Hlavní obsah

Trumpova vládní agentura: Byly to nejbezpečnější volby v historii

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vrcholný výbor tvořený experty z vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) se ohradil proti prezidentovi Donaldu Trumpovi, který tvrdí, že letošní volby byly zfalšované. Podle odborníků šlo o nejbezpečnější volby v historii Spojených států. Šéf Bílého domu přitom agenturu sám před dvěma lety založil. Ředitel agentury Christopher Krebs očekává, že bude vyhozen.

Foto: Nicholas Pfosi, Reuters

Fanoušek Donalda Trumpa sledující sčítání hlasů

Článek

„Volby ze 3. listopadu byly nejbezpečnější v americké historii,” píše se v prohlášení. „Neexistuje žádný důkaz, že by volební systém smazal, ztratil, nebo změnil hlasy, nebo je nějakým způsobem zpronevěřil,” dodávají dále autoři dokumentu.

Pod společné prohlášení se podepsali experti z řady organizací včetně úřadu pro volební infrastrukturu (GCC), národní asociace státních volebních ředitelů a vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA). Tu přitom založil před dvěma lety přímo Donald Trump a spadá pod federální ministerstvo pro vnitřní záležitosti.

Trump: Miliony hlasů pro mě smazali

Amerika

„Uvědomujeme si, že koluje mnoho neopodstatněných tvrzení a příležitostí pro dezinformace o procesu našich voleb, můžeme vás ujistit, že máme plnou důvěru v bezpečnost a integritu našich voleb, a vy byste měli také,” dodávají.

Zahrávají si s ohněm

Jak uvádí reportér Axiosu Jonathan Swan, toto prohlášení by nemělo být ničím pozoruhodné. „Je ale smutnou realitou, že tento dokument bude pro autory velmi nebezpečný,” vysvětluje.

Podle něj bude každý ze signatářů muset čelit velkému tlaku a „hněvu” z Bílého domu. Ředitel agenntury CISA Christopher Krebs již svým kolegům řekl, že očekává vyhazovat. Informovala o tom agentura Reuters. Na sociálních sítích sdílel příspěvek, který prosí uživatele, aby nešířili prezidentovy nepodložené výroky o volbách.

Bezpečnostní experti vyzývají Trumpa k uznání porážky

Volby USA

Deník Washington Post minulý týden upozornil na čistku, která čeká státní úředníky, kteří neprojevují odcházejícímu prezidentovi Trumpovi dostatečnou loajalitu. Bílý dům již přiměl k rezignaci Bryana Wareho z CISA a Valerii Boydovou z ministerstva pro vnitřní záležitosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám