Hlavní obsah

Rusko už nepokrytě vyhrožuje Moldavsku

– Moskva

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov ve čtvrtek pohrozil Moldavsku. Pokud bude ohrožen „ruský mírový sbor“ v separatistickém Podněstří, Moskva by to mohla považovat za útok na Rusko.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Sergej Lavrov

Článek

„Každý by měl chápat, že jakákoli akce, která by zvýšila hrozbu našim vojákům, bude považována v souladu s mezinárodním právem za útok na Ruskou federaci,“ řekl Lavrov v Moskvě.

Jeho vyjádření zvyšuje obavy, že by Rusko mohlo rozšířit válku, již vede na Ukrajině, i do Podněstří - regionu na území Moldavska při hranicích s Ukrajinou.

Tam působí od roku 1992 ruští vojáci, kteří dohlížejí na příměří, jímž skončil tříměsíční konflikt, při němž se Podněstří vymanilo zpod vlády Moldavska. V Podněstří mají Rusové také velký sklad munice.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

Obavy, že by se mohla válka rozšířit do Podněstří, zaznívaly už dříve. Koncem dubna řekl zástupce velitele Centrálního vojenského okruhu generálmajor Rustam Minněkajev, že kontrola nad jihem Ukrajiny „je cestou do Podněstří v Moldavsku, kde se také objevují skutečnosti o útlaku ruskojazyčného obyvatelstva“.

Podněstří pak postihla série neobjasněných explozí, ale po počátku května se situace uklidnila. Na počátku července „ministr zahraničí“ separatistické Podněsterské republiky Vitalij Ignatěv řekl, že oblast chce usilovat o nezávislost a následné připojení k Rusku.

Rusové už hovoří o anexi Podněstří

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám