Hlavní obsah

Ruská policie zatýká za účast na protiválečných protestech i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdé represe ruského režimu proti lidem vyjadřujícím nesouhlas s invazí na Ukrajinu se nevyhýbají ani malým dětem. Svět obletěly fotografie zatčených dětí na policejních stanicích za to, že se účastnily protiválečné demonstrace, píše server deníku New York Post.

Foto: Profimedia.cz

Zatýkání na protiválečné demonstraci v Moskvě.

Článek

Fotografie sdílel na sociálních sítích opoziční politik Ilja Jašin poté, co byly tisíce lidí po celé zemi zadrženy za vyjádření odporu proti válce, kterou vede ruský prezident Vladimir Putin. Na snímcích jsou děti v policejní dodávce poté, co se zúčastnily protiválečných protestů v Moskvě. Z jejich vzhledu lze usuzovat, že jsou to žáci základní školy.

Zadrženi byli poté, co šli údajně položit květiny k ukrajinské ambasádě. Dívka v zelené čepici drží cedulku s namalovanými ukrajinskými a ruskými vlajkami a nápisem Žádná válka.

Dívka v růžové bundě sedí na policejní služebně, v rukou drží květiny, které nestačila u ambasády položit. „Nic neobvyklého, jen děti za mřížemi za protiválečný plakát. To je Putinovo Rusko, lidi. Tady žijete,“ napsal politik k fotografiím.

Ačkoliv Putin tvrdě potlačuje jakýkoli nesouhlas s nastoleným režimem, po celém Rusku vyšly do ulic tisíce demonstrantů, kteří protestovali proti válce. Téměř milion lidí už podepsal petici požadující ukončení války.

Demonstranti z protiválečných protestů čelili v Rusku masovému zatýkání, úřady omezily přístup k sociálním médiím. Hrozba uzavřením nezávislých zpravodajských médií byla v případě vysílání nezávislého rádia Echo Moskvy splněna. Ruské úřady zastavily jeho vysílání.

Šojgu: Rusko bude pokračovat, dokud nezíská, co chce

Zahraniční

V pondělí skupina na ochranu práv OVD-Info, která sleduje politická zatčení, napočítala nejméně 350 zadržených demonstrantů ve 13 ruských městech. Za posledních pět dní protestů bylo podle organizace zadrženo více než 6000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám