Hlavní obsah

Rusové už hovoří o anexi Podněstří

Tiraspol

Vedení separatistické Podněsterské republiky, která se nachází na území, jež patří Moldavsku, chce usilovat o nezávislost s následným přistoupením k Rusku. V rozhovoru pro ruskou státní agenturu RIA Novosti to uvedl ministr zahraničí separatistého regionu Vitalij Ignatěv. Mluví tam rusky, jsou nám blízcí, zvážíme to, reagoval následně poslanec Státní dumy Dmitrij Belik.

Foto: Novinky

Podněstří a další regiony, o něž má Rusko zájem

Článek

„Návrh Podněsterska na připojení k Rusku není nějaká bezbřehá a vzdálená budoucnost, spíše je to směr do blízké budoucnosti. A protože tam žijí rusky mluvící lidé, kteří jsou nám duchem blízcí, měli bychom tento návrh vážně zvážit,” uvedl ruský poslanec.

Snaha podněsterských separatistů o nezávislost následovanou integrací do Ruska není nic nového, Rusko separatisty podporuje a místní občané tak rozhodli v referendu v roce 2016.

Ruské útoky zůstávají izolované, jejich tempo se nezvýšilo

Válka na Ukrajině

„Podněstersko nebude činit žádná rozhodnutí v neprospěch půl milionu obyvatel země, bude jednat pragmaticky a čestně,” uzavřel ministr zahraničí Ignatěv.

Jak uvedla ve čtvrtek agentura Bloomberg, Podněstří není jedinou oblastí, u které se dají čekat pokusy o nezákonnou anexi k Rusku. Kreml chce v září uspořádat referenda o připojení k Rusku v okupovaných oblastech na východě Ukrajiny včetně  Doněcké, Luhanské a zřejmě i Záporožské a Chersonské oblasti.

Podněstří je separatistická republika na východě Moldavska. Jeho nezávislost téměř nikdo neuznává, Rusko jej však podporuje.

Rusko, Ukrajina a Turecko podepíšou dohodu o vývozu obilí, oznámila Ankara

Evropa

Od Moldavska se region odtrhl v roce 1990 v obavách ze sjednocení Moldavska s etnicky a jazykově spřízněným Rumunskem. Po vyhlášení nezávislosti tu vypukly boje mezi separatisty a vládními vojsky, do kterých zasáhly také kontingenty ruské 14. armády.

Po pěti měsících bojů, které si vyžádaly podle různých odhadů 700 až 1500 obětí, byla v červenci 1992 uzavřena mírová dohoda. Rusko od té doby v zemi udržuje vojenský sbor 1500 mužů, který označuje za mírovou misi.

Reklama

Výběr článků

Načítám