensku.

9:24 - Senátoři hlasují o pořadu schůze. Ta by se mohla protáhnout až do pátku.

9:03 - Schůze Senátu právě začala.

On-line začíná

Očekává se, že některé vládní novely zákonů vrátí senátoři zpět do Poslanecké sněmovny. Odmítnout by mohli například zákon, který umožňuje policistům a strážníkům kasírovat pokuty až do výše 10 tisíc korun přímo na místě. Stejně by se mohli senátoři vyjádřit také k návrhu zákona o rozpočtové odpovědnosti. Obě novely ve středu nepodpořily senátní výbory.

Senátoři schválili 25 tisíc pro OSVČ, lidé už mohou žádat o příspěvek

Domácí

Schválit by senátoři naopak měli odklad splátek u hypoték a úvěrů nebo posunutí přijímacích zkoušek na vysoké školy tak, aby se konaly 15 dní po jejich znovuotevření.

Ministerstvo chce umožnit odložit platbu nájmu v bytech

Koronavirus

Dlouhá debata se pak očekává u dvou novel zákonů, které umožňují odklad nájmů, a to jak pro podnikatele, tak pro běžné nájemníky.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

Naposledy zasedli členové horní komory minulý týden. Tehdy schválili například příspěvek pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám