Hlavní obsah

Kvůli sankcím vůči Rusku letos start nové evropské mise na Mars zřejmě neproběhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Podle Evropské kosmické agentury (ESA) je letošní plánovaný start v rámci druhé etapy programu ExoMars, na němž se podílí ruská vesmírná korporace Roskosmos, velmi nepravděpodobný. Příčinou jsou sankce uvalené na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině, informovala tento týden ESA na svém webu.

Foto: ESA/ATG medialab

Ilustrace evropského vozítka mise ExoMars a ruské přistávací platformy v pozadí

Článek

Cílem programu ExoMars je hledat známky možné existence života na Marsu v minulosti, zkoumat na planetě změny vody a geochemického prostředí a zjišťovat atmosférické stopové plyny a jejich zdroje. Zároveň se při tom prověřují technologie pro budoucí mise zaměřené na přepravu vzorků z Marsu na Zemi.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Pokud jde o pokračování programu ExoMars, sankce a širší kontext (událostí) činí start v roce 2022 velmi nepravděpodobným. Generální ředitel ESA (Josef Aschbacher) zanalyzuje všechny možnosti a připraví formální rozhodnutí o dalším postupu členských států ESA,“ sdělila agentura v pondělním prohlášení.

Rovněž vyjádřila „lítost nad lidskými ztrátami a tragickými následky války na Ukrajině“.

Zkoumat povrch i hlubiny

První etapa mise ExoMars začala v březnu 2016, kdy se k rudé planetě vydala družice Trace Gas Orbiter (TGO) s modulem Schiaparelli. Zatímco družice se po půl roce úspěšně usadila na plánované oběžné dráze, modul, který měl provádět průzkum na povrchu, se při neúspěšném přistání rozbil.

Evropská sonda dopadla na povrch Marsu rychlostí 540 km/h. Počítač se spletl

Věda a školy

Druhou etapu představuje rover pojmenovaný po britské vědkyni Rosalind Franklinové, který měl na Mars letos odletět s ruskou přistávací platformou Kazačok. Podle ESA bude vozítko první pohyblivý automatický výzkumník, který bude zkoumat jak povrch rudé planety, tak i její hlubiny.

Rover má být schopen zavrtat se až do hloubky dvou metrů, odebrat vzorky půdy, analyzovat jejich složení a pátrat po možných důkazech někdejšího – a možná i nynějšího – života v podzemí.

Evropská sonda detekovala těsně pod povrchem Marsu vodu. Americký rover odhalil vulkán

Věda a školy

Již o víkendu upozornil Milan Halousek z České astronomické společnosti, že třeba právě rusko-evropská mise ExoMars2022 může být buďto úplně zrušena, nebo odsunuta na případný start v některém z pozdějších přeletových oken k Marsu – ta přicházejí zhruba po 26 měsících.

„Z vědeckého pohledu by nejlepší variantou bylo misi k Marsu vyslat v plánovaném, letošním termínu, protože vše je téměř na 100 procent připravené a náklady do mise ExoMars2022 vložené všemi partnery jsou mimořádně vysoké,“ poznamenal Halousek.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Mise ExoMars se nejprve o dva roky – na letošek – odložila kvůli koronavirové situaci.

NASA pominula drsné výroky šéfa Roskosmosu o „shození“ ISS na Evropu či USA

Věda a školy

Otázkou také zůstává, jak to nyní bude např. s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS)...

Výběr článků

Načítám