Hlavní obsah

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany v pátek zveřejnilo skutečné cíle další etapy své „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Už nemluví jen o zajištění bezpečnosti samozvaných lidových republik na Donbasu, ale o vytvoření pozemního mostu na Krym, odříznutí Ukrajiny od moře a propojení Ruska s Podněstřím v Moldavsku, které také ovládají proruští separatisté.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ruští vojáci v Mariupolu

Článek

O plánech promluvil zástupce velitele Centrálního vojenského okruhu generálmajor Rustam Minněkajev na výročním setkání Svazu obranného průmyslu ve Sverdlovské oblasti, napsal agentura TASS.

„Od začátku druhé fáze speciální operace, která už začala před dvěma dny, je jedním z úkolů ruské armády zajistit plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou,“ řekl generál a poprvé otevřeně přiznal, že si Rusko klade další územní nároky vůči Ukrajině.

„Tato kontrola poskytne pozemní koridor na Krym a bude mít dopad na životně důležitá ukrajinská zařízení (vojenských sil) a černomořské přístavy, přes které procházejí dodávky zemědělských a hutnických produktů (z Ukrajiny do dalších zemí),“ vysvětlil Minněkajev a naznačil, že snahou je zabránit Ukrajině v přístupu k moři.

Foto: Novinky

 

Cíle jsou však podle něj ještě větší. „Kontrola nad jihem Ukrajiny je cestou do Podněstří v Moldavsku, kde se také objevují skutečnosti o útlaku ruskojazyčného obyvatelstva,“ uvedl generálmajor.

Britská rozvědka: Putin ustoupil od útoku na Azovstal, aby mohl použít jednotky jinde

Evropa

Nehorázné překrucování historie 

„Podle všeho nyní bojujeme s celým světem jako za Velké vlastenecké války, kdy proti nám byla celá Evropa, celý svět,“ řekl generál. Zjevně přitom překrucoval historii. SSSR byl napaden nacisty až v roce 1941, kdy už s nimi válčila Británie, která začala okamžitě poskytovat Sovětskému svazu vojenskou pomoc včetně tanků a letadel, i když je sama potřebovala pro ochranu Britských ostrovů a na severoafrickém bojišti.

Japonci po drtivé porážce u Chalchyn Golu, která se vedla o sporné pohraniční území, uzavřeli 13. dubna 1941 se Sovětským svazem smlouvu o neútočení v délce pěti let. Japonsko ji po nacistickém vpádu do SSSR dodrželo.

Po japonském útoku na Pearl Harbor začala proudit do Sovětského svazu masivní americká pomoc, tisíce letadel, tanků a desetitisíce automobilů, bez nichž by postrádala Rudá armáda potřebnou mobilitu.

Minněkajev také tvrdí, že převaha ruské armády nad ukrajinskou na souši, moři i ve vzduchu je zřejmá: „Při úderech nenesou ruské ozbrojené síly žádné ztráty. To ničí ducha ukrajinských ozbrojených sil.“

Záběry zničené ruské techniky i potopení křižníku Moskva však svědčí o něčem jiném.

Reklama

Výběr článků

Načítám