Hlavní obsah

Kvůli příspěvkům na bydlení, péči nebo dítě nebudou muset lidé na úřad práce

Lidé, kteří žádají o příspěvek na bydlení, na dítě nebo o zvýšený příspěvek na péči, nebudou muset chodit na úřady práce, aby doložili příjmy a náklady. Výše se bude odvíjet od tří měsíců předchozích. V úterý o tom rozhodli poslanci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Úřady tak pro letošní druhé čtvrtletí nebudou muset plošně přehodnocovat výši příspěvků. Lidé nebudou muset dokládat úřadům příjmy nebo vynaložené náklady za první letošní tři měsíce, ale bude se vycházet z předcházejících.

Změna má podle ministryně práce a sociálních věcí uvolnit ruce úředníků a zároveň snížit počty lidí na úřadech. Úředníci budou mít na starosti v souvislosti s koronavirovou krizí vyplácení nových příspěvků na mzdy v rámci kurzarbeitu. Vládní návrh má také přispět k omezení kontaktu lidí s firmami a úřady a ulevit České poště.

Změna by měla platit až do třetího čtvrtletí, pokud bude platit nouzový stav. Návrh předložila Pirátka Olga Richterová.

Přehledně: Jak vláda nakonec změnila podmínky příspěvku pro OSVČ

Koronavirus

Lidé, kteří tyto dávky pobírají, o ně musejí žádat každé tři měsíce. Vzhledem k nouzovému stavu to tak ale nebude a peníze se budou vypočítávat z předchozích tří měsíců.

V případě, že se u nich ale něco změnilo, třeba okruh posuzovaných osob či příjmy, mohou změny poslat. Potřebné podklady pak mohou dodat, jakmile to u nich bude možné. Nové žádosti zákon neovlivní.

Neprošla ale změna na to, aby si rodiče mohli žádat o změnu výše rodičovského příspěvku měsíčně. Nyní je to po třech měsících, a tak to i zůstane.

Jde zejména o přídavek na dítě, na který má od dubna nárok kvůli zvýšení životního minima širší okruh rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám