Hlavní obsah

Biden: Putin si myslel, že Západ neodpoví a že nás rozdělí. Mýlil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy se přidají ke svým spojencům a uzavřou vzdušný prostor ruským letadlům. V Kongresu to potvrdil americký prezident Joe Biden. Svého ruského protějška Vladimira Putina nazval diktátorem, který si myslel, že Západ rozdělí.

Foto: Sarahbeth Maney, ČTK/AP

Joe Biden vystoupil s projevem v Kongresu.

Článek

„Americké nebe je uzavřené pro ruské aerolinky. Veškeré ruské lety budou zastaveny, což povede ke zmrazení ruské ekonomiky,“ řekl Biden.

Prezident USA také prohlásil, že Spojené státy nadále stojí za ukrajinským lidem a že jeho ruský protějšek Vladimir Putin, kterého nazval diktátorem, musí „zaplatit“ za své činy vůči Ukrajině.

„Historie nás naučila, že diktátoři způsobí ještě větší chaos, když za svou agresi nezaplatí. Putin rozpoutal násilí a chaos. Ačkoli může dosáhnout zisku na bitevním poli, bude dlouhodobě platit vysokou cenu,“ uvedl Biden, podle něhož je teď Putin od světa izolovaný více než kdy jindy.

USA chtějí vyčlenit šest miliard dolarů kvůli konfliktu na Ukrajině

Zahraniční

Šéf Bílého domu dodal, že válka byla předem promyšlená a nevyprovokovaná. Putin podle něj odmítl snahu o diplomacii. „Myslel si, že Západ a NATO neodpoví. Že nás rozdělí. Mýlil se, byli jsme připraveni,“ řekl Biden.

Uvolnění barelů ropy

V Kongresu se dočkala velkého potlesku ukrajinská velvyslankyně v USA Oksana Markarovová, která seděla po boku první dámy.

Kromě uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla Biden také oznámil, že USA spolupracovaly s dalšími 30 státy na uvolnění 60 milionů barelů ropy ze zásob po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám