Hlavní obsah

Trump hledal „mrtvé voliče”. Ti teď k jeho smůle vycházejí na světlo

Novinky, Daniel Drake
Harrisburg

Pensylvánský občan byl obžalován z volebního podvodu poté, co se úřadům přiznal, že odvolil za svoji zesnulou matku v nedávno proběhlých amerických prezidentských volbách. Jedná se o třetí potvrzený případ volebního podvodu v Pensylvánii.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve Spojených státech se musí každý člověk, který má v plánu odvolit, nejprve zaregistrovat. V Pensylvánii to lze udělat i elektronicky, čehož využil i jistý Bruce Bartman z okresu Delaware.

Čína mohla hacknout hlasovací zařízení, řekl Trump ke kybernetickým útokům

Bezpečnost

Rozhodl se, že o příštím prezidentovi Spojených států nechá rozhodnout i svou mrtvou matku. A tak ji zaregistroval. Poté si pro ni vyžádal korespondenční voličský lístek (tzv. absentee ballot) a odvolil jejím jménem – pro současného prezidenta.

Vůbec nás nezajímá, koho volil. Kdyby hlasoval pro Joea Bidena, kačera Donalda nebo Mickeyho Mouse, případ bychom vyšetřovali stejně, protože narušuje integritu amerického volebního systému.
Jack Stollsteimer, právník okresu Delaware

Bartman byl zadržen na základě tipu na sociálních sítích. „Přiznal se detektivům, kteří ho vyslýchali, že se podvodu dopustil, aby pomohl Donaldu Trumpovi,” popsal případ na pondělní konferenci právník okresu Delaware Jack Stollsteimer.

Muž se prý pokusil dokonce odvolit i za svou tchyni, její korespondenční voličský lístek ovšem neobdržel.

I kdyby volil Mickeyho Mouse...

Stollsteimer upozornil, že tým vyšetřovatelů je složen jak z demokratů, tak z republikánů. „Vůbec nás nezajímá, koho volil. Kdyby hlasoval pro Joea Bidena, kačera Donalda nebo Mickeyho Mouse, případ bychom vyšetřovali stejně, protože narušuje integritu amerického volebního systému,“ poznamenal.

Vyloučil ale, že by tato konkrétní situace potvrzovala teorie o rozšířených podvodech ve státě.

Důmyslné přestrojení

Bruce Bartman, který čelí obviněním z dvou trestných činů – z křivé přísahy a nezákonného hlasování, je třetím potvrzeným voličem, který ve volbách v Pensylvánii podváděl.

První případ se týká muže jménem Robert Lynn, který byl obžalován už v říjnu. Jeho příběh do velké míry připomíná ten Bartmanův.

Pokusil se odvolit za svoji matku, dokonce pro vyplnění hlasovacího lístku použil psací stroj, aby to vypadalo důvěryhodně. Problém byl, že jeho matka zemřela před pěti lety. Volební komise označila lístek za podezřelý a upozornila příslušné úřady. Lynn čelí obviněním z padělání a vměšování se do voleb.

Biden: Jsme majákem demokracie, Trump by neměl na inauguraci chybět

Volby USA

O trochu jiný pokus o volební podvod se pokusil Ralph Thurman ze čtvrti Malvern, který měl v úmyslu odvolit dvakrát.

Nejprve hlasoval sám za sebe, poté si nasadil sluneční brýle a předstíral, že je svůj syn. Stejně jako Bartman je zaregistrovaným republikánem.

Trump se nevzdává, výsledky neuznává

Donald Trump prezidentské volby prohrál, a to jako v celkovém počtu hlasů, tak v počtu volitelů. Výsledky stále neuznal. Místo toho bez důkazů tvrdí, že mu demokraté volby „ukradli”.

Trump plánuje velké mítinky, hodlá se ohánět nekrology údajně mrtvých voličů

Amerika

Na začátku listopadu vystupovali Trumpovi právníci před novináře a sebevědomě jim popisovali, jak v Americe volí mrtví občané. Jejich nekrology dokonce hodlali zveřejnit. To nakonec v některých případech udělali, většinou šlo ale o technickou chybu či shodu jmen.

Foto: Profimedia.cz

Trumpovi příznivci požadují, aby soudy zastavily „krádež“ voleb.

Minulý týden své hlasy odevzdali i volitelé a oficiálně tak zvolili příštím prezidentem Joea Bidena. Trumpův právní tým se ale nevzdává. Hlasy volitelů musí totiž ještě formálně „sečíst” Kongres, který zasedá 6. ledna.

Kdo jsou volitelé? Hlas mohou dát i Vírou poskvrněnému orlovi

Amerika

Trump proto požádal Nejvyšší soud USA, aby zvrátil rozhodnutí pensylvánského soudu, který smetl ze stolu tři žaloby týkající se korespondenčního hlasování.

Odcházející šéf Bílého domu zřejmě doufá, že kdyby mu dala nejvyšší soudní instance v zemi za pravdu, členové Kongresu by prezidentem zvolili opět jeho.

Reklama

Výběr článků

Načítám