Hlavní obsah

Co bude po konci nouzového stavu? Vojtěch připravuje speciální zákon

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon pro boj s koronavirem, který bude mít dočasnou účinnost. Mimořádná opatření by měla nadále schvalovat vláda. Na Twitteru to uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před úterním jednáním Sněmovny

Článek

„Hledáme cestu, jak po nouzovém stavu nadále ochránit občany před epidemií. Po poradě ústavních právníků, ministerstev zdravotnictví a vnitra a vlády jsme začali psát speciální zákon pro boj s koronavirem,” napsal na Twitter Vojtěch.

Zákon by měl být podle ministra dočasný a mimořádná opatření, která budou podle něho vyhlašována, by měla schvalovat vláda. „Ve čtvrtek ho předložím na vládu," dodal Vojtěch.

Zvýšení pravomocí Vojtěcha se nekoná. ČSSD na to chce jít jinudy

Domácí

Co bude dál?

Vyřešit by to tak mělo situaci, se kterou v posledních dne kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) potýká. Nyní totiž opatření, která omezují pohyb i provoz maloobchodu a služeb, vyhlásila vláda na základě krizového zákona. Jeho platnost ale skončí s nouzovým stavem, což by mělo být 17. května. Spolu s tím by skončila také vládní opatření.

Vojtěch by mohl sám zavírat obchody. Opozice bouří

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví tak původně chtělo novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví. Díky tomu by dostal šéf resortu Vojtěch větší pravomoci, a mohl by tak bez souhlasu vlády rozhodnout právě o omezení provozu či o úplném uzavření obchodů včetně nákupních center. Opatření by tudíž mohla trvat i po skončení nouzového stavu.

Vláda stále neví, co po konci nouzového stavu. Vojtěch by chtěl celostátní stav pandemie

Domácí

Po kritice opozičních stran i ústavních právníků nakonec ministerstvo zdravotnictví návrh stáhlo. Vojtěch nezískal podporu ani koaličních sociálních demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám