Hlavní obsah

Roztržka se prohlubuje: Izrael už nevaruje Rusko před útoky v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelci přestali varovat Rusy před svými leteckými údery na vojenské cíle v Sýrii. Až dosud to dělali pokaždé, než se do takové akce pustili, aby ruské jednotky rozmístěné v Sýrii nepřišly k úhoně. Od začátku války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás se to ale neděje, informovala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Syrská protivzdušná obrana reaguje na izraelský raketový útok na vojenské letiště u Damašku (duben 2023).

Článek

Židovský stát nutností zachovat dobré vztahy s Moskvou kvůli svobodě, již mu Rusové k úderům na vojenská zařízení Hizballáhu a jeho spojenců z Íránu dávali, odůvodňoval neochotu přispět dodávkami zbraní na obranu Ukrajiny před ruským vpádem.

Izrael ale podle Bloombergu silně rozladila reakce Ruska na útoky teroristů z Hamásu ze 7. října. Váhavá slova o krveprolití přerostla do ruských obvinění Západu, že rozpoutal chaos a je odpovědný za dění v Pásmu Gazy.

Foto: Profimedia.cz

Letoun F-35 s izraelskými výsostnými znaky vyráží do akce. Ilustrační foto

Na návštěvu delegace Hamásu v Moskvě už Izrael reagoval ostrým protestem. Tvrzení stálého představitele Ruska v OSN Vasilije Nebenzji, že Izrael v současné válce s Hamásem „nemá právo na sebeobranu, protože je okupujícím státem“, pak nejspíš způsobí, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu ruského prezidenta Vladimira Putina „drahým přítelem“ hned tak nenazve.

Izrael od začátku války s Hamásem podle webu The Times of Israel zesílil údery proti syrským šíitským milicím v čele s Hizballáhem podporovaným Íránem. Častější nálety na letiště a vojenské základny zvyšují riziko, že se izraelské letouny střetnou s Rusy vedenou syrskou protileteckou obranou.

PŘEHLEDNĚ: Válka Izraele s Hamásem z pohledu mezinárodního práva

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám