Hlavní obsah

Když budeme méně testovat, budeme mít méně nakažených, dumá Trump

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump se tento týden častěji vyjadřuje k situaci ohledně koronaviru. Připustil, že je pravděpodobnější, že se pandemie v USA bude zhoršovat než naopak. Ve středu ale kritizoval testování lidí, které je podle něj přeceňované, uvedl pro stanici Fox News.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na pravidelné tiskové konferenci

Článek

Trump v průběhu rozhovoru s expertem Fox News na zdravotnictví, lékařem Marcem Sieglem, uvedl, že Spojené státy kvůli vyššímu počtu testů „vypadají špatně“. Dodal, že vypadat špatně mu nevadí, pokud to bude k něčemu dobré.

„Jenže testy jsou podle mě přeceňované. Když jich uděláme víc, odhalíme více nakažených a to se hned dostane do zpráv. Takže kdybychom například místo 50 testů udělali jen 25, mohli bychom mít o polovinu případů méně,“ řekl americký prezident.

Muž se otrávil čističem do akvárií, který obsahoval Trumpem vychvalovaný chlorochin

Koronavirus

I přes tento názor však Trump dodal, že je ochoten zachovat současný postup při testování.

Vpichování dezinfekce

Ještě v květnu Trump novinářům řekl, že mít nejvíce nakažených je pro USA vyznamenání, protože testují mnohem více než ostatní země. Spojené státy dosud skutečně udělaly nejvíce testů (přes 48 milionů), ale v přepočtu na 100 tisíc obyvatel jsou až 12. Česko je pro porovnání 36. Nejvíce testuje Lucembursko a Spojené arabské emiráty.

Nešlo by lidem píchat dezinfekci? Ptal se Trump lékařů

Koronavirus

Trump se ke koronaviru kontroverzně vyjádřil několikrát. V dubnu například doporučoval lékařům, aby prozkoumali možnost léčit nemocné silnými dávkami světelného záření a vpichováním dezinfekce. Odborníci po jeho slovech ale apelovali na Američany, aby tak v žádném případě nečinili, protože injekční aplikace dezinfekce je může zabít.

Počet smrtelných případů se ve Spojených státech minulý týden zvedl o 12,3 procenta oproti týdnu předešlému. USA dosud podle dat Univerzity Johnse Hopkinse učinily přes 48 milionů testů, země se rychle blíží počtu 4 milionů potvrzených případů. Koronaviru podlehlo přes 143 tisíc osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám