Hlavní obsah

Na zbraně pro Ukrajinu již lidé poslali 316 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis ve středu na tiskové konferenci oznámil, že lidé od soboty poslali na sbírkové konto na nákup zbraní pro Ukrajinu 316 milionů korun. Ukrajina se od minulého týdne brání ruské agresi.

TK velvyslance Ukrajiny Jevhena PerebyjniseVideo: Novinky

 
Článek

„Od soboty lidé na toto konto poslali 316 milionů korun. Je to obrovská částka. Využili jsme již 184 milionů,“ řekl Perebyjnis s tím, že za tyto peníze kupuje ambasáda zbraně od českých výrobců. Část již na Ukrajinu zamířila.

„Jsme schopni to dopravit velmi rychle,“ řekl velvyslanec bez dalších podrobností.

„Zastupitelský úřad a Úřad přidělence obrany Ukrajiny v Praze má seznam konkrétních požadavků ukrajinské armády, který lze ihned pořídit od českých firem,“ připomněla ambasáda.

Češi přispívají Ukrajině. Vybraly se miliony

Domácí

Vedle této sbírky probíhají charitativní projekty, které organizují neziskové organizace i instituce.

Obrovská solidarita

„Blitzkrieg se Putinovi nepodařil a jsme přesvědčeni, že se nám podaří ubránit naši zem před ruským agresorem. Otázkou bude cena lidských životů. Potřebujeme pomoc,“ uvedl velvyslanec. Zmínil konkrétně zřízení bezletové zóny nad Ukrajinou.

Lékárničky i generátory. Dům národnostních menšin shromažďuje pomoc pro Ukrajinu

Domácí

„Solidarita je obrovská, moc si toho vážíme,“ uvedl Perebyjnis, podle něhož je však třeba přitvrdit a „vyhodit“ Rusko ze všech mezinárodních organizací.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Reklama

Výběr článků

Načítám