Hlavní obsah

Hrad v den předávání vyznamenání vyjádří solidaritu s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí 7. března bude na Pražském hradě během střídání Hradní stráže vyvěšena ukrajinská vlajka. Večer pak prezident Miloš Zeman předá státní vyznamenání za roky 2020 a 2021, kdy byly ceremoniály kvůli covidu zrušeny. Jak Hrad ve středu oznámil, hosté ceremoniálu ve Vladislavském sále budou vyzváni k finanční podpoře Ukrajiny, tradiční recepce byla naopak zrušena.

Foto: Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu před slavnostním předáváním státních vyznamenání v roce 2019

Článek

Hrad před časem oznámil, že prezident předá vyznamenání v den 172. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

„Ukrajina v těchto dnech čelí ruské agresi. Prezident republiky proto rozhodl, že řádový den bude spojen s vyjádřením solidarity s Ukrajinou,” uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že vedle vyvěšení ukrajinské vlajky zazní v poledne během střídání stráží ukrajinská i česká hymna.

Státní vyznamenání se budou předávat 7. března

Domácí

Prezident se loni rozhodl udělit nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi.

Stejný řád 7. března dostanou in memoriam podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody.

Celkem Zemanův seznam zveřejněný na konci října čítal 29 osobností včetně psychiatra a spisovatele Jana Cimického. Ten se po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování, která proti němu vzneslo několik žen, rozhodl vyznamenání nepřevzít.

Další téměř čtyři desítky lidí Zeman ocenil již v roce 2020. Šest z nich obdrželo Řád bílého lva, a to bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust a in memoriam váleční letci František Chábera a Josef Koukal, oceněn jím byl i legionář, odbojář a oběť justiční vraždy komunistického režimu Heliodor Píka.

Za zvládnutí první vlny epidemie jej dostal bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Mezi oceněnými měl být i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona, se ale Zeman rozhodl mu Řád Tomáše Garrigua Masaryka nakonec neudělit.

Přiznání omylu nestačí. Omluvte se a abdikujte, vyzvali Zemana expolitici

Domácí

Zeman ruskou agresi na Ukrajinu odsoudil a vyzval k sankcím. Dlouhá léta přitom patřil k obhájcům ruských postojů a zájmů, což mu někteří bývalí politici v úterý připomněli a vyzvali jej k abdikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám