Hlavní obsah

Lavrov: Třetí světová válka by byla jaderná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že pokud dojde ke třetí světové válce, bude zahrnovat jaderné zbraně. Uvedl to v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Lavrov

Článek

V rozhovoru Lavrov znovu zopakoval tvrzení Moskvy, že na Ukrajině jde o pouhou vojenskou operaci s cílem zabránit Ukrajině získat jaderné zbraně. To samé tvrdil ve svém předtočeném projevu na Konferenci o odzbrojení v Ženevě.

Lavrov uvedl, že kyjevský režim představuje nebezpečí pro sousední státy i mezinárodní společnost. Nebezpečí prý „výrazně vzrostlo poté, co ukrajinské úřady zahájily nebezpečné hry spojené s plány na získání vlastních jaderných zbraní“. Pro toto tvrzení však Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy.

Pohledem Thomase Kulidakise: Co teď a co dál s šokem z iracionální války za rohem

Komentáře

„Třetí světová válka bude jaderná,“ uvedl Lavrov. „Rusko jako zodpovědný člen mezinárodního společenství, který se zavázal dodržovat své závazky v oblasti nešíření zbraní hromadného ničení, přijímá veškerá nezbytná opatření, aby zabránilo vzniku jaderných zbraní a souvisejících technologií na Ukrajině,“ dodal ruský ministr zahraničí.

Ruský spojenec Bělorusko si přitom o víkendovém referendu odhlasovalo možnost rozmístění ruských jaderných zbraní na svém území. Vzhledem k tomu, že Bělorusko sousedí se třemi státy NATO (Polsko, Litva, Lotyšsko), mělo by NATO podle Lavrovovy logiky právo vpadnout do Běloruska v rámci prevence nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám