Hlavní obsah

Trump otočil. Nosit roušky je prý vlastenecké

Washington

Americký prezident Donald Trump v pondělí podpořil nošení roušek na veřejnosti. Naznačil přitom, že zakrývání nosu a úst kvůli šíření koronaviru považuje za projev vlastenectví. Sám Trump, který dlouho odmítal roušku nosit, se s ní poprvé na veřejnosti objevil teprve 11. července.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump si poprvé nasadil roušku 11. července.

Článek

"Jsme spojeni ve snaze porazit neviditelný čínský virus a mnozí lidé říkají, že je vlastenecké nosit roušku, když nemůžete dodržovat odstup," napsal prezident na twitteru. "Neexistuje nikdo vlastenečtější než já, váš nejoblíbenější prezident," dodal. K příspěvku připojil černobílou fotografii, na které má na obličeji textilní roušku.

Zakrývání úst a nosu na veřejnosti dlouho odmítal. Poprvé se na veřejnosti s rouškou objevil až 11. července, tedy několik měsíců poté, co v USA vypukla epidemie covidu-19. S chorobou v USA zemřelo již více než 140 000 lidí.

Čelil proto kritice, že dává špatný příklad americké veřejnosti. V poslední době ale prezident svůj negativní postoj k rouškám zmírňoval. Podle agentury AFP nicméně jeho vystupování přispělo k politizaci nošení roušek v USA.

USA hlásí další rekord, roušku už nasadil i Trump

Koronavirus

Ve Spojených státech dál denně přibývají desítky tisíc infikovaných. V neděli jich bylo opět přes 60 000. Dosavadní rekord je 77 000 nových případů nákazy virem SARS-CoV-2 za den. Například v Los Angeles zaznamenali o víkendu nový rekord v počtu hospitalizovaných s covidem-19. Na Floridě je podle dnešních dat volných již jen 18 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám