Hlavní obsah

Všichni odborníci jsou překvapeni, že to jde tak nahoru, vysvětluje Babiš

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že by v případě nutnosti přijmout opatření nad rámec kompetencí ministerstva zdravotnictví mohl být znovu vyhlášen nouzový stav. Vláda se prý snaží udržet život v „kvazi normálu a ochránit lidi“.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po schůzi vlády.

Článek

Podle premiéra nelze nynější situaci srovnávat se situací na jaře. Nynější vývoj podle Babiše v srpnu „nikdo nikdy neočekával a všichni odborníci jsou překvapeni, že to tak jde nahoru“, proto nelze nikomu přičítat za současnou situaci odpovědnost.

„Kdyby nás byl na to někdo upozornil, tak bysme mohli říkat, že někdo něco zanedbal,“ řekl Babiš.

Pokud by bylo třeba přijmout opatření nad rámec kompetencí ministerstva zdravotnictví, mohlo by dojít k vyhlášení mimořádného stavu. „Vyloučit se to nedá,“ řekl s tím, že navrhnout by to musel ministr zdravotnictví.

Hřib se opravil: Praha zavře od pondělí vysoké školy, střední jsou v záloze

Domácí

Od pondělí začne fungovat Ústřední krizový štáb, v jehož čele bude opět ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle Babiše si hejtmani spolupráci s ním vyžádali, neboť spolupráce s ministerstvem zdravotnictví „nebyla ideální“. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) podle Babiše neselhává.

„Je tady mezigenerační problém, hlavně mladým lidem se to nelíbí. Musíme ochránit starší lidi a důchodce,“ tvrdí Babiš.

Premiér rovněž konstatoval, že „je třeba se připravit na různé scénáře“. Doba je podle něj složitá a lidé by měli koronavirus brát vážně.

„Musíme všichni společně být rozumní, solidární a odpovědní a zastavit ten nárůst. Jsem přesvědčen, aspoň kolegové mě o tom přesvědčili, že náš zdravotní systém to zvládne,“ odtušil premiér.

Anketa

Jste překvapeni rychlým nárůstem nakažených?
Ano
13,3 %
Ne
86,7 %
Celkem hlasovalo 6869 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám