Hlavní obsah

Kyjev zlikvidoval Kadyrovovy bojovníky, kteří chystali atentát na Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov oznámil, že ukrajinské bezpečnostní složky zlikvidovaly elitní bojovníky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, kteří plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian, podle níž Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informace o této skupině od ruské tajné služby FSB.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Jednotka Kadyrovových mužů se podle Danilova rozdělila na dvě skupiny. „Sledovali jsme je. Jedna skupina byla dopadena v Hostomelu. Druhá skupina je nyní, řeknu to tak, na mušce,“ uvedl Danilov, který zastává funkci tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO).

Ruští výsadkáři přistáli v Charkově. Zemřelo minimálně 21 lidí

Evropa

„Informace jsme získali od zástupců FSB, kteří nyní nemají chuť účastnit se této krvavé války. A díky tomu mohu říci, že tato kadyrovovská elitní skupina, která se sem vydala speciálně s cílem odstranit našeho prezidenta, byla zničena,“ dodal.

Britský list The Times už dříve napsal, že také žoldnéři z ruské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny řízené jedním z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina mají za úkol v Kyjevě najít a zabít prezidenta Zelenského.

Slíbenou za to údajně mají vysokou odměnu.

Zelenskyj minulý týden odmítl opustit ukrajinskou metropoli a slíbil, že zůstane v čele země navzdory vážnému osobnímu riziku.

„Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna a mou rodinu za cíl číslo dvě,“ řekl prezident v pátečním projevu Ukrajincům. „Chtějí Ukrajinu politicky zničit tím, že zničí hlavu státu,“ dodal.

Biden: Putin si myslel, že Západ neodpoví a že nás rozdělí. Mýlil se

Válka na Ukrajině

Vůdce autonomní republiky na severním Kavkaze a Putinův spojenec Kadyrov  připustil, že mezi ruskými vojáky, kteří přišli o život při invazi na Ukrajinu, jsou dva Čečenci. Dalších šest mužů utrpělo zranění.

Moskva počty padlých vojáků neuvádí. V neděli poprvé přiznala, že při bojích na Ukrajině utrpěla ruská armáda ztráty, konkrétní údaje však nenabídla. Kyjev tvrdí, že Rusko přišlo o téměř 6000 vojáků. Tato čísla nezle ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám