Hlavní obsah

Nejsou pokyny k vyskladnění lůžek, polní nemocnice se má stavět v sobotu

Novinky, Jan Menšík, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akutních lůžek v posledních dnech rychle ubývá. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) tak ze svých zásob uvolní pět set lůžek na polní nemocnici v Letňanech. Jejich stáří odhaduje mluvčí správy na zhruba 20 let. Vláda podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nyní hledá další lokality, kde by mohlo dojít k výstavbě dalších nemocnic.

Článek

„Budou to lůžka ze státních hmotných rezerv, kde jich je aktuálně 2500,“ sdělil Novinkám Hamáček. Podle mluvčího správy rezerv Jakuba Linky jde o klasická kovová vojenská lůžka s držáky na infuze, ke každé posteli je pak matrace. Stáří lůžek Linka odhaduje na zhruba 20 let, přesně to však neví.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

O využití lůžek uložených ve skladech SSHR poprvé promluvil Hamáček v pondělí. Avšak ještě ve čtvrtek správa žádné pokyny pro vyskladnění od vlády nebo krizového štábu neměla. „Jakmile dostaneme pokyn, tak jsme okamžitě připraveni s vyskladněním těchto lůžek,” uvedl ředitel SSHR Pavel Švagr.

Nemocnice bude za pár dnů 

Nemocnici pak v areálu výstaviště Letňany začne armáda stavět podle ministra v sobotu. „Vystavěna by pak měla být v horizontu dnů,“ přiblížil Hamáček. Odhad, kolik bude stát provoz nemocnice, zatím neví.

Akutních lůžek rychle ubývá, nemocnice se připravují na nápor

Domácí

Stát chce pak do zásob nakoupit ještě další čtyři tisíce lůžek, a to od společnosti Linet. Podle ředitele firmy Tomáše Koláře by lůžka mohla být dodána v listopadu, musí se nejdříve vyrobit.

Kraje stále hledají nová místa

Vláda ale kromě Prahy hledá nyní další místa pro další nemocnice. „Zatím jsou vytipovávány další lokality,” řekl Novinkám Hamáček.

Podle předsedy Asociace krajů a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka si ale další kapacity mají vyřešit kraje, které se snaží vytipovat místa a zajistit další prostory.

Krizový štáb hledá lůžka. I v hotelích

Koronavirus

„V našich kompetencích je vyřešit umístění pacientů, kteří vyžadují následnou péči nebo pouze sociální karanténu. K tomu by mohly sloužit ty hotely nebo ubytovny,” řekl Novinkám Běhounek.

Kraje ale u těchto zařízení podle Běhounka narážejí na technické problémy, a to ty, že většina takovýchto zařízení není uzpůsobená k ubytovávání nemocničních pacientů. „Zařízení nejsou dimenzovaná na to, aby tam ty postele projely, dveře jsou osmdesátky a postele mají devadesát,” nastínil jeden z problémů.

České dráhy kvůli pandemii omezí spoje

Ekonomika

Na středečním Ústředním krizovém štábu se také řešilo uvolnění kapacit v lázních a rehabilitačních centrech. „Součástí výběru bylo, aby tam byla kuchyně, prádelna a další, což je důležité. My takové kapacity v krajích nemáme, ať už to jsou ty hotely, nebo ubytovny, z toho se nemocnice prostě udělat nedá,” dodal Běhounek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám