Hlavní obsah

Senátoři schválili 25 tisíc pro OSVČ, lidé už mohou žádat o příspěvek

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek odpoledne schválili tři novely zákonů v souvislosti s dopady koronaviru. Podpořili přispěvek pro OSVČ ve výši 25 000 korun a také normu týkající se příspěvků na bydlení, práci a péči. Schválili i novelu zákona o zaměstnanosti, která má zjednodušit nezaměstnaným hlásit se do evidence o zaměstnání na dálku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Máme vyhodnoceno, že to fakt chvátá,” řekl před jednáním Novinkám předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Sněmovna zákon o příspěvku OSVČ schválila v úterý ve zrychleném řízení.

Podnikatelé mohou o příspěvek žádat už od čtvrtka. „Od tohoto okamžiku mohou lidé žádat o příspěvek pro OSVČ. Peníze začneme posílat poté, co zákon vejde v platnost. To by mělo být příští týden,” sdělila na tiskové konferenci ve čtvrtek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Senátoři podpořili také další vládní novelu. Lidé, kteří žádají o příspěvek na bydlení, na dítě nebo o zvýšený příspěvek na péči, nebudou muset chodit na úřady práce, aby doložili příjmy a náklady.

Jako poslední schválil Senát zákon o zaměstnanosti, podle něhož se nezaměstnaný může hlásit do evidence uchazečů o zaměstnání i na dálku. Firmy, které zaměstnávají postižené, nemusejí dokládat bezdlužnost kvůli státním příspěvkům na jejich mzdy a dalším dotacím. Podobně to platí i pro firmy, které požádají o příspěvky na mzdy zaměstnanců v rámci takzvaného kurzarbeitu, který již koncem března vyhlásila vláda.

Všechny tři zákony by měl ještě podepsat prezident.

Poslanci schválili 25 tisíc korun pro OSVČ

Koronavirus

Senát některé zákony zřejmě vrátí

„Vzali jsme si těch 18 zákonů, které měla Sněmovna projednávat, a rozdělili jsme je na dvě části. Na ty, které je třeba schválit hned, a na ty, které není nutné schválit hned. U zákonů, které nemáme na programu, většinou platí, že se mohou splátky dávat i zpětně, a tak jsme je nechali na další týden,” vysvětlil Vystrčil, proč se Senát nyní zabývá zrovna zmíněnými třemi novelami.

Přehledně: Jak vláda nakonec změnila podmínky příspěvku pro OSVČ

Koronavirus

Další důvody jsou čistě praktické. Například změnu zákona pro cestovní kanceláře, které budou moci místo vrácení peněz dát zákazníkovi kupón, schválila Sněmovna až ve dvě hodiny ráno. Podobně na tom byla i změna vysokoškolského zákona. Před půlnocí se řešily odklady nájmů pro podnikatele a nájemníky bytů. Senátoři by tak neměli čas seznámit se se změnami, které poslanci přijali.

Odložit nájem si budou moci podnikatelé i běžní nájemníci

Domácí

Druhým důvodem je to, že u některých změn zákonů se očekává dlouhá debata a některé z nich se vrátí zpět do Poslanecké sněmovny. Senátoři nechtěli blokovat ty zákony, které jistě podpoří, těmi, na kterých se mohou zaseknout.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

Jedním z takových je zcela jistě zákon o rozpočtové odpovědnosti, který se s největší pravděpodobností do Sněmovny vrátí zpět. Stejně by na tom mohly být zmíněné zákony o odkladu nájmů nebo zákon o ČNB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám