Hlavní obsah

Trump musel couvnout. Americké školy otevřou později

Právo, doh

Školy v koronavirem nejpostiženějších amerických státech budou muset otevřít o několik týdnů později. Připustil to včera americký prezident Donald Trump, pro něhož až dosud bylo otevření všech škol po konci letních prázdnin politickou mantrou.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump neváhal kvůli tomu hrozit vzpurným školám odebráním federálních peněz, nesouhlasící opoziční demokraty vinil z politického kalkulu a ještě ve středu prohlásil, že nemá problém poslat zkraje podzimu zpět do lavic svého čtrnáctiletého syna Barrona či své vnuky.

Barron se bude učit přes internet

Soukromá škola v Marylandu, kam prezidentův nejmladší potomek chodí, přitom už v té době rodiče informovala, že výuku po prázdninách omezí nebo zcela přesune na internet, podotkl list The New York Times. V normálním režimu po prázdninách přitom otevře jen minimum škol, ukázal zároveň průzkum agentury AP.

Když budeme méně testovat, budeme mít méně nakažených, dumá Trump

Koronavirus

Trump v pátek vzkázal, že otevření škol je v kompetencích guvernérů jednotlivých států a že by se mělo řídit postojem epidemiologů. Nákaza je přitom stále na vzestupu zhruba ve čtyřicítce z padesáti amerických států, přičemž nejhorší je nyní situace na jihu a západě země.

Republikáni ruší hlavní část sjezdu

Republikáni kvůli tomu zrušili i hlavní část nominačního sjezdu, kde měli Trumpa formálně potvrdit jako stranického kandidáta do listopadových prezidentských voleb.

Plánovaná masová akce v Jacksonvillu na Floridě se vůbec neuskuteční, v omezeném režimu se 24. srpna odehraje pouze čtyřhodinové setkání v Charlotte v Severní Karolíně. „Není ta správná doba na to, abychom měli velký sjezd,“ připustil prezident.

Trump na Bidena rekordně ztrácí, vyměnil šéfa volebního štábu

Volby USA

Demokraté už dříve oznámili, že sjezd z větší části přesunou na internet. Kandidát Joe Biden by ale měl stranickou nominaci osobně převzít v Millwaukee ve Wisconsinu, kam byla původně celá akce na 17. až 20. srpna naplánována.

Covid ve Spojených státech
Případy celkem: 4,25 milionu
Oběti: přes 148 tisíc
Aktivní případy/mil. obyvatel: 6260
Testy/mil. obyvatel: 158 615

Reklama

Související články

Trump otočil. Nosit roušky je prý vlastenecké

Americký prezident Donald Trump v pondělí podpořil nošení roušek na veřejnosti. Naznačil přitom, že zakrývání nosu a úst kvůli šíření koronaviru považuje za...

Výběr článků

Načítám