Hlavní obsah

Český Jablotron zablokoval datové služby pro klienty v Rusku a Bělorusku

Jablonec nad Nisou

Český výrobce zabezpečovacích zařízení Jablotron zablokoval datové služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku. Chce tak burcovat ruskou veřejnost proti prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho lidem. Kromě zastavení prodeje do Ruska a Běloruska zablokuje Jablotron datové služby pro své už dříve namontované výrobky v těchto zemích. Uvedl to zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek

Článek

V praxi to podle něj znamená, že více než 8000 uživatelů dostane upozornění o vypnutí služby s vysvětlením, že Jablotron považuje vojenskou agresi vůči Ukrajině za zločin.

Vyzývá Rusy, aby nevěřili Putinovi, a snaží se je burcovat k odporu. Jablotron zároveň zastaví transfer dat z alarmů na 60 pultů centrální ochrany v Rusku.

„Jsem si vědom, že tento krok nemůže situaci zvrátit. Když mi bylo 11, tak naši zemi obsadily ruské tanky. Nic podobného už bych nechtěl zažít. Proto nesmíme jen nadávat a starat se o uprchlíky. Musíme udělat všechno, co by mohlo agresora zastavit,“ zdůraznil Dědek.

Windows Rusům nezablokuje. Za Ukrajinu ale Microsoft nachystal jinou odvetu

Software

Podle serveru Forbes Jablotron rovněž nabídl ubytování uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny ve svém rekreačním středisku ve Vesci v Mírové pod Kozákovem.

Areál má podle firmy kapacitu až pro zhruba 40 rodin i s možností školky a přípravy jídel.

„O víkendu jsme pak ubytovali i děti našich ukrajinských zaměstnankyň, které za nimi z Ukrajiny dorazily. Ty teď bydlí pohromadě v naší horské chatě v Jizerkách,“ uvedl Dědek.

Jablotron je ryze českou společností. Vznikl v roce 1990 a vedle vývoje a prodeje elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení poskytuje i bezpečnostní služby.

Vyrábí mimo jiné také monitory pro sledování dechu kojenců nebo zařízení pro zdravé větrání rodinných domů.

Skupinu v současnosti tvoří dvacítka firem, její provozní zisk EBITDA byl loni podle HN kolem 880 milionů korun a tržby činily 3,3 miliardy.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
JABLOTRON GROUP

Související články

Výběr článků

Načítám