Hlavní obsah

Souhrn událostí na Ukrajině za úterní večer a středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

23:59 - Světová banka ve středu oznámila, že zastavila všechny programy pro Rusko a Bělorusko. Informovala o tom agentura Reuters.

23:43 - Španělsko posílá na Ukrajinu zásilku granátometů, kulometů a munice. Podle španělské ministryně obrany Margarity Roblesové má výzbroj pomoci odrazit ruskou invazi. Informovala o tom agentura Reuters.

23:25 - Světová judistická federace IJF se rozhodla nevyloučit kvůli invazi na Ukrajinu ruské sportovce ze svých soutěží. Na svém webu vedení organizace takový postup označilo za nespravedlivý. V soutěžích IJF mohou ruští judisté startovat pod vlajkou a hymnou světové federace.

22:48 - Společnost EA Sports ve středu oznámila, že v reakci na ruskou invazi na Ukrajině odstraní ze hry FIFA 22 ruský národní tým a jednotlivé fotbalové kluby. Stejný proces čeká také hru NHL 22. Americká společnost produkující počítačové hry se sportovní tematikou to oznámila v prohlášení na Twitteru.

22:26 - Sedm ruských bank, na které se vztahují západní sankce, bude odpojeno od systému SWIFT 12. března.

22:10 - Starosta ukrajinského přístavu Cherson na sociální síti naznačil, že město padlo do rukou ruských sil. Informoval o tom dnes server BBC News.

21:43 - Švédský oděvní řetězec H se rozhodl dočasně zastavit veškerý svůj prodej v Rusku. Firma to oznámila v tiskovém prohlášení. Připojila se tak k rostoucímu počtu západních podniků, které omezováním aktivit v Rusku reagují na ruský útok na Ukrajinu. Rusko je šestým největším trhem společnosti H, v loňském čtvrtém čtvrtletí se na jejích celkových tržbách podílelo čtyřmi procenty. V současnosti má firma v Rusku 170 obchodů, napsala agentura Reuters.

Exploze v Kyjevě. Ruská střela poškodila nádraží

Evropa

21:12 - Šéf americké diplomacie Antony Blinken navštíví mezi 3. a 8. březnem Brusel, Polsko, Moldavsko a pobaltské státy. Tamním lídrům chce potvrdit, že je USA podporují tváří v tvář Rusku a jednat s nimi o ruské invazi na Ukrajinu. Oznámilo to ministerstvo zahraničí USA. Podle Blinkena Spojené státy rovněž pracují na hlubší podpoře pro Polsko, Moldavsko, Rumunsko a Slovensko, tedy země, které sousedí s Ukrajinou.

Ruské stíhačky narušily švédský vzdušný prostor

Zahraniční

20:49 - V Rusku bylo od 24. února na protiválečných shromážděních zadrženo 7586 lidí, vyplývá z dat ovdinfo.org. Mezi nimi je například i seniorka, která údajně přežila obléhání Stalingradu za druhé světové války. Zadržena byla v Petrohradě.

20:42 - Moskevská burza se neotevře ani ve čtvrtek 3. března, rozhodla centrální banka.

20:27 - Francie se musí zbavit závislosti na ruské energii, řekl francouzský prezident Emanuel Macron. Na 10. března svolal do Paříže státníky k jednání o společném postupu.

20:22 - Nedaleko hlavního nádraží v Kyjevě se ozval silný výbuch, informovala agentura Reuters s odvoláním na poradce ukrajinského ministerstva vnitra.

20:21 - Čtyři ruské stíhačky krátce narušily švédský vzdušný prostor nad Baltem. V aktuální situaci to švédská armáda považuje za velmi vážnou událost.

19:49 - Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve středu prohlásila, že Rusko jako první jaderné tlačítko nezmáčkne.

My jaderné tlačítko jako první nezmáčkneme, uklidňuje mluvčí ruské diplomacie

Evropa

19:40 - USA uvalí sankce na subjekty podporující ruskou a běloruskou armádu a v ruském obranném sektoru. Přiškrtí také dovoz technologií do Běloruska.

19:32 - Roman Abramovič po 19 letech prodává fotbalovou Chelsea. S informací přišel server Sky News. 

19:24 - Ruská vojska stále agresivněji útočí na Kyjev raketami a dělostřelectvem. Dlouhý konvoj mířící na město se nadále nehýbe, řekl agenturám činitel USA.

Odstřel mostu v Baryšivce u Kyjeva kvůli zpomalení ruských vojsk

19:10 - Vláda rozhodla o zastavení vydávání víz běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů, vyplývá z vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského.

19:09 - Moskva vychází z toho, že scénář stisknutí „jaderného tlačítka” ze strany Ruska se za žádných okolností nenaplní. Podle agentury Ria Novosti to prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v kolumbijském rozhlase W Radio.

Moskva začala vyčíslovat své ztráty na Ukrajině

Zahraniční

19:08 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo 7000 ruských vojáků, prohlásil podle agentury Reuters vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč na brífinku přenášeném televizí. Další stovky příslušníků ruských ozbrojených sil upadly do zajetí.

18:50 - Vláda kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny vyhlásila nouzový stav. Bude platit od pátku.

V Česku bude od pátku platit nouzový stav

Domácí

18:04 - Mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN dnes po více než dvoudenní rozpravě přijalo poměrem 141 ku pěti hlasům rezoluci, v níž ostře odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, požaduje okamžité ukončení bojů a stažení ruských vojáků. Hlasování se zdrželo 35 států včetně Číny. Delegáti členských zemí přivítali výsledek potleskem vestoje.

17:56 - Od začátku invaze na Ukrajinu zemřelo 498 ruských vojáků a 1597 utrpělo zranění, uvedla podle Reuters Moskva v první oficiální bilanci.

17:46 - Na programu dalších rusko-ukrajinských rozhovorů je také otázka příměří, uvedl podle AFP ruský vyjednavač. Jednat se má ve čtvrtek v Bělorusku.

Rusko chce jednat o příměří. Někdo nás do toho zatáhl, otáčí Lavrov

Válka na Ukrajině

17:43 - Je třeba určit konkrétní typy útočných zbraní, které na Ukrajině nebudou nikdy rozmístěny ani vyrobeny, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Moskva je nadále odhodlaná dosáhnout „demilitarizace“ Ukrajiny, kterou Kreml odůvodnil invazi do sousední země.

Moskva při jednání s Ukrajinou nepožaduje kapitulaci, ale navrhuje dohodu, která zajistí zákonná práva všem národům této země, cituje agentura TASS Lavrova, který to podle ní uvedl v rozhovoru pro stanici al-Džazíra.

17:15 - Koruna dál ztrácí, k dolaru je nejslabší od listopadu 2020. K dolaru ve středu oslabila o 54 haléřů na 23,21 Kč/USD, k euru o 43 haléřů na 25,69 Kč/EUR.

17:00 - Až 15 000 lidí, kteří nemají kam jinam jít, se v Kyjevě aktuálně skrývá v metru před útoky ruských sil na město, uvedl šéf metra.

Raketa smetla budovu v centru Charkova přímo nad hlavou kameramana

Evropa

16:46 - Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy Praha se rozhodl zrušit účast Ruska na svém letošním ročníku a vypověděl vystavovatelskou smlouvu organizaci Ruský dům. Poprvé po několika desetiletích tak nebude oficiální ruská prezentace součástí Světa knihy.

16:45 - Na Ukrajinu míří více než tisícovka cizinců ze 16 zemí, aby se připojili k nově vytvořené mezinárodní legii. Novinářům to sdělil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle něhož se další lidé ze zahraničí stále hlásí, aby se zapojili do bojů proti invazním ruským silám. Šéf ukrajinské diplomacie rovněž uvedl, že zbraně Ukrajině poskytuje 19 zemí, deset pak makrofinanční pomoc a 22 států humanitární pomoc.

Téměř 70 Japonců jde pomoci Ukrajině do války s Ruskem

Válka na Ukrajině

16:00 - České nevládní organizace shromáždily ve finančních sbírkách na pomoc Ukrajině dohromady částku vysoce převyšující miliardu korun. Pomoc Ukrajině se tak stává jednou z nejúspěšnějších humanitárních akcí svého druhu v historii České republiky. Rekordem zatím bylo 1,3 miliardy Kč vybraných po loňském tornádu na jižní Moravě. Každým dnem na ukrajinských sbírkách přibývají další desítky milionů, a to od jednotlivců, měst, firem, různých organizací či pořadatelů charitativních akcí.

14:15 - Evropský výrobce letadel Airbus přestane kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu dodávat díly ruským aerolinkám. Podobný krok učinil i Boeing.

14:01 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo přes 2000 civilistů, oznámily podle agentury Interfax-Ukrajina ukrajinské záchranné složky.

Rusové pozabíjeli na Ukrajině přes 2000 civilistů

Válka na Ukrajině

13:45 - V kyjevském metru se v současnosti skrývá před bombami až 15 tisíc lidí. Podle Viktora Brahinského, šéfa kyjevského metra, může podzemí pojmout až 100 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva se schovávají ve stanici metraVideo: Reuters

13:30 - Padesát bývalých členů jednotek sebeobrany, dva veteráni z francouzských cizineckých legií a celkem téměř 70 Japonců se dobrovolně přihlásilo k pomoci Ukrajině v boji proti ruské armádě.

Uvedl to japonský list Mainichi Shimbun. Na pomoc se přihlásili i lidé bez vojenských zkušeností, jejich pomoc ale ambasáda odmítla.

Téměř 70 Japonců jde pomoci Ukrajině do války s Ruskem

Válka na Ukrajině

13:12 - Rubl v Moskvě klesl na rekordní minimum, dolar tam stojí 110 rublů. Centrální banka zakázala vyplatit zahraničním investorům kupony z dluhopisů.

12:55 - Německý kancléř Olaf Scholz při návštěvě Izraele vyjádřil hluboké znepokojení nad ruskou agresí na Ukrajině a vyzval k okamžitému ukončení bojů.

15:52 - V ulicích Chersonu pokračují boje, město dosud nepadlo do ruských rukou, oznámil podle agentury Reuters poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře.

Nakládání humanitární pomoci na nádraží v polském Przemyšlu.Video: Novinky

12:45 - DHL a Kühne+Nagel, což jsou dvě největší logistické firmy v Evropě, přestaly kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu expedovat zásilky do Ruska.

12:33 - Tvrdé represe ruského režimu proti lidem vyjadřujícím nesouhlas s invazí na Ukrajinu se nevyhýbá ani malým dětem.

Svět obletěly fotografie zatčených dětí na policejních stanicích za to, že se účastnily protiválečné demonstrace, píše server deníku New York Post.

Ruská policie zatýká za účast na protiválečných protestech i děti

Evropa

12:15 - Ruští a běloruští reprezentanti se mohou jako neutrální sportovci zúčastnit paralympiády v Pekingu. Oznámil to Mezinárodní paralympijský výbor.

11:56 - Bývalý proruský prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč je v Minsku a Kreml ho připravuje na „speciální operaci“, píše ukrajinská agentura Unian s odvoláním na zdroje v ukrajinské rozvědce.

Rusko se podle jednoho ze scénářů pokusí Janukovyče prohlásit za „prezidenta Ukrajiny“. Janukovyč byl na Ukrajině již dříve odsouzen za vlastizradu.

Rusko chce za prezidenta Ukrajiny dosadit Janukovyče odsouzeného za vlastizradu

Evropa

11:53 - Francouzský výrobce letadel Airbus ve středu zastavil ruským aerolinkám technickou podporu a přerušil dodávky náhradních dílů.

Navázal tak na amerického konkurenta Boeing, který stejné rozhodnutí učinil o den dříve. V Rusku létá několik stovek letadel těchto výrobců.

Airbus i Boeing zastavily ruským aerolinkám technickou podporu

Válka na Ukrajině

11:49 - Česká republika uzavřela Český dům v Moskvě, důvodem je agrese Ruska vůči Ukrajině a bezpečnost českých občanů v Rusku.

Český dům v Moskvě je kvůli útoku na Ukrajinu zavřený

Domácí

11:46Podle Evropské kosmické agentury (ESA) je letošní plánovaný start v rámci druhé etapy programu ExoMars, na němž se podílí ruská vesmírná korporace Roskosmos, velmi nepravděpodobný. Důvodem jsou protiruské sankce.

Kvůli sankcím vůči Rusku letos start nové evropské mise na Mars zřejmě neproběhne

Věda a školy

11:39 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že pokud dojde ke třetí světové válce, bude zahrnovat jaderné zbraně. Uvedl to v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra.

Lavrov: Třetí světová válka by byla jaderná

Zahraniční

11:32 - Dav rozzuřených civilistů s ukrajinskými vlajkami se v úterý v Kupjansku v Charkovské oblasti vrhl na auto patřící ruské armádě. Tomu se nakonec podařilo projet i přesto, že jeden z mužů se dostal až na kapotu vozidla.

Lidé v okupovaném Kupjansku se nevzdávají, dav civilistů se vrhl na ruské auto

Evropa

11:27V pondělí 7. března bude na Pražském hradě během střídání Hradní stráže vyvěšena ukrajinská vlajka.

Večer pak prezident Miloš Zeman předá státní vyznamenání za roky 2020 a 2021, kdy byly ceremoniály kvůli covidu zrušeny.

Jak Hrad ve středu oznámil, hosté ceremoniálu ve Vladislavském sále budou vyzváni k finanční podpoře Ukrajiny, tradiční recepce byla naopak zrušena.

Hrad v den předávání vyznamenání vyjádří solidaritu s Ukrajinou

Domácí

11:13 - Technologičtí giganti se předhánějí v prohlášeních, jak stojí na straně Ukrajiny, a odsuzují vpád Ruska na její území.

Radikální krok v reakci na agresi Moskvy ale udělal z velkých podniků jen Apple. Naopak Microsoft, Facebook i Google jsou na sociálních sítích terčem kritiky, protože by podle uživatelů mohly reagovat na ruský útok daleko tvrději.

Apple jako vzor boje proti Rusku. Microsoft, Facebook i Google pod palbou kritiky

Internet a PC

11:00 - Kreml tvrdí, že je ruská delegace připravena na další jednání, ale neví, zda se Ukrajinci dostaví. Kyjev žádal, aby Moskva přestala bombardovat.

10:54 - Státy EU se shodly na sankcích proti Bělorusku za jeho podíl na ruské invazi na Ukrajinu. Mají dále omezit běloruský export a zasáhnout banky.

EU potrestá Bělorusko dalšími sankcemi

Evropa

10:35 - Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis ve středu na tiskové konferenci oznámil, že lidé od soboty poslali na sbírkové konto na nákup zbraní pro Ukrajinu 316 milionů korun. Ukrajina se od minulého týdne brání ruské agresi.

Na zbraně pro Ukrajinu již lidé poslali 316 milionů korun

Domácí

10:21 - Rusko mění taktiku, civilních obětí na Ukrajině výrazně přibude, říká v rozhovoru pro Novinky bezpečnostní analytik Michal Smetana z Karlovy univerzity.

Pro Západ to bude strašný pohled a bude se zvyšovat tlak, aby učinil nějakou akci. Jaderné války se podle Smetany zatím bát nemusíme, ačkoliv ani její zažehnutí nemůžeme vyloučit.

Analytik Smetana: Nejtěžší chvíle pro Ukrajinu a civilisty ještě nezačaly

Domácí

10:12 - Téměř prázdné ulice, všeobecná tíseň a z normálního života jen zbylé střípky, tak popisuje zvláštní zpravodaj Novinek Ján Husár dny v Kyjevě po začátku ruské invaze.

Nejhorší chvíle dosud prožíval ve stanicích metra mezi lidmi, kteří se sem chodí ukrývat před hrozbou ruských náletů. „Pohled na ty děti je srdcervoucí, i teď se mi chce plakat,“ říká v rozhovoru.

Pohled na děti v krytu je srdcervoucí. Slzy tekly i mně, popisuje reportér Novinek z Kyjeva

Evropa

10:04 - Hackerům z hnutí Anonymous se podařilo v noci na středu vyřadit z provozu počítačové systémy kontrolního centra ruské vesmírné agentury Roskosmos.

Právě prostřednictvím ní jsou přitom řízeny špionážní satelity, které jsou pro Moskvu při útoku na Ukrajinu klíčové. Ruské ozbrojené síly tak v podstatě útočí naslepo.

Rusům jsme vyřadili špionážní satelity, jedou naslepo, hlásí Anonymous

Bezpečnost

9:56 - Zásoby plynu by za současné situace vystačily České republice na měsíc. S ropou bychom v případě zastavení dodávek vystačili tři měsíce. Ve Sněmovně to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Česko má zásoby plynu na měsíc, řekl Fiala poslancům

Domácí

9:42 - Výrobce zmrzlin Prima přejmenoval ruskou zmrzlinu na ukrajinskou.

Konec Ruské zmrzliny. Prima ji přejmenovala na Ukrajinskou

Válka na Ukrajině

9:35 - Na Slovensko vstoupilo z Ukrajiny od zahájení ruské invaze téměř 67 tisíc lidí, na hranicích uprchlíci podle slovenské policie čekají i 35 hodin.

9:32 - Rusko od začátku invaze přišlo o 5840 vojáků, 211 tanků, 862 obrněných vozidel, 85 děl, 40 raketometů, 30 letadel a 31 vrtulníků, tvrdí Kyjev.

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově hoří po ostřelování budova regionální vlády.Video: AP

9:29 - „Migrační vlna z Ukrajiny nastupuje. V posledních dnech k nám přišlo asi 20 tisíc lidí, číslo bude růst,“ řekl ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).

Vlaky plné ukrajinských matek s dětmi míří do Prahy. Migrační vlna nastupuje

Domácí

9:16 - Ruský plukovník Viktor Ivanovič Isajkin padl při agresivním útoku armády své země na Ukrajinu. Na Instagramu to uvedl šéf Mordvinské autonomní republiky Arťom Zdunov.

Rusko ve válce své ztráty obvykle nepřiznává, ale jednotlivé autonomní republiky mohou postupovat jinak. Zdunov tak oznámil prvního mrtvého ruského plukovníka ve válce na Ukrajině.

Rusko přiznalo prvního padlého plukovníka na Ukrajině

Evropa

8:55 - Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov oznámil, že ukrajinské bezpečnostní složky zlikvidovaly elitní bojovníky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, kteří plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Informovala o tom ukrajinská agentura Unian, podle níž Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informace o této skupině od ruské tajné služby FSB.

Kyjev zlikvidoval Kadyrovovy bojovníky, kteří chystali atentát na Zelenského

Válka na Ukrajině

8:40 - Ruská armáda převzala kontrolu nad městem Cherson na jihu Ukrajiny. Uvádí to ruská státní média s odkazem na mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Ruští vojáci obsadili jihoukrajinský Cherson, tvrdí Moskva

Válka na Ukrajině

8:09 - Exministryně financí Alena Schillerová předpokládá, že premiér Fiala informuje Sněmovnu o krocích vlády v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, zejména s migrační politikou.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vrtulníky útočí na ukrajinské cíle.Video: AP

7:58 - Nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajině vyjadřují také velké technologické firmy či automobilky.

Pozastavení prodejů oznámila v úterý například společnost Apple, která omezila i fungování své služby Apple Pay. Podobně se zachovaly také firmy Google, Ford, Harley-Davidson či Nike.

Apple, Ford i Nike zastavují prodeje v Rusku

Ekonomika

7:51 - Hranice z Ukrajiny do Polska od zahájení ruské invaze překročilo 450 tisíc lidí, oznámil podle Reuters představitel polského ministerstva vnitra.

Z Ukrajiny do Polska uprchlo od zahájení ruské invaze přes 450 tisíc lidí

Zahraniční

7:42 - Při ruském ostřelování Charkova zemřelo za posledních 24 hodin nejméně 21 lidí a přes sto utrpělo zranění, uvedl šéf oblastní správy Oleh Siněhubov.

7:34 Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který zakazuje Rusům opouštět zemi s penězi v cizí měně, jejichž hodnota překročí 10 tisíc dolarů (228 tisíc korun).

S odvoláním na Kreml to uvedla agentura TASS. Dekret začíná platit od středy.

Putin zakázal Rusům opustit zemi s penězi v cizí měně

Evropa

7:30 - Český výrobce zabezpečovacích zařízení Jablotron zablokoval datové služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku.

Chce tak burcovat ruskou veřejnost proti prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho lidem. Kromě zastavení prodeje do Ruska a Běloruska zablokuje Jablotron datové služby pro své už dříve namontované výrobky v těchto zemích. Uvedl to zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek.

Český Jablotron zablokoval datové služby pro klienty v Rusku a Bělorusku

Internet a PC

7:22 - Česká národní banka (ČNB) omezila Sberbank CZ nakládání s majetkem a zahájila kroky k odnětí licence, zhruba 120 tisíc klientů se tak v současnosti nedostane ke svým penězům.

Jejich vklady jsou ze zákona pojištěné až do výše zhruba 2,5 milionu korun. Od 9. března bude náhrady vkladů vyplácet Komerční banka.

Sberbank končí, klienti ale o své peníze nepřijdou. Kdy a kde je dostanou zpět?

Finance

7:19 - Hollywoodský herec Sean Penn, který natáčí dokument o ruské invazi na Ukrajině, se připojil k uprchlíkům a zamířil s nimi do Polska.

Na rozdíl od nich však nejel autem, ale šel pěšky. V pondělí na svém Twitteru zveřejnil fotku, kde s batohem a kufrem na kolečkách kráčí po silnici zaplněné vozidly. Zemi prý zdárně opustil a je v bezpečí.

Herec Sean Penn zamířil s ukrajinskými uprchlíky do Polska. Šel pěšky

Zahraniční

7:17 - V Irpinu, který leží jen několik kilometrů od Kyjeva, byli nalezeni dva mrtví ruští vojáci.

07:14 - Ruská banka Sberbank odchází z Evropy. Odůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku.

Ruská Sberbank oznámila odchod z Evropy, peníze vkladatelům vyplatí

Ekonomika

07:00 - Ukrajinci pomocí provazů a lepicích pásek připoutávají lupiče po celé zemi na sloupy veřejného osvětlení a telefonní sloupy.

Ukrajinci přivazují zloděje ve městech ke sloupům. Někteří končí i bez kalhot

Evropa

06:19 - Rakouský finanční regulátor v úterý oznámil, že společnosti Sberbank Europe zakázal veškeré obchodní aktivity, a to s okamžitou platností. Učinil tak na příkaz Evropské centrální banky.

06:01 - V Mariupolu je po ruském ostřelování aktuálně ošetřováno v místních nemocnicích 128 lidí. Ve městě se také podařilo obnovit dodávky elektřiny.

04:48 - Ruští výsadkáři přistáli v ukrajinském Charkově a zapojili se do těžkých bojů s ukrajinskými silami, uvedly ukrajinské bezpečnostní služby. Vojáci podle nich zaútočili na vojenskou nemocnici.

Ruští výsadkáři přistáli v Charkově. Zemřelo minimálně 21 lidí

Evropa

03:58 - Jeden z největších výrobců letadel na světě Boeing přerušil všechny vztahy s Ruskem. Americký výrobce uvedl, že pozastaví všechny hlavní operace v Moskvě a nebude nadále poskytovat technickou podporu, údržbu ani nové díly pro ruská letadla.

03:37 - Spojené státy se přidají ke spojencům a uzavřou svůj vzdušný prostor pro všechna ruská letadla. V projevu před Kongresem to potvrdil prezident Joe Biden.

Biden: Putin si myslel, že Západ neodpoví a že nás rozdělí. Mýlil se

Válka na Ukrajině

03:05 - Kanada uzavřela své přístavy pro všechny lodě z Ruska.

02:00 - Do invaze se zapojilo již okolo 80 procent vojáků předtím nashromážděných okolo ukrajinských hranic. Uvedla to ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného úředníka Pentagonu.

01:24 - V oblasti města Mykolajiv na jihu Ukrajiny se budou řidičům, u nichž se za volantem zjistí alkohol, odebírat auta pro potřeby armády. Na Facebooku o tom informoval náčelník oblastní vojenské správy Mykolajiv Vitalij Kim.

„Nemáme dost aut pro armádu. Všechny firmy poskytly vozy, dokonce i autobazar,“ řekl. „Pokud hlídka objeví řidiče, u něhož se prokáže alkohol, jeho auto bude zabaveno pro potřeby armády. Je to konečné a nevratné rozhodnutí,“ řekl.

ÚTERÝ 1.3.2022

23:50 - Rakouský finanční regulátor oznámil, že společnosti Sberbank Europe zakázal veškeré obchodní aktivity, a to s okamžitou platností.

23:21 -  Těžké ostřelování v Žytomyru. Rakety zasáhly základnu 95. výsadkové brigády. Podle starosty Žytomyru Sergije Suchomlyna jedna z bomb dopadla i na bytový dům nedaleko nemocnice.

23:05 - Ruské aerolinky oznámily dočasné přerušení spojů do Karibiku. Učinily tak poté, co Evropská unie uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruská letadla kvůli invazi na Ukrajinu. Z Karibiku aerolinky nyní pouze odvezou do vlasti turisty, kteří už mají koupené letenky domů.

22:54 -  Hlasitá exploze byla hlášena rovněž z města Bila Cerkva v kyjevské oblasti. Podle agentury UNIAN se zde nachází sklad paliva.

22:50 - Rusko ostřeluje satelitní městečko Vyšneve u Kyjeva. Úřady uvedly, že pod útokem jsou rovněž město Bojarka nedaleko Kyjeva a kyjevské čtvrti Rusanivka, Kurenivka a oblast nedaleko letiště Kyjev-Žuljany.

22:33 - Apple zastavil prodej všech svých produktů na území Ruska z důvodů invaze na Ukrajinu.

21:35 - Od počátku invaze se do země vrátilo 80 tisíc Ukrajinců, uvedlo tamní ministerstvo vnitra. Většinou šlo o muže, kteří se přidali do ozbrojených sil.

21:27 -  Ruský úterní útok na Charkov zničil slovinský konzulát. „Tento hrůzný čin nezůstane bez následků,“ uvedly slovinské úřady.

21:09 - Kanada uzavřela přístavy pro ruské lodě a zakázala jim vstup do svých teritoriálních vod. Nový zákaz je součástí sankcí, které Kanada uvalila na Rusko. Uvedl to Kyiv Independent.

21:08 - V Bělorusku čeká u ukrajinských hranic asi 300 tanků. Rusko se bude snažit zdůvodnit zapojení běloruských vojáků do bojů, tvrdí Kyjev.

20:57 - Zástupci EU se dohodli, že odstřihnou od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Největší z nich – Sberbank – mezi nimi není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám