Hlavní obsah

Sberbank končí, klienti ale o své peníze nepřijdou. Kdy a kde je dostanou zpět?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) omezila Sberbank CZ nakládání s majetkem a zahájila kroky k odnětí licence, zhruba 120 tisíc klientů se tak v současnosti nedostane ke svým penězům. Jejich vklady jsou ze zákona pojištěné až do výše zhruba 2,5 milionu korun. Od 9. března bude náhrady vkladů vyplácet Komerční banka.

Foto: Profimedia.cz

Pobočka Sberbank CZ v Praze Na příkopě

Článek

Následky invaze Ruska na Ukrajinu pocítila v Česku i Sberbank CZ. Bance s vazbami na Rusko klienti přestali důvěřovat a začali hromadně vybírat své vklady, převádět své peníze do jiných bank či rušit své účty. Sberbank se tak dostala do situace, kdy nemá dostatek likvidity a uzavřela své pobočky.

ČNB proto v pondělí oznámila, že zahájila kroky směřující k odejmutí licence Sberbank CZ.

ČNB pracuje na odejmutí licence Sberbank v Česku, lidé mohou vybrat 1000 korun denně

Ekonomika

Vklady jsou ze zákona pojištěné, vyplatí je Komerční banka

Klienti Sberbank o své peníze nepřijdou, i když si na ně ještě několik dní budou muset počkat. Vklady klientů bank (ale i stavebních spořitelen či družstevních záložen) jsou totiž až do výše 100 tisíc eur ze zákona pojištěné. Podle vyjádření ČNB bude maximální výše náhrady na jednoho vkladatele činit 2 499 500 korun (podle kurzu vyhlášeného ČNB ke dni 28. února 2022).

Pokud máte u Sberbank sjednáno více účtů (např. běžný a spořicí či termínovaný), neznamená to, že by každý z nich byl pojištěn do maximální výše limitu 100 tisíc eur. Vklady na účtech se sčítají a daný limit platí pro všechny vaše peníze v bance uložené.

V odůvodněných případech mohou lidé získat náhradu až do částky 200 tisíc eur. Ty přesně vymezuje zákon - například jste na účet vložili peníze z prodeje nemovitosti určené k bydlení, z dědictví nebo pojistné plnění pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti, apod. Podmínkou však je, aby daná částka byla na účet připsána nejpozději tři měsíce před krachem banky.

Bankovní vklady jsou ze zákona pojištěny, ne každý klient to ale ví

Finance

Oznámení ČNB o neschopnosti Sberbank dostát závazkům vůči klientům obdržel Garanční systém finančního trhu (GSFT), který z Fondu pojištění vkladů do sedmi pracovních dní zahájí výplatu náhrad vkladů, tedy nejpozději dne 9. března 2022. Očekává se výplata náhrad zhruba 28,5 miliardy korun.

Komerční banka je bankou, která se o výplatu peněz klientům Sberbank na svých vybraných pobočkách postará. Jejich seznam  bude před zahájením výplaty uveden zde. Náhradu vkladu si můžete vyzvednout po dobu dalších tří let, tedy nejpozději do 10. března 2025.

Pro peníze se dostavte s občankou

Abyste dostali své peníze vyplaceny zpět, není třeba vyplňovat žádný formulář či se někde registrovat. Stačí, když se s platným dokladem totožnosti dostavíte na zvolenou pobočku, která bude výplaty náhrad vkladů provádět. Podnikatelé musí doložit doklad o oprávnění k podnikání - výpis ze živnostenského rejstříku.

„Bezhotovostní výplata náhrady může být realizována i korespondenčně, a to zasláním písemné instrukce (vyplněného formuláře 'Žádost o převod plnění') s úředně ověřeným podpisem poštou na adresu: Komerční banka, a.s., CKB útvar 2192, Václavské náměstí 42, Praha 1, PSČ 114 07,” upozornil na svých stránkách GSFT.

Pokud se vás týká výplata až dvojnásobného limitu výše náhrady, je nutné, abyste podali žádost nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy ČNB oznámila odejmutí licence, tedy do 28. dubna 2022. Veškeré informace, včetně vzoru žádosti, naleznete na stránkách Garančního systému.

Nezapomeňte na pravidelné platby

Pokud máte ve Sberbank nastavené trvalé platby či inkasa, počítejte s tím, že tyto platby nejsou realizovány. Abyste se proto nedostali do prodlení, je třeba zvolit jiný způsob. Například je provést z jiného účtu u konkurenční banky, případně kontaktovat příjemce platby a o nastalé situaci ho co nejdříve informovat.

Nezapomeňte se postarat i o přesměrování všech příchozích plateb, jinak budou veškeré peníze vráceny na účty bank, z nichž byly poslány. Sberbank dle svého vyjádření dočasně umožní karetní transakce s denním limitem jeden tisíc korun na kartu.

Závazky vám nikdo neodpustí, je třeba dál splácet

Pokud máte u Sberbank sjednaný úvěr či hypotéku, jste povinni i nadále tyto závazky splácet jako doposud.

„Pokud spotřebitelé své závazky vůči společnosti Sberbank splácí přímo z účtu vedeného u Sberbank, doporučujeme pouze pokusit se kontaktovat zákaznickou linku a informovat se o aktuálním postupu. V případě, že spotřebitel posílá splátky úvěru z účtu u jiné banky, měl by se pokusit o provedení platby, aby se vyhnul případnému z prodlení,“ doplnila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Jak dále dodala, s největší pravděpodobností se ale taková platba vrátí zpět na účet odesílatele.

Další pokyny, jak postupovat pak vydá likvidátor ustanovený ČNB.

Reklama

Výběr článků

Načítám