Hlavní obsah

ON-LINE: Sněmovna schválila ekonomická opatření v době koronaviru

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

V úterý mimořádně zasedala Poslanecká sněmovna. Zákonodárci v první fázi rozhodli o prodloužení nouzového stavu do konce dubna. Následně projednávali jednotlivé vládní novely, které se týkaly koronaviru. Jednání začalo v 10 hodin, a trvalo až do noci. Novinky vše sledovaly živě a v on-line přenosu.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Děkujeme za pozornost. On-line skončil.

22:55 - Jednání Poslanecké sněmovny skončilo. Pokračovat bude ve středu v 9:00.

22:53 - Poslanci během úterka schválili jak prodloužení nouzového stavu, tak podporu pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun, podpořili i odklad splátek úvěrů a hypoték až na půl roku.

22:35 - Další zákon v řadě, který Sněmovna schválila, je o podání žádostí příspěvků na dítě, bydlení a zvýšený příspěvek na péči.

Kvůli příspěvkům na bydlení, péči nebo dítě nebudou muset lidé na úřad práce

Domácí

Lidé, kteří o ně žádají, nebudou muset chodit na úřady práce, aby doložili příjmy a náklady. Výše se bude odvíjet od tří měsíců předchozích.

22:30 -  Poslanci v úterý večer odhlasovali návrh, který lidem dává možnost odložit si splátky úvěrů včetně hypoték o tři nebo šest měsíců.

Poslanci schválili odklad splácení úvěrů až o půl roku

Koronavirus

22:25 - Dále poslanci hlasují o odklad splácení úvěrů a hypoték pro podnikatele.

22:13 - Poslanci schválili podporu pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun.

Poslanci schválili 25 tisíc korun pro OSVČ

Koronavirus

22:10 - Podporu nezískal návrh SPD na navýšení příspěvku na 40 tisíc korun.

22:07 - Poslanci naopak podpořili návrh ODS, aby žádost o příspěvek mohla být podána e-mailem.

22:05 - Neprošel ani návrh lidovců, aby byl příspěvek rozšířen i na tzv. s.r.o.

22:00 - ODS neprotlačila ani to, aby výše příspěvku byla až 30 tisíc korun.

21:59 - Podporu nezískal ani návrh na rozšíření doby, po kterou by měl být příspěvek pobírán, tedy i po nouzovém stavu, který zatím končí v dubnu.

21:57 - Nepodpořili ani rozšíření příspěvku na právnické osoby.

21:56 - Nepodpořili naopak návrh Pirátů, ODS a STAN na rozšíření bonusu pro OSVČ, kteří jsou zároveň zaměstnanci.

21:55 -  Poslanci schválili návrh rozpočtového výboru, který rozšiřuje původní návrh ministerstva financí.

21:35 - Poslanci se chystají na hlasování o podpoře pro OSVČ. Mají několik desítek pozměňovacích návrhů.

21:25 -  Poslanci už jednájí téměř 12 hodin. Jednání už se snaží urychlit, aby se dostalo na hlasování o všech čtyřech zákonech, které během odpoledne Sněmovna řešila.

20:50 -  Poslanci se zabývají dalším návrhem zákona, který se týká příspěvků na bydlení, přídavků na dítě a zvýšení příspěvků na péči. Kvůli žádosti lidé nebudou muset dokládat úřadům příjmy nebo vynaložené náklady za první letošní tři měsíce, bude se vycházet z předchozích.

20:20 - Dalším bodem jednání ve druhém čtení je tak návrh na odklad splácení úvěrů a hypoték pro podnikatele.

20:10 - Stihnout by se tak mělo hlasovat o podpoře pro OSVČ, a zřejmě i o odkladu nájmů pro podnikatele i pro nájemníky.

20:05 - Poslanci si změnili pořad jednání. Zaprvé mohou jednat a hlasovat až do půlnoci. Zadruhé předřadili některé zákony a hlasování o nich v úterý tak zřejmě ještě stihnou.

19:46 - Poslanci postupně načítají své pozměňovací návrhy.

19:35 - Schillerová přiznala, že ještě nemá jasno v podpoře pro pracující na DPP a DPČ. „U dohodářů do 10 tisíc opravdu nemám řešení. Nad 10 tisíc si už platí odvody, takže máme evidenci a budeme se o podpoře pro ně bavit,” dodala s tím, že ale zatím nemá žádná pravidla.

19:33 - Ministryně uvedla, že podpoří dva návrhy opozice. Zaprvé žádost o bonus prostřednictvím emailu a zadruhé osvobození již schváleného ošetřovného z daně z příjmu.

„Bonus pro OSVČ nepotřebujeme osvobozovat, ten už ze zákona osvobozen je,” dodala.

Foto: ČTK

Alena Schillerová

19:32 - „Pokud by se nezačala opatření na konci dubna uvolňovat, museli bychom znovu zasednout ke stolu,” prohlásila k mnoha výtkám opozice ministryně financí Alena Schillerová.

19:29 - „Položme si otázku, zda jde pouze o to, aby OSVČ nehladověli nebo jejich činnosti zůstaly zachovány,” ptal se poslanců šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Je podle něj důležité nejen podpořit podnikatele jednorázovou částkou, ale podpořit i ty, kteří mají fixní náklady jako je nájem. Znovu tak připomněl návrh TOP 09, aby podnikatelé, kterým byly zavřeny provozovny dostaly proplacený nájem ve 100 procentech a těm, kterým jen omezen, tak ve výši 80 procent.

19:23 - Podle Pirátů by měla být podpora pro OSVČ rozšířena i na ty, kteří pracují na dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce a OSVČ mají na vedlejší činnost. Zákon to zatím řeší pouze obráceně. Chtějí, aby se rozšířila i na OSVČ, kteří jsou zároveň zaměstnaní. Podporu návrhy ve Sněmovně ale zřejmě nenajdou.

18:06 - „Trochu mě mrzí, že podporu pro podnikatele řešíme až po podpoře těch velkých, ale jsem rád, že po prvním výstřelu z ministerstva financí jsme došli k mnohem přijatelnější variantě,” promluvil na plénu poslanec ODS Jan Skopeček.

Nicméně podpora podle něj měla přijít mnohem dřív. „Podpora v řádu desetitisíců měla přijít mnohem dříve, dnes jsme mohli debatovat pouze o dílčích změnách,” doplnil.

18:50 - SPD navrhuje zvýšit podporu pro OSVČ až na 40 tisíc korun po dobu nouzového stavu.

18:43 - Změny v původním návhu ministertsva financí vítají i Piráti.

18:30 - TOP 09 navrhuje změny v oblasti nájmů. Ti podnikatelé, kteří museli zavřít, by měli mít možnost po státu žádat 100 procent nájmu a ti, co byli omezeni až 80 procent nájmu. Podporují i návrh ODS.

18:15 - ODS ale i tak navrhuje změny. Místo 25 tisíc by měli podnikatelé dostat podle nich až 30 tisíc korun. OSVČ by tak dostali cca 600 korun na den, tedy o 100 korun víc.

18:14 - „Tento bod považujeme za naprosto klíčový z dnešního dne,” prohlásil šéf poslanců Zbyněk Stanjura. Návrh je podle něj mnohem lepší než to, co vláda vytvořila původně.

Opozice chce 30 tisíc pro OSVČ, 15 tisíc pro DPP a DPČ a proplacení nájmů pro podnikatele

Domácí

18:05 - „Bonus bude 500 korun za každý den od 12. března do konce dubna,” představuje postupně podmínky ministryně financí Alena Schillerová. Původní návrh ministerstva byl velmi kritizován a resort ho musel zásadně přepracovat.

„Pomoc by měla k podnikatelům doputovat v řádu dnů,” uvedla Schillerová. První žádost by podle informací na stránkách resortu financí mohli podnikatelé podávat 15. dubna.

18:00 - Po osmi hodinách jednání se Sněmovna dostala k řešení podpory pro OSVČ.

17:40 - Jako první by měla Sněmovna řešit tzv. kompenzační příspěvek pro OSVČ, další na řadě bude novela zákona o České národní bance.

Přehledně: Jak vláda nakonec změnila podmínky příspěvku pro OSVČ

Koronavirus

17:30 - Sněmovna by podle předběžné dohody šéfů klubů měla v úterý jednat do 21. hodiny. Může se to ale ještě změnit. Poslanci před sebou mají téměř dvacítku zákonů, a jednání se tak s velkou pravděpodobností prodlouží do čtvrtka.

17:10 - Schůze Sněmovny pokračuje. Poslanci si odhlasovali, že budou zákony schvalovat jako na minulé schůzi, tedy ve stavu legislativní nouze. Nyní si zase musí schválit pořad schůze.

17:00 - Sněmovna na na deset minut přerušila jednání. Po přestávce budou poslanci projednávat jednotlivé vládní novely.

16:53 - Poslanci souhlasili s prodloužením nouzového stavu do konce dubna. Pro se vyjádřilo 90 ze 102 přítomných zákonodárců. Odmítli tak vládní návrh, který počítal s prodloužením stavu o třicet dní, tedy až do 11. května.

Nouzový stav prodloužen do konce dubna

Domácí

16:46 - Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura ukončil obecnou rozpravu. Sněmovna pomalu přechází k hlasování o nouzovém stavu.

Hlasovat budou poslanci tak o třech variantách. Nouzový stav se buď prodlouží o 30 dní, nebo do konce dubna anebo o 14 dnů.

16:43 - Podle poslance KSČM Leo Munzara debatují zákonodárci o nouzovém stavu zbytečně. „Nikdo není proti tomu ten stav prodloužit,” zhodnotil situaci. Všichni se totiž podle něho shodnou na tom, že situace je stejná jako před měsícem.

16:29 - Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) má ministerstvo pokryté potenciální zdroje nákazy v sociální zařízeních. Konkrétně ministr jmenoval například to, že byl do těchto zařízení zakázán vstup pro veřejnost.

Podle něho se nezvyšuje počet hospitalizovaných případů. Skokově se podle Vojtěcha nezvyšuje ani počet lidí, kteří jsou připojeni na ventilaci.

Foto: psp.cz

Adam Vojtěch

16:25 Slova se opět ujal ministr vnitra Jan Hamáček. „Nevíme, co přijde. Nemáme křišťálovou kouli, ale připravujeme se na to,“ reagoval Hamáček na dotazy opozice.

16:20 - Podle šéfky TOP 09 opozice nekritizuje, ale pokládá věcné otázky. „Na většinu z nich jsme ale nedostali odpovědi,” reagovala na výstup Hamáčka Markéta Adamová Pekarová.

16:17 - Slova se ujal poslanec Jakub Michálek (Piráti). Ten podpořil mezinárodní spolupráci. Tázal se, zdali bude Česká republika spolupracovat také s Tchaj-wanem. Podle něho jsou tam opatření velmi učinná.

Foto: psp.cz

Jakub Michálek

16:09 - „Hledám, kde má být ta naděje, když se diskuze stáčí jen kolem toho, co je všechno špatně,” reagoval na Stanjuru Hamáček.

Situace podle něho není jednoduchá. „Snažíme se získat informace ze světa tak, abychom to zvládli a vyšli z toho co nejlépe. Rozhodně ale nechceme pošpinit Českou republiku,” pokračoval Hamáček. Stejně jako ministr zdravotnictví i on uznal, že vláda nepostupovala vždy perfektně.

16:05 - Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury zase vláda nedává občanům naději a optimismus. „Jsme již skoro měsíc v nouzovém stavu. Očekával jsem proto, že uvidíme naději. Doufal jsem, že už bude vláda vědět, co chce udělat,“ sdělil. Podle něho vláda protichůdnými výroky šíří místo naděje jen chaos.

Foto: ČTK

Zbyněk Stanjura

15:57 - Šéf ODS Petr Fiala vládě vyčítá, že situaci podcenila a bagatelizovala. „Kde je nějaký plán? Vy říkáte po Velikonocích,” rozhořčil se Fiala nad postoji kabinetu.

15:49 - Předseda SPD Tomio Okamura se přihlásil k podílu na zajištění antivirotika Avigan, které Japonsko poskytne zdarma do 20 zemí. Okamura podle svých slov kontaktoval japonského výrobce v koordinaci s velvyslancem předal celou záležitost ministerstvu zdravotnictví, které domluví s japonskou stranou detaily.

Japonsko nabídne Česku účinný lék proti koronaviru

Koronavirus

15:35 - Šéf hnutí STAN Vít Rakušan se znovu dovolává plánů dalšího postupu vlády a zdůvodňuje, proč by měl být nouzový stav prodloužen pouze o 14 dnů.

15:26 - Ministr Vojtěch přiznal celou řadu chyb, ale má za to, že se podařilo situaci zvládnout a je možné poskytovat péči pacientům bez toho, aby nemocnice kolabovaly. ČR je na tom podle něj výrazně lépe než řada bohatších zemí.

„Příště na tom budeme jako Tchaj-wan  a budeme vědět, jak postupovat,” odtušil ministr.

15:12 - Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka lze drtivou většinu opatření přijatých vládou realizovat i bez nouzového stavu. Zmínil například nákup ochranných pomůcek bez vyběrových řízení, jímž argumentuje ministerstvo vnitra.  Na nouzový stav je podle něj vázána pouze pracovní povinnost a zabavování majetku.

„Nouzový stav není potřeba sám o sobě,” konstatoval.

15:00 - K odškodnění pro podnikatele se opět vrátil poslanec Dominik Feri a vyzval ministryni financí, ať se čelem  postaví k podnikatelům, kterým „ukázala vláda prostředníček”.

Všechny zavřené podniky mají smůlu, vláda jim nenahradí nic

Koronavirus

„Pojďte jim to říct, jestli bude stát nahrazovat podnikatelům ty škody,” apeloval velmi důrazně Feri.

14:45 - „Situace se mění každý den, a to je argument pro to, abychom nutně neprodlužovali nouzový stav až do konce května. Pojďme být racionální. Nouzový stav v ČR svým způsobem není a nemoc se stejně šíří. Musíme hledat balanc mezi záchranou ekonomiky,” prohlásil nezařazený poslanec a lídr hnutí Trikolóra Václav Klaus ml. a dodal, že podpoří prodloužení pouze do konce dubna.

Foto: psp.cz

Václav Klaus ml.

14:38 - Poslanci nakonec návrh na přerušení nepodpořili. Na výtku od TOP 09 se ale ozval Hamáček. „Jestli myslíte, že se nám tento stav líbí, tak nelíbí. Sám bych byl strašně rád, abych se nemusel bát o svou rodinu, a jestli si myslíte, že si užíváme to, že spíme tři až čtyři denně a řešíme krizi, která na nás spadla a kterou nikdo před námi řešit nemusel, tak si to fakt neužíváme,” řekl Hamáček.

14:35 - Pekarová uvedla, že se ale poslanci ptají na dotazy a chtějí odpovědi a nikdo na ně neodpovídá. „Vy si ten nouzový stav snad užíváte,” dodala.

14:33 - „Pokud vím, tak padla dohoda, že poslanci mohou jednání sledovat mimo sál za předpokladu, že tu bude alespoň jeden ministr. Snad to platí i pro ministry,“ reagoval na ni Hamáček, který se na jednání vrátil.

Foto: psp.cz

Jan Hamáček

14:30 - Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vystoupila s tím, že lavice ministrů je prázdná a žádá o přerušení do té doby, než na projednávání dorazí premiér i ministr vnitra a zdravotnictví.

14:15 - Jednání Sněmovny pokračuje. Slova se ujal Pirát Mikuláš Ferjenčík.

„Jan Hamáček požaduje prodloužení nouzového stavu až do 11. května, apeluji tak na vládu, aby opatření, která schvalujeme, trvala déle než do konce dubna,” uvedl Ferjenčík. Jaká opatření tím konkrétně myslel, ale neřekl.

13:00 - Jednání Sněmovny je prerušeno. Pokračovat bude ve 14:15.

12:45 - Poslanci během jednání řeší konkrétní jednotlivosti. Ze členů vlády na jejich dotazy odpovídá pouze ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Přítomný je ještě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ostatní jsou mimo sál.

Jediný, kdo má plán, je ten virus. Nechtějte po nás plán s postupnými cíli
Jan Hamáček reaguje na výtky opozice

12:35 - Na legislativní problémy upozornil poslanec ODS Marek Benda. Připomněl, že už například Nejvyšší správní soud potvrdil protiprávnost zrušení voleb do Senátu na Teplicku.

Foto: psp.cz

Marek Benda

Vláda podle něj neměla ani pravomoc na omezení vycestování. „Vláda nemá pravomoc vůči svému obyvatelstvu omezovat cestu na území jiných států. Nikomu nemůže zakázat vycestovat,”dodal Benda.

Vláda by měla podle Bendy s rozhodnutími přicházet s předstihem a ne jen oznamovat, co už zakázala nebo zítra zakáže.

12:30 - S konkrétními poznámkami vystoupila i poslankyně Olga Richterová (Piráti). Kritizovala postup v sociálních službách, konkrétně pomoc sociálně slabším rodinám. Vyčetla vládě, že věci dělá „bezmyšlenkovitě a šmahem”.

„Dá se to udělat přeci obráceně, když se vyjmenuje to, co nemůže mít otevřeno, a vše ostatní být otevřené může,” uvedla například k překotným změnám zavírání a otevírání obchodů.

12:15 - Poslanec Jan Farský (STAN) zkritizoval, že vláda třikrát změnila dobu, kdy mohou v obchodech nakupovat pouze lidé starší 65 let. „Jak máme vládě věřit při důležitějších rozhodnutích?“ ptal se Farský.

12:00 - Ostře se do vlády pustil i jeho stranický kolega Dominik Feri. „Vláda tu říká, milí živnostníci, na žádnou náhradu škody nebudete mít nárok. Možná dostanete za nějakých prapodivných podmínek jakési držhubné. To je pro nás naprosto nepřijatelné a bude to mít zásadní důsledky. Řada podnikatelů se bude domáhat škody u soudu. Zdá se mi, že vláda chce, aby se každý občan se státem soudil.”

Reagoval tím na změnu legislativního rámce, když vláda koncem března začala nová opatření vyhlašovat v souvislosti se zákonem o ochraně veřejného zdraví,  nikoliv s krizovým zákonem, na který se do té doby odkazovala. Podnikatelé tak nemají nárok na odškodnění.

11:40 - Šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska ale vystoupení Hamáčka neuspokojilo.

Foto: Novinky

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně.

„Mohl by nám alespoň ministr vnitra a ministr zdravotnictví říct, na co chcete nouzový stav? Co nemůžete dělat, kdyby ten stav nebyl?“ tázal se Kalousek. „To, že jediný plán má virus, mě moc neuklidnilo,“ řekl Kalousek a chce několik konkrétních bodů.

11:40 - „Jediný, kdo má plán, je ten virus. Nechtějte po nás plán s postupnými cíli. Až se křivka zlomí, budeme moci říci, že to nejhorší máme za sebou a že můžeme jít dál,“ dodal Hamáček.

11:35 - „Čelíme největší bezpečnostní výzvě ČR od druhé světové války. Chceme to dělat tak, abychom občany vystavili co nejmenšímu riziku. Opatření děláme proto, abychom náraz epidemie rozložili v čase a eliminovali náraz na náš zdravotnický systém,” prohlásil na plénu šéf Ústředního bezpečnostního štábu Jan Hamáček.

To jsou podle něj důvody, proč vláda potřebuje fungovat podle krizového zákona v nouzovém stavu, aby měla snazší manipulaci. Stejně jako premiér Babiš prosazuje prodloužení stavu až do 11. května.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček

11:25 - Pro prodloužení pouze do konce dubna jsou i komunisté. Poslanci podle Vojtěcha Filipa mají nárok na to, aby byli seznámeni se situací.

11:20 - „Zveřejněte strategii, podle které budete postupovat,“ řekla na plénu Pekarová. Každé vládní rozhodnutí musí být podle ní zdůvodněno a musí být v souladu s tímto plánem.

11:17 - Vize do budoucna chybí i TOP 09. Podle šéfky strany Markéty Pekarové Adamové premiér navíc na otázky opozičních poslanců dostatečně neodpovídá.

Foto: ČTK

Markéta Pekarová Adamová

„Chceme záruky, že karanténa a nouzový stav budou pouze dočasné,” řekla Pekarová.

11:15 - „Prodlužení nouzového stavu bez vysvětlení a objasnění, k čemu ho potřebuje, je mimořádně problematické. Pokud vláda nepřijde s plánem do budoucna, nouzový stav podpoříme naposledy,“ dodal Fiala.

11:05 - Lídr ODS Petr Fiala zmínil, že opozice v prvních dnech vládu podpořila, ale toto období musí skončit, protože vláda zatím nemá žádnou vizi, ale pouze improvizuje.

Foto: ČTK

Petr Fiala

„Končí období, kdy od nás vláda dostala bianco šek. Vláda už nevystačí s PR o rouškách, které si lidi sami ušili. Ani pan premiér se nemůže tvářit, jako by šití roušek sám vymyslel. Překotnost a improvizace, která byla možná v prvních týdnech pochopitelná, musí skončit,” prohlásil Fiala.

10:51 - Slova se ujal šéf SDP Tomio Okamura a apeloval na vládu, aby vystupovala směrem k občanům jednotně. „Mluvte prosim jedním hlasem a jednoznačně,” vyzval Okamura. Reagoval tak na rozdílné postoje například v otázce promoření obyvatelstva.

Babiš se postavil za Hamáčka, nesouhlasí s Prymulou ohledně promoření

Domácí

10:40 - „Ptáme se, zda musí být nouzový stav prodlužován do nekonečna. Ale zároveň říkám, že jsme ochotní se tady scházet co deset dnů a poslouchat, kam se vláda posunula. Informace potřebujeme,” apeloval na vládu šef STAN Vít Rakušan.

Foto: ČTK

Vít Rakušan

„Vláda hovoří o tom, že je vše zajištěno. Já si tím nejsem jistý. Stále ještě například nedochází k protestování personálu a seniorů v domovech,” pokračoval.

10:30 - Sněmovna si po vystoupení premiéra schválila omezení vystoupení. Může vystoupit poslanec a mluvit maximálně pět minut.

10:25 - Na dotazy opozice, zda má premiér nějaký dlohodobý plán, ale Babiš nedpověděl. „Rádi bychom dali přesné opatření, ale nechceme vzbuzovat falešné naděje. Plány máme, ale během epidemie musíme postupovat rozváženě, pružně reagovat, proto je prakticky nemožné říct, co se bude dít za měsíc,” pokračoval Babiš s tím, že mohou představit pouze nějaké scénáře, a to až po Velikonocích.

10:23 - „Vládní opatření funguje, proto by měl být nouzový stav prodloužen,” pokračoval Babiš a požádal o prodloužení do 11. května. „Až nouzový stav skončí, tak se vrátíme k normálnímu životu, to je můj dojem,” řekl premiér.

10:21 - „Nedovolme, abychom předčasným ústupem omezení vystavili obyvatele nebezpečí. V tu chvíli pak převezme kontrolu vir,” dodal premiér.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš

10:20 - Pochválil si také nařízení o povinnosti nosit roušek. „Žádná vláda na světě nebyla schopná zabezpečit okamžitě tyhle roušky pro celé obyvatelstvo,” prohlásil Babiš.

10:15 - „Jde o naprosto výjimečnou situaci. Nečiní mi žádné potěšení vládnout a žít v nouzovém stavu. Přál bych si, abych žádat nemusel, ale nemohu slíbit, že tu stojím naposledy,” prohlásil před poslanci premiér Babiš.

10:10 - Opozice požaduje jasný přehled toho, jak bude vláda postupovat do budoucna. „Pokud se tak nestane, tak navrhuji usnesení, ve kterém Sněmovna bude žádat, aby byl tento plán byl představen do 20. dubna 2020,” prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva poslanec Lukáš Kolářík, poslanec Mikuláš Ferjenčík, předseda Pirátů Ivan Bartoš, poslanec Tomáš Martínek a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová vystoupili 7. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci poslaneckého klubu.

10:05 - Vláda nás žádá o prodloužení stavu a jsou tam návrhy asi 15 zákonů, ale dokument jako plán budoucího vývoje jsem neviděl.

10:01 - Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (za ANO) zahájil schůzi dolní komory.

9:55 - Schillerová ještě vysvětlovala, proč se podpora netýká lidí na DPP a DPČ. Pokud je souběh s OSVČ, tak na podporu podle ní dosáhnou. O velké části těch, kteří vydělávají do 10 tisíc korun měsíčně, nemají úřady ani přehled

9:50 - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se chystá podpořit i některé opoziční pozměňovací návrhy. „Většinou jsou to ale pouze technické změny,“ řekla před jednáním Sněmovny.

9:40 - Poslední je na řadě tisková konference hnutí ANO. Ministři Karel Havlíček a Alena Schillerová na ní představují své návrhy týkající se OSVČ nebo odkladu splátek úvěrů a hypoték.

9:35 - Ve Sněmovně zasedal také školský výbor. Ten doporučil poslancům schválit zákon, aby se přijímací zkoušky na VŠ mohly konat prezenčně 15 dnů po znovuotevření škol.

9:30 - Strana také představila návrh, aby OSVČ dostali místo 25 tisíc až 30 tisíc korun po dobu trvání nouzového stavu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda ODS Petr Fiala a šéf poslanců Zbyněk Stanjura vystoupili 7. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci poslaneckého klubu ODS před schůzemi Sněmovny.

9:20 - Následuje tisková konference ODS, která také nesouhlasí s prodloužením nouzového stavu o 30 dní. „Vládní přístup není systematický, potřebujeme přesný plán. Jestliže vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, musí říci, co chce dělat,“ sdělil Petr Fiala (ODS).

9:16 – Ani Piráti nepodpoří prodloužení nouzového stavu na dalších 30 dní.

Do krizového štábu lékař, bývalý voják a expolicisté. Jsou to i politici

Koronavirus

9:01 - Další na řadě jsou Piráti. „Požadujeme po vládě scénáře, ve kterém jasně řeknou lidem, co mají čekat,“ vyzval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Plán by podle něho měla vláda předložit do 20. dubna. „Chceme, aby ukázala, jak distribuuje ochranné pomůcky, jak chce uvolňovat opatření či jak hodlá zmírnit ekonomické dopady,“ dodal Bartoš.

8:50 - Na tiskové konferenci s SPD vystoupil i bývalý člen ČSSD Jaroslav Foldyna. Informoval, že má k SPD blízko a jako nestranník vstoupil do jejich poslaneckého klubu. Strana má tak ve Sněmovně o jednoho člena navíc, celkem 20.

8:45 - Zatím se tak zdá, že nouzový stav bude poslanci prodloužen pouze do konce dubna, a pokud bude vláda potřebovat stav prodloužit, tak musí Sněmovnu znovu žádat.

8:42 - Poslanecký klub SPD podpoří prodloužení nouzového stavu také do konce dubna.

8:23 - KSČM podpoří stejně jako většina dalších stran prodloužení nouzového stavu do konce dubna.

8:20 - Začala tisková konference KSČM. Předseda strany navrhl vyznamenat hygieniky, zdravotní personál a lékaře. „Ve stavu nouze si vyznamenání zaslouží,” sdělil Vojtěch Filip. Reagoval tím na prezidenta Miloše Zeman, který navrhl vyznamenání pro epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Řád bílého lva přijmu, připustil Prymula

Koronavirus

8:09 - Sociální demokraté jsou připraveni podpořit některé pozměňovací návrhy z pera opozičních stran. „Podpoříme ty, které pomohou živnostníkům vrátit se po skončení krize ke svému zaměstnání,“ připustil Chvojka.

8:01 - ČSSD podporuje svého předsedu a žádá a prosazuje prodloužení nouzového stavu až do 11. května. „Myslíme si, že je potřeba být nadále velmi opatrní,” řekl předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka s tím, že by měla Sněmovna prodloužit nouzový stav o 30 dnů.

Hamáček trvá na prodloužení nouzového stavu o 30 dní

Koronavirus

7:59 - KDU-ČSL chce zavést příspěvek pro OSVČ, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost, a to alespoň ve výši 12 500 korun. Podle změn vlády by se příspěvěk pro OSVČ měl dotknout i těch, kteří podnikají na vedlejší činnost, ale nesmějí být zaměstnaní.

Podmínky jsou podrazácké. Stát s námi vyběhl. Příběhy OSVČ bez práce a bez pěněz

Domácí

7:46 – Lidovci stejně jako STAN a TOP 09 podpoří prodloužení nouzového stavu maximálně do konce dubna. „Pokud se epidemiologická situace vyvine jinak, podpoříme prodloužení stavu na další schůzi Sněmovny,“ uvedl Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka hovoří 6. dubna v Praze na tiskové konferenci opozice k ekonomickým návrhům na podporu firem, OSVČ a dalších pracujících v koronavirové krizi.

7:50 – Změnu u splátek hypoték a úvěrů chtějí i lidovci. „Připravili jsme pozměňovací návrh k moratoriu. Bylo by dobré, aby sjednané úrokové sazby klesly na polovinu, maximálně však o 8 procent,“ sdělil předseda strany Marian Jurečka.

Vláda schválila odklad splátek úvěrů a hypoték

Ekonomika

7:38 - Strana TOP 09 také nepodporuje moratorium na splácení úvěrů a hypoték. „Sveze se s tím spousta dlužníků, které koronovirová krize nezasáhla,“ sdělil Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj stát tyto peníze potřebuje.

7:27 - Pekarová dodala, že vládní podpora pro drobné podnikatele je nedostatečná. „Na těch menších ekonomika stojí, musíme se na ně zaměřit,“ dodala Pekarová s tím, že strana podpoří pozměňovací návrhy, které jim pomohou.

Přehledně: Jak vláda nakonec změnila podmínky příspěvku pro OSVČ

Koronavirus

7:22 - Jasný plán v případě prodlužování nouzového stavu chce vidět i TOP 09. „Nechceme umožnit vládě prodloužení nouzového stavu o 30 dní tak, jak vláda žádá,” sdělila předsedkyně strany Markéta Adamová Pekarová.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hovoří 6. dubna v Praze na tiskové konferenci opozice k ekonomickým návrhům na podporu firem, OSVČ a dalších pracujících v koronavirové krizi.

7:15 - Vláda rozhodla o kurzarbeitu ve výši 80 a 60 procent.

7:12 - STAN připravili pozměňovací návrh zákona i na tzv. kurzarbeit. Chtějí, aby stát proplácel 100 procent mzdy, pokud by musel kvůli koronaviru podnikatel zavřít své podniky. „Pro nepřímo dotčené by to pak bylo 80 procent,“ sdělila Věra Kovářová (STAN).

Omezení volného pohybu osob bude platit do konce nouzového stavu

Koronavirus

7:07 - Starostové a nezávislí jsou podle svého předsedy pro rozvolňování opatření, nesmí se ale podle nich týkat nejohroženější skupiny.

7:05 - Začíná tisková konference poslaneckého klubu STAN. Jeho předseda Vít Rakušan řekl, že chce prodloužit nouzový stav pouze do konce dubna. „Pokud ho máme prodlužovat, potřebujeme jasné informace,“ řekl Rakušan a vyzval vládu, ať představí konkrétní plán.

7:00 - Vítáme Vás u on-line reportáže.  

Nouzový stav zatím trvá do 11. dubna. Zákonodárci budou v úterý rozhodovat, zda ho prodlouží o 14 či o 30 dní. Pro prodloužení stavu pouze do konce dubna se dříve vyjádřili opoziční strany i premiér Andrej Babiš (ANO). Pro delší variantu je naopak šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Babiš: K normálu se můžeme začít vracet už před Velikonocemi

Domácí

Až poslanci rozhodnou o prodloužení nouzového stavu, začnou projednávat jednotlivé vládní návrhy. Tématem bude například příspěvek pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun, odklad nájmů pro podnikatele nebo úprava přijímacích zkoušek na vysoké školy. Zákony budou schvalovány v legislativní nouzi.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

Na stole je také několik pozměňovacích návrhů, které předložily opoziční strany. Ty navrhují například 30 tisíc korun pro drobné podnikatele nebo 15 tisíc korun pro lidi pracující jako DPP a DPČ. Opozice také chce, aby stát hradil nájmy podnikatelů, kteří museli své podniky zavřít či museli omezit jejich provoz kvůli vládním opatřením.

Opozice chce 30 tisíc pro OSVČ, 15 tisíc pro DPP a DPČ a proplacení nájmů pro podnikatele

Domácí

Zákonodárců se stejně jako na poslední schůzi ve Sněmovně sejde z preventivních důvodů zhruba polovina. Naposledy se sešli před čtrnácti dny. Tehdy schválili například ošetřovné pro děti do 13 let nebo změny termínů přijímacích, závěrečných a maturitních zkoušek.

Výběr článků

Načítám