Hlavní obsah

Apple, Ford i Nike zastavují prodeje v Rusku

Nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajině vyjadřují také velké technologické firmy či automobilky. Pozastavení prodejů oznámila v úterý například společnost Apple, která omezila i fungování své služby Apple Pay. Podobně se zachovaly také firmy Google, Ford, Harley-Davidson či Nike.

Foto: Mike Segar, Reuters

Apple ruší prodeje svých výrobků v Rusku (ilustrační foto).

Článek

Apple se rozhodl v zemi přestat prodávat iPhony a další produkty, zároveň společnost udělala několik změn ve své aplikaci Mapy, aby ochránila civilisty na Ukrajině, informuje agentura Reuters.

„Jsme hluboce zneklidněni ruskou invazí na Ukrajinu a stojíme za všemi lidmi, kteří kvůli násilí trpí,“ uvedl Apple v prohlášení a doplnil, že v Rusku omezí fungování služby Apple Pay, která umožňuje bezkontaktní placení pomocí telefonu či hodinek, mobilní aplikace ruského televizního kanálu RT navíc nepůjde mimo zemi stáhnout.

Google na Ukrajině vypnul nástroje, které v mapách ukazují vytíženost

Internet a PC

Internetový vyhledávač Google zase vyřadil ruské státní zpravodajské agentury ze svého kanálu zpráv a novinek.

Připojily se i automobilky

K bojkotu se připojila také automobilka Ford a výrobce motorek Harley-Davidson. První ze společností pozastaví provoz svých ruských továren, zatímco druhá přestane do Ruska dovážet motorky.

„Ve Fordu jsme hluboce znepokojeni invazí na Ukrajině, která ohrožuje mír a stabilitu. Situace nás donutila přehodnotit naše operace v Rusku,“ uvedla automobilka, která se tak připojila k některým dalším světovým výrobcům vozidel, například firmám BMW a Volvo.

Oděvní firma Nike znemožnila na ruském území nákupy přes své stránky i mobilní aplikaci. Nemůže totiž v současné situaci garantovat dodání zboží.

Opilcům za volantem bude v ukrajinské oblasti zabaven automobil pro potřeby armády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám