Hlavní obsah

Komedie na školách: Všichni brblají, děti se utíkají nadechnout na záchod

Novinky, Alžběta Trousilová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci druhého stupně základních škol a studenti středních škol musí od pátku nosit roušky během celého vyučování i o přestávkách. Sundat si je mohu jen během oběda. Pro některé starší děti s nabitým rozvrhem to znamená vydržet v roušce i osm hodin. Čtyři oslovení studenti a žáci Novinkám popsali, jak opravdu takové vyučování vypadá a jak moc se nařízení dodržuje.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Studenti gymnázia v České ulici v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.

Článek

„Nedá se v tom dýchat, všichni brblají, ale jen pro sebe. Roušky ale nasazené máme. Po chvíli je hodně lidí sundá pod nos. Učitelé nám říkají, abychom si to nandali pořádně, ale nijak přehnaně,” popsal Lukáš, který chodí do třetího ročníku střední školy.

„O přestávce pak někteří utíkají na záchod a tam si to na chvíli sundají,” doplnil. O přestávce a ve společných prostorách musí mít přitom děti roušku povinně také nasazenou.

Lukášova sestra Veronika, která chodí do osmé třídy základní školy, popsala, že u nich jsou učitelé, co se týče nasazení roušek, benevolentnější. „Nedá se v tom dýchat, někteří učitelé respektují, když to máme pod nosem. Když ale jdeme k tabuli, musíme si to nasadit,” popsala.

Školák s rýmou počká na rodiče stranou ode všech

Domácí

Další žákyně osmé třídy Anna si pochvalovala, že mají třídu, kam naštěstí celý den nepraží slunce. Učitelé naplno otevřeli okna a nechají děti sedět u nich. „O přestávce si můžeme roušky sundat. Učitelé nám to vysvětlili tak, že roušky máme kvůli jejich ochraně,” řekla Anna.

Dodala, že žáci v jiných třídách, kam svítí slunce, jsou na tom o dost hůř a špatně se jim dýchá.

Únava, úporná bolest hlavy, problémy s dechem. Lidé popisují zkušenosti s covidem

Koronavirus

Jiné školy jsou ještě benevolentnější. „Polovina třídy to má stažené na bradě, nikdo nás na to neupozorňuje, učitelům je to jedno,” popsala Vendula, která je v tercii na gymnáziu.

Výjimky v některých předmětech

Žáci druhých stupňů a studenti musí mít roušky při všech hodinách s výjimkou tělesné výchovy a hudební výchovy. Na otázku, jakou má logiku, že je při těchto hodinách mohou sundat, a zda to nezkazí efekt celodenního nošení, odpovědělo ministerstvo zdravotnictví, že „tělesná výchova nemusí být nutně kontaktní a při zpěvu a tělocviku může rouška způsobovat zdravotní obtíže”.

Všichni odborníci jsou překvapeni, že to jde tak nahoru, vysvětluje Babiš

Domácí

„V případě, že ve škole dojde k nákaze, se epidemiologické vyšetření provádí tři dny zpětně. Je možné, že právě v té době žádná hodina tělesné či hudební výchovy nebyla. Proto můžeme minimalizovat počet osob s nařízenou karanténou,” uvedla na dotaz Novinek Klára Doláková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Tělesná výchova bývá na školách zpravidla dvakrát týdně a hudební výchova jednou za týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám