Hlavní obsah

Apple jako vzor boje proti Rusku. Microsoft, Facebook i Google pod palbou kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologičtí giganti se předhánějí v prohlášeních, jak stojí na straně Ukrajiny a odsuzují vpád Ruska na její území. Radikální krok v reakci na agresi Moskvy ale udělal z velkých podniků jen Apple. Naopak Microsoft, Facebook i Google jsou na sociálních sítích terčem kritiky, protože by podle uživatelů mohly reagovat na ruský útok daleko tvrději.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Apple v noci na středu stejně jako řada technologických gigantů před ní informovala, že je „hluboce znepokojena ruskou invazí na Ukrajinu“.

Zatímco ostatní podniky se rozhodly k řadě omezení, ze kterých si Rusové nemusí dělat příliš těžkou hlavu, Apple jednal daleko rázněji – rovnou pozastavil prodej všech svých produktů v Rusku.

„Už minulý týden jsme zastavili veškerý export našeho zboží do Ruska. Zároveň jsme omezili fungování platební služby Apple Pay, smazali z App Storu zprávy ruských vládou podporovaných televizních stanic RT News a Sputnik News a deaktivovali jsme dopravní zpravodajství v Apple Maps,“ citoval prohlášení Applu zpravodajský server CNN.

Apple, Ford i Nike zastavují prodeje v Rusku

Ekonomika

Ten zároveň připomněl, že ukrajinská vláda přímo oslovila Apple, aby své služby v Rusku zablokoval. Vláda přitom měla na americký podnik ještě větší požadavky.

Chtěla, aby Rusům přestal zcela fungovat obchod s aplikacemi na zařízeních s logem nakousnutého jablka. To by mělo masivní efekt na ruské uživatele, kteří by pak svou frustraci mohli obrátit proti vládě. K tomuto kroku zatím Apple nepřistoupil.

Zbylí technologičtí giganti čelí rostoucímu tlaku veřejnosti, aby proti Rusku zasáhli daleko tvrději.

Většina podniků totiž pouze smazala aplikace ruských státních médií ze svých obchodů, omezila jejich vyhledávání na síti a odřízla je od reklamy na svých platformách.

„Přístup Googlu a Facebooku k válce na Ukrajině považuji za hrubé morální selhání firem, které tvrdí, že posouvají svět k lepšímu,“ prohlásil na Twitteru publicista Patrick Zandl.

Microsoft Windows blokovat nebude

„Rychle podnikáme další kroky, abychom zabránili síření ruské propagandy. Weby Microsoftu nebudou zobrazovat žádný státem sponzorovaný obsah televizí RT (Russia Today) a Sputnik. Vyhledávač Bing navíc zobrazí stránky těchto televizí jen v případě, že je lidé budou cíleně vyhledávat. Zároveň jsme odstranili zpravodajské aplikace RT z našeho obchodu Microsoft Store. Obě televizní stanice jsme vyřadili také z naší reklamní sítě,“ vypočítal některá opatření Microsoftu jeho prezident Brad Smith.

Microsoft s Bingem by se přitom mohl zcela stáhnout z Ruska a zároveň by mohl klidně i zablokovat licence operačního systému i kancelářského balíku Office.

Podobně radikálně se bezprostředně po ruské invazi zachovala anglická společnost INSYDIUM, která všechny zakoupené licence svého softwaru nekompromisně zablokovala ruským uživatelům bez předchozího upozornění.

Windows Rusům nezablokuje. Za Ukrajinu ale Microsoft nachystal jinou odvetu

Software

Přestože tento podnik vyvíjí především nástroje pro grafické profesionály, jeho pluginy byly používány podle serveru finanz.ru také v některých ruských bankách a kvůli tomu jejich software přestal fungovat.

„Microsoft má zaměstnance po celém světě, včetně Ukrajiny, Ruska a celé východní Evropy. Ve světle nedávných konfliktů jasně vidíme společné pouto našich zaměstnanců a humanitárního ducha, který překračuje hranice. Všichni touží jen po míru,“ uzavřel Smith.

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Software

Zákroky sociálních sítí

Facebook zakročil proti čtyřem médiím – agentuře RIA Novosti, armádní televizi Zvezda a webovým stránkám gazeta.ru a lenta.ru. Příspěvky těchto médií nejsou na sociální síti nijak blokovány, ale jsou označené poznámkou, že jsou nedůvěryhodné.

Šlo například o zprávy, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj opustil Kyjev. Částečně byl omezen také dosah těchto příspěvků, uživatelům se nezobrazovaly automaticky na zdi, ale museli si manuálně kliknout přímo na profil daného média.

„Zřídili jsme speciální operační centrum složené z odborníků z celé společnosti, včetně rodilých ruských a ukrajinských mluvčích, kteří platformu nepřetržitě monitorují, což nám umožňuje reagovat na problémy v reálném čase,“ uvedli zástupci Facebooku.

Twitter také označuje tweety s odkazy na provládní ruská média a podle vlastního prohlášení „maže ve velkém“ dezinformační posty. Zcela zakázána byla v Rusku i na Ukrajině také reklama.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

Opatření přijal i YouTube. „Kvůli probíhající válce na Ukrajině s okamžitou platností blokujeme kanály YouTube připojené k RT a Sputniku po celé Evropě. Naše týmy nepřetržitě monitorují situaci, aby mohly rychle zasáhnout,“ stojí v prohlášení na Twitteru.

Google učinil první zásahy proti Rusku již na konci minulého týdne, kdy se rozhodl bránit ruským státním médiím v tom, aby používala jeho reklamní technologii ke generování příjmů na jejich vlastních stránkách a v aplikacích.

Státní média vedle toho také už nemají možnost kupovat reklamu prostřednictvím nástroje Google Tools a umisťovat reklamu na platformách internetové společnosti, jako je její vyhledávač nebo e-mailová služba Gmail.

Google na Ukrajině vypnul nástroje, které v mapách ukazují vytíženost

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám