Hlavní obsah

Krizový štáb hledá lůžka. I v hotelích

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie koronaviru v Česku zrychluje a bez přísnějších protiepidemických opatření by mohly být na konci října vyčerpány zdravotnické kapacity, míní ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ústřední krizový štáb, který vede, proto začal v Praze s hledáním záložních lůžkových kapacit. Téměř jisté také je, že vláda pošle na pomoc nemocnicím studenty lékařských fakult.

Článek

Křivka nakažených i přes přijatá opatření roste, což se zpožděním dopadne na český zdravotnický systém, uvedl ministr po jednání krizového štábu. Nyní je sice podle Hamáčka situace, co se týče dostatku volných lůžek na JIP i těch s kyslíkem, stále zvladatelná. Nicméně kapacita se zaplňuje. „Dá se říci, že hospitalizací končí zhruba čtyři procenta nakažených. To je číslo, které se dlouhodobě nemění,“ prohlásil ministr.

Krizový štáb proto chystá záložní kapacity lůžek. S přípravami se už začalo v Praze, kde by mělo jít o zajištění celkem tisícovky lůžek. „Rozdělili jsme je do čtyř kategorií a podle nich hledáme záložní kapacity tak, aby byly co nejdříve připraveny,“ přiblížil Hamáček.

Ochranné prostředky pro učitele

V praxi to bude znamenat navýšení lůžek v nemocnicích, ale také využití prázdných hotelů. S touto možností počítá podle svého vyjádření pro rádio Impuls i ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka budou vyhrazeny hotely po celé zemi, zejména ve velkých městech.

První dvě kategorie lůžek, tedy případy vyžadující intenzivní nebo lehkou zdravotní péči, se musejí najít v nemocnicích. Ve hře je například otevření dnes uzavřených oddělení a zahuštění lůžek.

Do třetí a čtvrté kategorie spadají lůžka pro lidi, kteří nepotřebují trvalou lékařskou péči, ale postačí jim dohled, respektive pro lidi, již nemají ve svém bydlišti podmínky pro izolaci. Tato lůžka by mohla být umístěna i v hotelech, které by za poskytnutí prostor dostaly kompenzaci. „Po Praze, kde je situace nejvážnější, pak záložní lůžka vytipujeme i v dalších krajích,“ doplnil ministr.

Část pacientů s covidem by se mohla přesunout do hotelů

Domácí

Ruku v ruce s navýšením lůžek však musí přijít i zajištění personálu. Hamáček řekl, že bude nutné nařídit pracovní povinnost medikům.

Ministr vnitra rovněž informoval, že probíhá distribuce ochranných prostředků pro učitele. Podle něj jich má stát v zásobě dostatek. Vnitro dokončilo tendry vyhlášené po skončení jarního nouzového stavu, díky nimž má být dodáno 19 milionů respirátorů FFP2, 12,5 tisíce respirátorů FFP3, 30 milionů roušek a 783 tisíc ochranných obleků. Hamáček celkovou částku za tyto nákupy včera nesdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám